Στην εξαγγελία εκ μέρους του πρωθυπουργού για συνέχιση του Market Pass και μονιμοποίηση του Youth Pass αναφέρθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος, κατά την ομιλία του στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως επί της ουσίας αποτελούν παραδοχή της ακρίβειας.

Ads

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύτηκε πως το κόμμα του θα ασκήσει αντιπολίτευση με «τεκμηριωμένους όρους» στη συνέχεια υπογράμμισε ότι όλα τα προβλήματα που σήμερα ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται ότι θα λύσει, δημιουργήθηκαν επί των ημερών του.

Τόνισε ότι παρά το εκλογικό αποτελέσματα, τα προβλήματα παραμένουν, με πολλά εξ αυτών να προκλήθηκαν επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως η ακρίβεια και οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει μία ισχυρή σύγχρονη καινοτόμα πολιτεία» είπε ο κ. Φάμελλος σε σχέση με τις πολιτικές επιδιώξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως ο δεύτερος άξονας αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας με όρους ευημερίας για όλους, ενώ ο τρίτος έχει να κάνει με τη διασφάλιση πρόσβασης όλων των πολιτών στα βασικά δημόσια αγαθά.

Ως προς τον αναφορά του κ. Μητσοτάκη για την επιστροφή των μετοχών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε με νόημα τη σχετική τροπολογία που είχε φέρει πριν τις εκλογές η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση δεν υπερψήφισε, ενώ υπενθύμισε και τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, υπογραμμίζοντας: «Δεν κάνετε κάποιο χατίρι, υπάρχει η απόφαση του ΣτΕ».

Ads

Επιπλέον, επεσήμανε την ανάγκη για «συνεργασία στον προοδευτικό χώρο», καθώς όπως ανέφερε ελλοχεύει ο κίνδυνος της ηγεμονίας του Κυρ. Μητσοτάκη, πετώντας με αυτό τον τρόπο το γάντι στο ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν άφησε ασχολίαστο ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε τη συνεισφορά του κόμματος του Ν. Ανδρουλάκη για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί απέναντι στο πλιάτσικο, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και στην άλωση του κράτους από κομματικούς στρατούς, όπως επίσης απέναντι στη νοοτροπία του ρουσφετιού, με την ταυτόχρονη αποδόμηση θεσμών και κράτους δικαίου.

«Όπως επίσης παραμένουν» ως προβλήματα, όπως ανέφερε ο ίδιος, «η διόγκωση του δημοσίου χρέους, η αύξηση του ιδιωτικού χρέους, η μείωση του πραγματικού εισοδήματος, ο πολλαπλασιασμός του ισοζυγίου συναλλαγών».

Η αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα

Ο κ. Φάμελλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Αλέξη Τσίπρα επισημαίνοντας:

«Οφείλουμε και οφείλω όμως να κάνω ειδική αναφορά και να ευχαριστήσω,  εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  τον Αλέξη Τσίπρα για την προσφορά, το πολιτικό κεφάλαιο και τη μεγάλη παρακαταθήκη που κληροδοτεί στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αλλά και στην Ελλάδα»

Στη συνέχεια σημείωσε: «Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο Πρωθυπουργός που, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, έβγαλε την Ελλάδα από το τούνελ της χρεωκοπίας και της επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018».

Ο ίδιος μάλιστα υπενθύμισε το ρόλο του κ. Τσίπρα στο ιστορικό δημοψήφισμα στης Μεταπολίτευσης: «Ήταν αυτός ο επικεφαλής που αξιοποίησε τη δημοκρατική εντολή των εκλογών του 2015 αλλά και την ισχυρή εντολή του δημοψηφίσματος. Που αξιοποίησε το ΟΧΙ του λαού και ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων ώστε να αλλάξει την πρόταση των δανειστών, όπως ακριβώς αποφασίσαμε στο δημοψήφισμα».