Τη δυνατότητα να συνευρίσκονται με συζύγους ή συντρόφους, καθώς και να συναντούν συγγενείς πρώτου βαθμού σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εκτός των φυλακών, δίνει στους κρατούμενους ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ads

 
Επίσης προβλέπεται για πρώτη φορά η χρήση και η πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και στο Διαδίκτυο για εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς λόγους, ενώ προστίθεται στον ευεργετικό υπολογισμό ημερών ποινής λόγω εργασίας η περίπτωση επιτυχούς αποφοίτησης από ολοκληρωμένο κύκλο σπουδών.
 
Παράλληλα διευρύνεται η ημιελεύθερη διαβίωση και η τμηματική έκτιση των ποινών. Έτσι, κατά την ημιελεύθερη διαβίωση οι κρατούμενοι θα μπορούν να διανυκτερεύουν και εκτός φυλακών, με το υπουργείο να αναζητά για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου και τη συνεργασία της Εκκλησίας.
 
Ακόμη καθορίζεται ο αριθμός των κρατουμένων που επιτρέπεται ανά τετραγωνικό μέτρο και παρέχεται η δυνατότητα στο Συνήγορο του Πολίτη να διενεργεί τακτικούς και έκτακτους ελέγχους, όπως και αυτοψίες στις φυλακές. Δίνεται επίσης η δυνατότητα επισκέψεων στα αρμόδια όργανα της Βουλής, την Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, την Επάνοδο, και τους Δικηγορικούς Συλλόγους.
 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσιάζοντας το νέο Σωφρονιστικό Κώδικα ανέφερε πως περιμένει τις προτάσεις της αρμόδιας Επιτροπής για το «βραχιολάκι» που θα δίνει τη δυνατότητα να τοποθετείται στους υπόδικους ή καταδίκους κατά το χρόνο των αδειών που θα λαμβάνουν ή κατά την ημιελεύθερη διαβίωσή τους.
 
Η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Σωφρονιστικό Κώδικα, που συντάχθηκε από νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2012.