Η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνάντηση που είχε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Ουάσιγκτον.  Ο τελευταίος, σε συνέντευξη του στο  Bussiness Week εκτίμησε ότι θα χρειαστούν περίπου δέκα χρόνια για να καταφέρει η Ελλάδα να βγει από την κρίση . Διευκρινίζοντας παράλληλα πως η Ελλάδα «πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη με κάθε κόστος».  « Παίρνουμε την έκτη δόση» , τόνισε σε νέες δηλώσεις του μετά τα μεσάνυχτα, ο κ. Βενιζέλος.

Ads

 

 

«Κανείς δεν θα πρέπει να υποτιμά τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει μια χρεοκοπία της Ελλάδας στις τράπεζες, καθώς και τον κίνδυνο για φαινόμενο «ντόμινο» σε χώρες της Ευρωζώνης, εξήγησε ο Γερμανός υπουργός. «Δεν μπορούμε “γλιτώσουμε” τον ελληνικό λαό από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «τελικά, είναι ο λαός που πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει και εάν μπορεί να σηκώσει το βάρος. Σεβόμαστε το μεγάλο φορτίο που καλείται να σηκώσει ο ελληνικός λαός».

Ads

 

Στη συνάντηση Σόιμπλε- Βενιζέλου, οι δύο υπουργοί συζήτησαν σε καλό κλίμα και διέψευσαν κατηγορηματικά τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε την πεποίθηση του πως “η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη”. Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε τον Γερμανό υπουργό πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

 

Στη συζήτηση τέθηκε το θέμα που έχει προκύψει για αλλαγή των ορών της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου. Ο κ. Βενιζέλος και ο κ.Σόιμπλε τόνισαν πως η συμφωνία έχει μία δυναμική αλλά οι «οι αποφάσεις εξειδικεύονται».  Ο κ. Σόίμπλε είχε τονίσει χθες ότι θα  πρέπει να επανεξεταστεί  αν το δεύτερο πακέτο βοήθειας, που διαμορφώθηκε για την Ελλάδα στις 21 Ιουλίου, είναι βιώσιμο ή όχι, εν μέσω έντονης φημολογίας για ένα γερμανικό σχέδιο Β που προβλέπει κούρεμα του ελληνικού χρέους.  

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε να υποβαθμίσει τον κίνδυνο απομάκρυνσης από τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου: 

«ανακτάμε ένα μέρος της αξιοπιστίας μας, δίνουμε απάντηση στα αρνητικά στερεότυπα που κυκλοφορούν διεθνώς για την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό. Άρα, υπάρχει μια σειρά γεγονότων που ακολουθείται: Η τρόικα επιστρέφει, η έκτη δόση εκταμιεύεται, εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Ιουλίου, έτσι ώστε να φτάσουμε σε ένα πραγματικά βιώσιμο μακροπροθέσμως ελληνικό δημόσιο χρέος, μέσα από την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Αυτό το σχέδιο είναι καθαρό και υφίσταται. Εμείς πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε κανείς να μην μπορεί να αποδώσει σε εμάς ευθύνη».

Στην αμερικανική πρωτεύουσα ο κ. Βενιζέλος έχει συναντήσεις στο περιθώριο των ετήσιων συνόδων στην Ουάσιγκτον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι συναντήσεις του κ. Βενιζέλου έχουν ως κύρια θέματα την υλοποίηση της συμφωνίας της 21 Ιουλίου, την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και την εκταμίευση της 6ης δόσης.