Γαλλικό κονβόι που μετέφερε ξένους υπηκόους εκτός Σουδάν, ανάμεσά τους Έλληνες και Κύπριους, χτυπήθηκε από ενόπλους όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open.

Ads

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, από την επίθεση δεν υπάρχουν θύματα.

Ο Μητροπολίτης Νουβίας και Σουδάν Σάββας μιλώντας στο Open επιβεβαίωσε πως το αυτοκίνητο που τους μετέφερε προς τη γαλλική πρεσβεία δέχθηκε επίθεση και πλέον βρίσκονται σε άλλο ασφαλές σημείο, μέχρι να αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί η επιχείρηση εκκένωσης που γίνεται υπό γαλλική ευθύνη.

Από ελληνικής πλευράς το περιστατικό επιβεβαιώνεται και διευκρινίζεται πως δεν υπάρχουν θύματα ή τραυματίες μεταξύ των Ελλήνων.

Διαβάστε σχετικά: Στην Ελευσίνα το πρώτο αεροσκάφος με Έλληνες από το Σουδάν

Ads

Σε εξέλιξη ο απεγκλωβισμός Ελλήνων

Ακόμα επτά άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και αφίχθηκαν νωρίτερα σήμερα, Τρίτη 25/4 με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους, στην Άκαμπα της Ιορδανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του, Βόπκε Χέκστρα, για τη βοήθεια που συνεχίζει να παρέχει η χώρα του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν. Υπενθυμίζεται ότι επτά ακόμη είχαν φτάσει στην Άκαμπα τις πρώτες πρωινές ώρες με τον ίδιο τρόπο.

«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας», σημείωσε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Χθες, Δευτέρα (24/4), η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, προσγειώθηκε με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Τζιμπουτί. Εκεί, τους υποδέχθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Δημοκρατίας του Τζιμπουτί, Mahamoud Ali Youssouf, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τζιμπουτί, Sylvie Tabesse, και η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αιθιοπία, Άννα Φάρου.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Τζιμπουτί για τη αμέριστη φροντίδα και παροχή διευκολύνσεων σε κάθε τομέα στους Έλληνες που έφτασαν από το Σουδάν.