Δεν μπορεί να αποκλείσει ένα Graccident ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας. Σε δηλώσεις του στην αυστριακή ραδιοφωνία, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» που θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ads

 
«Δεδομένου ότι η ευθύνη και η δυνατότητα της απόφασης για το τι θα συμβεί βρίσκεται μόνον στην Ελλάδα και δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς κάνουν οι υπεύθυνοι στην Αθήνα, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.
 
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα λάβει περαιτέρω βοήθεια μόνον εάν τηρήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με τους πιστωτές της. «Η Ευρώπη παραμένει πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει και να το επιτρέψει. Το πρόβλημα δεν λύνεται κάνοντας τους άλλους αποδιοπομπαίους τράγους».
 
Πάντως χθες το βράδυ και σε ομιλία του στη Βιέννη για την ευρωπαϊκή κρίση, ο Β. Σόιμπλε εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει. Κάθε χώρα μέλος της ευρωζώνης μπορεί να φτάσει και πάλι στο σημείο να παράγει οικονομικά όσο σκοπεύει να ξοδέψει, είπε ο γερμανός υπουργός, προσθέτοντας ότι και η Ελλάδα βρίσκεται ως προς αυτό σε καλό δρόμο.
 
Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, θα πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας. «Η Ελλάδα ζούσε για πολλά χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της» τόνισε.