Συνταγματική χαρακτήρισε την Τρίτη τη διάσωση χωρών της Ευρωζώνης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλγκανγκ Σόιμπλε. Προσερχόμενος στην ακροαματική διαδικασία ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου της Γερμανίας, το οποίο θα εξετάσει εάν η Γερμανία παραβίασε το σύνταγμα με την απόφασή της να συμμετάσχει στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας πέρυσι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε βέβαιος πως η κυβέρνηση της χώρας του δεν παραβίασε το Σύνταγμα ή τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλαμβάνοντας την διάσωση της Ελλάδας και άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Ads

«Είμαστε βέβαιοι ότι κάναμε το σωστό και το απαραίτητο για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ, όπως επίσης είμαστε βέβαιοι ότι εφαρμόστηκαν σωστά οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Δεν βλέπω παραβίαση του γερμανικού Συντάγματος» σημείωσε ο Σόιμπλε.

Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι, με βάση το γερμανικό Σύνταγμα και τις συνθήκες της ΕΕ, η επέμβαση αυτή της Γερμανίας παραβιάζει το δικαίωμα της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης στην προστασία της ιδιοκτησίας. Επίσης ισχυρίζονται ότι παραβιάζεται η ρήτρα μη διάσωσης που απαγορεύει τη ανάληψη χρέους άλλης χώρας (no-bailout clause) είτε από την ΕΕ, είτε από άλλο κράτος μέλος αυτής.Η πρωτοβουλία υποστηρίζει επίσης ότι παραβιάζεται το δικαίωμα του κοινοβουλίου στην έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με την προσφυγή, για κάθε ποσό που θα διατίθεται στις υπερχρεωμένες χώρες μέσω του μηχανισμού στήριξης θα πρέπει να αποφασίζει το κοινοβούλιο, κάτι το οποίο δεν διασφαλίζεται.

Ο εκ των εναγόντων καθηγητής οικονομικών, Γιοάχιμ Σταρμπάτι, τόνισε ότι με την προσφυγή στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θέλει να «διασώσει την Ευρώπη», γιατί φοβάται, όπως είπε, «την πορεία σε μια καταχρεωμένη χώρα». Μία ημέρα πριν από την έναρξη της ακρόασης, ο Γιόαχιμι Σταρμπάτι, υποστήριξε πως η χώρα είναι ήδη χρεοκοπημένη και ότι τα ευρωπαϊκά δάνεια δεν συνιστούν στην πραγματικότητα βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά προς τις τράπεζες. Με τα δάνεια αυτά θα βαθύνει η ελληνική κρίση, υποστήριξε ο γερμανός οικονομολόγος, ο οποίος τάσσεται υπέρ της αποπομπής της Ελλάδας από την ευρωζώνη και της επιστροφής της στη δραχμή.

Ads