Ως εφιαλτικοί τίτλοι ενός άδικου τέλους, ακούστηκε η ομόφωνη απόφαση των Δικαστών (4 Ενόρκων και 3 Τακτικών), του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πατρών, στις 12.00 περίπου το μεσημέρι της 30ης Ιουλίου 2014, για την υπόθεση των αλλοδαπών εργατών γης. Πρόκειται για μια απόφαση που ήρθε παρά το – ήδη – φορτισμένο κοινωνικό πεδίο για την περιοχή της Μανωλάδας Ηλείας, όχι μόνο κατά τον τελευταίο χρόνο αλλά και πιο παλιά από το 2008.
Την απόφαση ανακοίνωσε η πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ανακοινώνοντας ότι αθωώνεται ο μεγαλοτσιφλικάς Νίκος Βαγγελάτος και ο Κωνσταντίνος Χαλούλος, αναφορικά με τους πυροβολισμούς κατά των 35 εργατών Γης, στις 17 Απριλίου του 2013.
Η ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού επίσης επέβαλε: ποινή 175 μηνών, δηλαδή 14 ετών και 7 μηνών στον Γιώργο Χαλούλο για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά των εργατών γης και ποινή 103 μηνών, δηλαδή 8 ετών και 7 μηνών στο Θεόδωρο Αποστολόπουλο για συνεργεία στην πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης, οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Όπως τονίστηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου οι ποινές είναι εξαγοράσιμες.
Ήδη – όπως μας κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της Κίνησης Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), οι Γιώργος Χαλούλος και Θεόδωρος Αποστολόπουλος, έκαναν αίτηση για έφεση στη Γραμματεία του Δικαστηρίου και αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, στο Εφετείο.
Μετά τη λήξη της δίκης το μεσημέρι, ο μεγαλο-επιχειρηματίας επιδόθηκε προς στιγμήν σε δάκρυα χαράς αλλά και παλικαρισμούς. Την ίδια ώρα, η τελική ανάγνωση της απόφασης, στάθηκε αφορμή για την αποδοκιμασία του δικαστηρίου και ιδιαίτερα της Προέδρου του από την πλευρά της πολιτικής αγωγής και πολλών πολιτών της Πάτρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Δ. Ελλάδας που στάθηκαν όλο αυτό το διάστημα και παραμένουν στο πλευρά των μεταναστών. Οι μετανάστες μετά την ανακοίνωση της απόφασης βγήκαν πάραυτα από την αίθουσα και προέβησαν σε καθιστική διαμαρτυρία κατά της απόφασης, μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας.
Διαβάστε επίσης:
Σφοδρές αντιδράσεις ξεσήκωσε η απόφαση για τις «ματωμένες φράουλες»
Διακοπή κυκλοφορίας και δηλώσεις σε ξένους ανταποκριτές
Η κυκλοφορία των οχημάτων διεκόπη για περισσότερο από ένα τρίωρο λόγω της καθιστικής διαμαρτυρίας των Μπαγκλαντεσιανών, που συσπείρωσαν ΄Ελληνες και ξένους ανταποκριτές των ΜΜΕ, στο πλευρό τους μαζί με τους εκπροσώπους της ΚΕΕΡΦΑ και πολλών συλλογικοτήτων.
Ιδιαίτερα οι δημοσιογράφοι από χώρες της Ασίας ήταν πολύ φορτισμένοι και ζητούσαν από τους Έλληνες δημοσιογράφους, να λάβουν υπόψη τους ότι «το αποτέλεσμα της δίκης περίμεναν 180 εκατομμύρια στο Μπαγκλαντές, που έχουν απογοητευθεί από την απόφαση της Δικαιοσύνης… Είναι εκείνοι οι πολίτες που δεν έλαβαν ποτέ εμβάσματα από εκατοντάδες παιδιά τους που δουλεύουν στην Ελλάδα και κοιμούνται σε φραουλο – χώραφα, πάνω σε παλέτες, μέσα σε θερμοκήπια με φυτοφάρμακα – στους 35 βαθμούς Κελσίου και πεθαίνουν σιγά – σιγά από ασιτία και απομόνωση. Είναι οι νέοι σκλάβοι…. της παγκοσμιοποίησης».
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Σλοβένα δημοσιογράφος Katia Lihten-valner μάς ανέφερε με δάκρυα στα μάτια ότι «πίστη της είναι ότι η Ελλάδα ήταν και πρέπει να παραμείνει τόπος δημοκρατίας, όπου οι μπράβοι δεν πρέπει να πιέζουν τους αθώους εργάτες»… Η Κatia αποδείχθηκε ακούραστη «δρομέας του ρεπορτάζ» τόσο για την υπόθεση των εργατών Γης στη Μανωλάδα όσο και για την υπόθεση του Λουκμάν, όπως η ίδια μάς ζήτησε να γράψουμε, γι’ αυτήν, προσθέτοντας ότι «σπούδασα την Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό και με την απόφαση αυτή έχω σοκαριστεί»…
Ηρωική η στάση της εισαγγελικής λειτουργού
Η ακροαματική διαδικασία και σήμερα, όπως όλο αυτό το δίμηνο σχεδόν, χαρακτηρίστηκε από εντάσεις, που κορυφώθηκαν κυρίως χθες μετά την 40λεπτη αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας, προϊσταμένης της εισαγγελίας Πρωτοδικών Πάτρας, Διονυσίας Παπαδοπούλου, που υποστήριξε με σθένος ότι «οι εργάτες Γης δούλευαν χωρίς να πληρώνονται, με αποτέλεσμα να αντιδράσουν κάποια στιγμή αυτοδίκαια».
Και συνέχισε η Εισαγγελική Λειτουργός αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Στη Μανωλάδα έχει χαθεί η αξιοπρέπεια του ανθρώπου και αναδεικνύεται η απουσία του κράτους» προτείνοντας στους δικαστές (τακτικούς και ενόρκους) να καταδικάσουν τους κατηγορούμενους για τα αδικήματα που τους αποδίδονται.
Ειδικότερα, για τον πρώτο κατηγορούμενο, τον επιχειρηματία Νίκο Βαγγελάτο, ο οποίος αντιμετώπιζε το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων, ανέφερε πως γνώριζε πλήρως τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, υπό τις οποίες απασχολούνταν οι αλλοδαποί εργάτες στις καλλιέργειες της φράουλας, τονίζοντας πως «κατέβηκε μεν να τους πληρώσει αλλά δεν το έκανε και γι’ αυτό διαμαρτυρήθηκαν οι εργάτες Γης».
Η Εισαγγελέας πρότεινε επίσης να μην γίνει αποδεκτός ο ισχυρισμός περί άμυνας του β’ κατηγορούμενου, από το γεγονός ότι τα σκάγια ήταν σε ευθεία φορά μεν αλλά από απόσταση λιγότερη των 50 μέτρων, ενώ τού καταλόγισε ότι μετά τους πυροβολισμούς, σηκώθηκε κι έφυγε, αδιαφορώντας για τους τραυματίες. Κλείνοντας την αγόρευσή της η Διονυσία Παπαδοπούλου, ανέφερε ότι η υπόθεση αυτή αφορά «την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στοιχείο που καταδεικνύει την ανοχή του κράτους που πρέπει πάσει θυσία να σταματήσει, σύμφωνα με την κείμενη άλλωστε ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και τις συμβάσεις που έχουμε ως κράτος υπογράψει για τα δικαιώματα του ανθρώπου».
Δηλώσεις συνηγόρων υπεράσπισης
Από τις αγορεύσεις των οκτώ – κατά ουσίαν – δικηγόρων υπεράσπισης του Νίκου Βαγγελάτου, σκιαγραφήθηκε από την δική τους οπτική μία άλλη εικόνα, που δεν άγγιζε καν τα όσα είχε επισημάνει η Εισαγγελέας της ΄Εδρας – ότι δηλαδή «οι κατηγορούμενοι απειλούσαν τους Μπαγκλαντεσιανούς ότι θα τους κάψουν τις καλύβες τους, επειδή διαμαρτύρονταν για τα δεδουλευμένα τους, ενώ κατά τη διάρκεια της απεργίας, δεν τους έδιναν τα αφεντικά τους καν τροφή. Αντιθέτως όπως ανέφεραν και στις δηλώσεις τους στην ERTOPEN, οι συνήγοροι υπεράσπισης κ.κ. Ευάγγελος Ματσούκης και Γιώργος Λαμπρόπουλος, αντίστοιχα: «Διερευνήθηκαν όλες οι πτυχές του ζητήματος και αποδόθηκε δικαιοσύνη, καθώς ο Συνταγματικός Νομοθέτης έχει στηρίξει τον θεσμό του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, βοηθώντας στην ανάδειξη του ρόλου του». Ο δεύτερος, ωστόσο, συνήγορος υπεράσπισης, Γιώργος Λαμπρόπουλος παραδέχτηκε ότι «υπάρχει κοινωνικό ζήτημα με τους μετανάστες…»
Καραμπεΐδης Μωυσής: Κακοδικία στο δικαστήριο
Σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ ο δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής, Μωυσής Καραμπεΐδης, ο οποίος είναι εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μίλησε για «κακοδικία» ασκώντας κριτική στην πρόεδρο του Δικαστηρίου και αναφέροντας ότι «σήμερα αναβίωσαν σκηνές – ενός αιώνα πριν, συγκεκριμένα εικόνες που ίσχυαν στη Θεσσαλία πριν από 104 χρόνια – δηλαδή σκηνές από το Κιλελέρ και το «δίκιο» των μεγαλοτσιφλικάδων, που έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του κόσμου και θα καταδικαστεί με κάθε τρόπο και μέσω των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, η άδικη αυτή απόφαση».
Στον ίδιο πνεύμα του Μωυσή Καραμπεΐδη «εξέπεμψε» μηνύματα με δηλώσεις του και ο β’ δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής και εκπρόσωπος του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Βασίλης Κερασιώτης, τονίζοντας ότι «δε μπορεί να αφήσει ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας να κατισχύσει το πνεύμα της προέδρου και της απαράδεκτης απόφασης που ανακοινώθηκε και δικαιώνει τους θύτες, δηλαδή τον Βαγγελάτο και την παρέα του που τους εργάτες αντιμετώπιζαν ως res (σ.σ. αντικείμενο), ίδια και απαράλλαχτα και χειρότερα απ’ ότι συνέβαινε με τους σκλάβους της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας».
Προβληματισμός εκφράστηκε και από τους προοδευτικούς νομικούς της Πάτρας σε σχέση με την απόφαση, παρά την αγόρευση – καταπέλτη της εισαγγελικής λειτουργού. «Γιατί μόνο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μπορεί να ασκήσει έφεση υπέρ του νόμου κι όχι εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου» επισήμαναν χαρακτηριστικά.
Προγραμματίζονται μάλιστα συσκέψεις για την υπόθεση «παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και εκδηλώσεις συμπαράστασης στους εργάτες γης και «ενάντια σε αποφάσεις άδικες που δεν συνάδουν με την κοινωνία της εργασίας και του ουμανιστικού πνεύματος». Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του ΕΑΜ και δεκάδων σωματείων και κομματικών οργανώσεων όχι μόνον της Πάτρας όπως και σε ανακοίνωση της Κίνησης Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.
«Το τελευταίο διήμερο πάντως – παρά την συμμετοχή των 16 συλλογικοτήτων – (κυρίως σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), δεν προέβη σε δηλώσεις εκ νέου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας» – όπως σχολίαζαν πολλοί πολίτες – που επίσης αναζήτησαν και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαϊα, στις αίθουσες του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, τούτο το κρίσιμο διήμερο.
«Αντιθέτως η κύρια στήριξη προήλθε από τους εκπροσώπους της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνησης Ενάντια στον Ρατσισμό και Φασιστική Απειλή), ειδικότερα δε από την εκπρόσωπο του ΚΕΕΡΦΑ και περιφερειακή σύμβουλο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Τόνια Λαχανιώτη, τον φοιτητή Νεκτάριο Χάϊντερ αλλά και την επίτιμο πρόεδρο του σωματείου Εργαζομένων της ΕΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Όπλων) και νεο-εκλεγμένη δημοτική σύμβουλο Πάτρας – Ουρανία Μπίρμπα» σύμφωνα με την άποψη γνωστών μελών του ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας.
Τα ίδια μέλη κατέληξαν στην άποψη ότι: «ίσως δεν ήταν αρκετή η επίσκεψη της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Αχαϊας, πριν από λίγες μέρες στη Μανωλάδα. Πρέπει να μη σταματήσουμε τον αγώνα για ανατροπή του δεδικασμένου κλίματος έντασης απέναντι στους μετανάστες, καθώς με την απόφαση αυτή ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου για το δίκιο του ισχυρότερου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κόσμο της εργασίας και την πορεία του εργατικού κινήματος».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >