Οι ναυτεργάτες ξεκινούν 48ωρη απεργία από τις 10/11 έως τις 12/11, η οποία θα έχει προοπτικές κλιμάκωσης. Οι εργαζόμενοι με αυτή την κίνηση διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα προβλέπουν ουσιαστικές αυξήσεις και ουσιαστική αντιμετώπιση εργασιακών προβλημάτων (υπερεργασία, εντατικοποίηση, ωράρια εργασίας και ανάπαυσης, παραβιάσεις των ΣΣΕ).

Ads

Επιπλέον, εκφράζουν την επιθυμία τους να λυθούν κοινωνικα και ασφαλιστικά ζητήματα που αφορούν περικοπές και μειώσεις συντάξεων και καθυστερήσεις στην απονομή ασφαλιστικών δικαιωμάτων των απομάχων. Επίσης, ζητούν την κατάργηση των αντιδημοκρατικών νόμων (4150/2013, το ν.δ. 2687/53, 4117/2020), τη λήψη μέτρων για την ανεργία, την ανασυγκρότηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και την ουσιαστική προστασία και στήριξη των ανέργων.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία έκανε ομόφωνα αποδεκτή την πρόταση του ναυτεργατικού σωματείου ΠΕΝΕΝ για κήρυξη 48ωρης απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Το σωματείο εργατών ΠΕΝΕΝ αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι «Η προετοιμασία, η οργάνωση και η επιτυχής διεξαγωγή της απεργίας αποτελεί το βασικό καθήκον όλων των ναυτεργατικών σωματείων και στην κατεύθυνση αυτή οι ναυτεργάτες πρέπει για άλλη μία φορά να βρεθούν στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και αποφασιστικά να αποκρούσουν την κλιμακούμενη επίθεση κυβέρνησης – εφοπλιστών».

Ads

Παράλληλα, η ΠΕΝΕΝ ζητάει παράταση του χρόνου ισχύος των πτυχίων των σωστικών-πυροσβεστικών μέσων και άλλων πιστοποιητικών των ναυτεργατών ζητά η ΠΕΝΕΝ, τονίζοντας ότι ένας μεγάλος αριθμός ναυτικών διαφόρων ειδικοτήτων μέσα στα πλοία αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα, καθώς λόγω της ανεπάρκειας προσωπικού στη Δημόσια Σχολή Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων του Ασπροπύργου, δεν καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες των ναυτεργατών για την παρακολούθηση και ανανέωση των πτυχίων τους.