Νέο, αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα έστειλε από το ECOFIN στις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και να ολοκληρώσει γρήγορα την αξιολόγηση.
Μήνυμα Σόιμπλε προς Αθήνα: Εφαρμόστε τα συμφωνηθέντα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε επίσης τη θέση του ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Ads

«Είναι καλό ότι η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε προφανώς εκ νέου αυτό που είχε ήδη αποδεχθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ότι δηλαδή το ΔΝΤ βεβαίως πρέπει να συνεχίσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα – αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση» ανέφερε επίσης χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.

«Θεώρησα ότι δηλώσεις από την Ελλάδα, από τον πρωθυπουργό, στις οποίες θα μπορούσε να δοθεί η ερμηνεία ότι η Ελλάδα δεν ήθελε πλέον το ΔΝΤ, δεν ήταν προς το συμφέρον της χώρας. Προφανώς αυτή η συμβουλή έγινε κατανοητή στην Αθήνα και τώρα το ξεκαθάρισαν ρητά και για αυτό το ΔΝΤ θα κάνει ό,τι έχει πει. Και η σημερινή συνέντευξη της κυρίας Λαγκάρντ δεν μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά. Δεν έχω καμία αμφιβολία», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά στην επικείμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, είπε ότι «αργεί κάπως, αλλά πάντα έτσι συνέβαινε με την Ελλάδα», και υπογράμμισε ότι «πρέπει να προχωρήσει τις επόμενες μέρες με γρήγορους ρυθμούς», καθώς «έχουμε όλοι συμφέρον από το να καταφέρουμε αυτή τη διαδικασία κατά τρόπο ώστε να μην ζημιώσει την σταδιακή ανάκαμψη» στην Ελλάδα.

Ads

«Πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα, για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ξεκαθαρίσει τα κύρια σημεία πριν από την έναρξη της αξιολόγησης» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει παρουσιάσει προτάσεις για το ασφαλιστικό αλλά αυτές θα πρέπει να εξεταστούν πιο προσεκτικά.