Μηνύματα καταβαράθρωσης των δημοσίων εσόδων τον Ιούνιο φτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών, με τη βουτιά στις εισπράξεις να αγγίζει το 40% ανεβάζοντας στο κόκκινο την αγωνία των επιτελών, καθώς αντίστοιχες ενδείξεις έρχονται και από το μέτωπο του τουρισμού.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των ξενοδόχων, οι κρατήσεις στους περισσότερους προορισμούς κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, με την πληρότητα να μην ξεπερνάει το 20%. Οι εκτιμήσεις για τις παρενέργειες στον κλάδο αναθεωρούνται επί το δυσμενέστερον με κυρίαρχο πλέον το σενάριο για μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων σε ποσοστό πάνω από το 60%, πράγμα που σημαίνει πλήγμα στο ΑΕΠ άνω του 5% και απώλειες τουλάχιστον 250.000 θέσεων εργασίας.
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στην έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος ότι η πτώση των ταξιδιωτικών εισπράξεων για το 2020 αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τους κλάδους των καταλυμάτων, της εστίασης και των μεταφορών, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ερευνας Συνόρων αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της δαπάνης των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την έκθεση «μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων των ξένων επισκεπτών κατά 60% σε σχέση με τις εισπράξεις του 2019 (ήτοι μείωση κατά περίπου 10,8 δισ. ευρώ) θα οδηγούσε σε μείωση του ΑΕΠ κατά 5,3% και των εισοδημάτων των εργαζομένων κατά 4,1%, ενώ γενικότερα μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 1 δισ. ευρώ θα οδηγούσε σε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,49% και των εισοδημάτων κατά 0,35%».
Το ντόμινο παρενεργειών σε όλο το φάσμα της οικονομίας από την κρίση του τουρισμού καταγράφει και η πρόσφατη ανάλυση του ΚΕΠΕ για τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό, όπου εκτιμάται ότι για κάθε 1 δισ. ευρώ απώλειας διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων, προκαλείται συνολική άμεση και έμμεση μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 0,57%, μείωση της απασχόλησης κατά 0,61% και αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών κατά 38,9%.
Μαύρη τρύπα
Η καθίζηση της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, σε συνδυασμό με το υφεσιακό σπιράλ σε όλους σχεδόν τους κλάδους και τον δραστικό περιορισμό της κατανάλωσης, ανατρέπει τον προϋπολογισμό και διευρύνει τη μαύρη τρύπα στα έσοδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υστέρηση στις εισπράξεις τον Ιούνιο ήταν μεγαλύτερη συγκριτικά με τον Μάιο καθώς καταγράφεται πτώση 40% έναντι 33,5%.
Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τονίζει ότι και τον Ιούνιο υπάρχει επίπτωση λόγω του lockdown, ενώ μεγάλη ανησυχία υπάρχει και για τον Ιούλιο αν δεν ξεκινήσει εγκαίρως η εισροή των πόρων από τα κοινοτικά ταμεία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναθεωρεί επί τα χείρω την εκτίμηση για το ύψος του πρωτογενούς ελλείμματος φέτος, τοποθετώντας τον πήχη ψηλότερα από το 3% του ΑΕΠ λόγω και της πρόσθετης απώλειας εσόδων από τη σχεδιαζόμενη μείωση της προκαταβολής φόρου.
Κρίσιμος παράγοντας για την πορεία των εσόδων θα είναι και η ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους. Η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος θα αρχίσει να τρέχει από το τέλος Ιουλίου και κάθε μήνα έως τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ του ΕΝΦΙΑ ξεκινάει στο τέλος Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται και αυτή στο τέλος Φεβρουαρίου. Τα αρμόδια στελέχη φοβούνται το ενδεχόμενο νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων χρεών, τη στιγμή μάλιστα που το φορτίο είναι πολύ βαρύ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Επιστρεπτέα Νο 3
Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν 4 δισ. ευρώ φόρο εισοδήματος, 2,7 δισ. ευρώ ΕΝΦΙΑ και τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ για τέλη κυκλοφορίας καθώς και τις δόσεις από τις ρυθμίσεις για τις οφειλές που έχουν ανασταλεί αλλά και τις τρέχουσες. Πέρα από την τρύπα στα κρατικά ταμεία ο προϋπολογισμός κλυδωνίζεται από τις αυξημένες δαπάνες για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου δημοσιονομικής στήριξης αποκλειστικά για τουρισμό και σίτιση.
Πρόκειται για τον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής που σχεδιάζεται και στον οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν επιχειρήσεις με σημαντική πτώση στον τζίρο για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Επισημαίνεται ότι η δεύτερη φάση του προγράμματος, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, προσέλκυσε 139.041 επιχειρήσεις, αν και στο υπουργείο Οικονομικών ανέμεναν ότι θα μπορούσαν να υπαχθούν 200.000 ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν απασχολούν προσωπικό αλλά διαθέτουν ταμειακή μηχανή, καθώς επίσης και όσες ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Παρά τους ευνοϊκούς όρους δανεισμού πολλές επιχειρήσεις επέλεξαν να μην ενταχθούν στο πρόγραμμα λόγω της δέσμευσης για τη διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 31η Μαρτίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2020.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >