Την κυνική παραδοχή ότι υπήρξε μεγάλο κόστος για τους Έλληνες πολίτες από τα μνημόνια έκανε ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής βουλής της Γερμανίας και πρώην υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη συζήτηση στο πλαίσιο της 25ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist.

Ads

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν η Ελλάδα ακολουθεί σήμερα τον σωστό δρόμο στην οικονομία, καθώς ο ίδιος έζησε από κοντά την ελληνική κρίση ως υπουργός Οικονομικών, απάντησε θετικά, λέγοντας πάντως ότι η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να κερδίσει ανταγωνιστικότητα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ήταν πάντα υπέρ της δημοσιονομικής και οικονομικής ένωσης και δέχθηκε ότι ο ελληνικός λαός πλήρωσε βαρύ τίμημα αλλά η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες έπρεπε να λύσουν το πρόβλημά τους για να κερδίσουν ανταγωνιστικότητα.

«Η Ελλάδα έκανε όλες τις μεταρρυθμίσεις που ήταν απαραίτητες για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Ακόμη και αν αυτό ήρθε με ένα υψηλό τίμημα για τους πολίτες της», σημείωσε και προσέθεσε ότι: «Είμαι υπέρ, πάντα υπέρ της Ενότητας της ΕΕ και των χωρών οι οποίες τιμούν τις δεσμεύσεις τους προς τους εταίρους της και τους κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες που έχουμε θεσπίσει και θα επανέλθουν μετά το τέλος της πανδημίας».

Ads