SOS εξέπεμψε μέσω εγγράφου ο διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Παίδων Πεντέλης, Γιώργος Γκριτζέλας, εξηγώντας πως η δραματική υποστελέχωση του τμήματος απειλεί το συγκεκριμένο τμήμα με λουκέτο.

Ads

Ο γιατρός εξηγεί πως το συγκεκριμένο είναι ένα από τα μόλις τέσσερα αντίστοιχα τμήματα σε ολόκληρη την Αττική. Όπως επανέλαβε και στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, οι τρεις θέσεις ψυχολόγων είναι κενές ενώ δεν υπάρχει ούτε κοινωνικός λειτουργός. «Έχουμε μείνει με τρεις γιατρούς και μία εργοθεραπεύτρια και μόλις οκτώ νοσηλευτές με κατώτατο όριο τους 12!».

Η δραματική εικόνα που παρουσιάζει ο κύριος Κριτζέλας έρχεται απλά να προσθέσει άλλο ένα κομμάτι στο παζλ της εικόνας διάλυσης που επικρατεί στη δημόσια υγεία, εξαιτίας της συνεχόμενης υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ και της  απαξίωση των ιατρών. Αυτή η συνεχής υποστελέχωση οδήγησε να υπάρχει μια παιδίατρος, όπου μόνο για το έτος 2019 εξέτασε 7.000 παιδιά, στο παράρτημα του Παίδων στην Καλλιθέα.

Ηχηρά καμπανάκια ακούγονται κι από άλλα νοσοκομεία. Τις τελευταίες ημέρες ο γιατρός Γιάννης Σκυνδίλιας, κατήγγειλε πως διακόπτονται τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ λόγω ελλείψεως Ιατρών/υλικών τους τελευταίους 6 μήνες.

Ads

SOS εξέπεμψαν και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Βόλου, που δηλώνουν πως τα εξοντωτικά ωράρια έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους καθώς το Νοσοκομείο του Βόλου αντιμετωπίζει βαριές δυσλειτουργίες από την αποψίλωση του προσωπικού. «Η εργασία μας αποτελεί κίνδυνο για την υγεία μας. Οι εργαζόμενοι έχουν εξοντωθεί», δηλώνει ο πρόεδρος εργαζομένων Κ. Μηνδρινός. Η πληρότητα των θέσεων στο Νοσοκομείο Βόλου αγγίζει το 60,9%. Από τις 1.069 θέσεις με βάση το οργανόγραμμα, καλυμμένες είναι οι 651. Στη Νοσηλευτική υπηρεσία, οι οργανικές είναι 488 και καλυμμένες είναι οι 322.

Μετά την πρόσφατη συνταξιοδότηση της τελευταίας παιδιάτρου του παραρτήματος Καλλιθέας του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» μπαίνει και επίσημα τέλος στη λειτουργία του, όπως καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά). Το συγκεκριμένο Παράρτημα δημιουργήθηκε ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής σε παιδιατρικές ειδικότητες και λειτουργούσε σε 24ωρη βάση, με Παιδιατρική Κλινική, Χειρουργείο, Μικροβιολογικό Εργαστήριο, Οφθαλμολογικό Ιατρείο, Ορθοπεδικό, ΩΡΛ, Οδοντιατρικό, με δωμάτια νοσηλείας σε τρεις ορόφους. Με τη συνταξιοδότηση της τελευταίας παιδιάτρου ανακοινώθηκε και επίσημα η παύση λειτουργίας του τμήματος!

Την ίδια στιγμή τα επείγοντα των δύο μεγάλων παιδιατρικών νοσοκομείων Παίδων «Αγ. Σοφία» και «Παναγιώτη & Αγ. Κυριακού» στενάζουν καθημερινά με την αναμονή να φτάνει τις 8 και 9 ώρες!

Οι δραματικές ειδήσεις έρχονται να προστεθούν στο καμπανάκι που χτύπησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) όταν ανακοίνωσε προχθές πως βρίσκονται εκτός εντατικής  50 διασωληνωμένοι ασθενείς καθώς υπάρχουν 80 έως 100 κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία εξοπλισμένες που δεν λειτουργούν, λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.

«Τα μεγαλύτερα προβλήματα τα έχουμε σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό λόγω συνταξιοδότησης. Τα αιτήματα μας είναι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επαρκής χρηματοδότηση, για να μην υπάρχουν ελλείψεις σε νοσοκομεία. Από το υπουργείο υπάρχουν διαβεβαιώσεις και αναμένεται κάποια προκήρυξη για 1300 προσλήψεις» λέει στο Τvxs.gr o Χρήστος Παπαναστάσης ΓΓ της ΠΟΕΔΗΝ.

Αναφέρει μάλιστα ότι θα υπάρξουν κινητοποιήσεις στις 28 του Ιανουαρίου έξω από το υπουργείο Εργασίας. Η ΠΟΕΔΗΝ, μεταξύ άλλων, ζητά την ένταξη γιατρών και νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά. Για την υποστελέχωση στα δημόσια νοσοκομεία, θα γίνουν κινητοποιήσεις πανελλαδικά  τον Μάρτιο, καθώς η Ομοσπονδία δίνει τον χρόνο στην κυβέρνηση να επιβεβαιώσει ότι θα προκηρύξει τις προσλήψεις που έχουν εξαγγελθεί, όπως μας λέει ο ΓΓ της Ομοσπονδίας.