Με δικαιολογία την αυστηροποίηση των ποινών αλλά και την υποτιθέμενη «πλήρη κάλυψη» την οποία παρέχει ο ποινικός κώδικας ως έχει, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ανακοίνωσε επίσημα από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη την απόρριψη της κυβέρνησης των τροπολογιών που κατατέθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Αριστερά ως προς την νομική αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία”, και την ενσωμάτωση του στον ποινικό κώδικα.

Ads

Πρέπει «να απέχουμε από την δημιουργία εντυπώσεων» και να υπάρξει «ενιαία πολιτική και κοινωνική απάντηση» όπως και «να στηρίξουμε αποτελεσματικά όσες βρίσκονται στην ζώνη της κακοποιητικής συμπεριφοράς», είπε.

Η προτεινόμενη τροπολογία «θα εξυπηρετούσε λόγους επικοινωνίας και όχι λόγους ουσίας», υποστήριξε, όπως και το ότι οι αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στον ποινικό κώδικα για τις ανθρωποκτονίες σημαίνουν πως «οι δράστες εγκλημάτων τιμωρούνται με την ισόβια κάθειρξη».

Εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά της κ. Ζαχαράκη στο ότι «το ποινικό δίκαιο δεν μπορεί να διαπνέεται από διατάξεις χωρίς έννομο αποτέλεσμα», επισημαίνοντας ότι «στον ποινικό κώδικα έχουμε την απόλυτη κάλυψη».

Ads

Ιδιαίτερη “μνεία” έκανε και για το λεγόμενο panic button ως μέρος της πολιτικής της κυβέρνησης.

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «καθόλου απλά συμβολική», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος, που την κατέθεσε, προσθέτοντας ότι προκειτια γαιν την «αναγνώριση επί της ουσίας της έμφυλης βίας.»

Εκ μέρους της Νέας Αριστεράς, ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε «μία 28χρονη δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφο της έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων. Μία γυναίκα που πήγε να ζητήσει βοήθεια και προστασία και η απάντηση ήταν να καλέσει το “100” για να έρθει κάποιο περιπολικό. Η πολιτεία λέει στα θύματα ” βγάλτε τον σκασμό ή φύγετε από την χώρα”, και συοπμπληρψς εοπτι η Νεα Αριστερά θα καταθέσει εκ νέου την τροπολογία για την νομική αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία”.

Αναφερόμενος στην δολοφονία της Κυριακής Γρίβα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ιλχαν Αχμέτ, δήλωσε πως «ζητάμε από την Κυβέρνηση και από τη φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας την απόδοση ευθυνών με διαφάνεια για το συγκεκριμένο περιστατικό», αλλά «ας προχωρήσουμε ως πολιτικό σύστημα στη διαμόρφωση του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου που θα προστατεύσει τις ζωές των γυναικών από αδίστακτους κακοποιητές που κυκλοφορούν ανάμεσά μας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, μίλησε για κυβερνητική αδιαφορία, και επισήμανε ότι «είναι επίσης πρόκληση η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να διαφημίζει αυτά τα περιβόητα μέτρα όπως το panic button, όπως λέγεται, που είναι ανεπαρκές, αφήνοντας γυναίκες απροστάτευτες ακόμα και με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωής».

Διαβάστε επίσης: Γυναικοκτονίες / Τροπολογία από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ για ένταξη του όρου στον ποινικό κώδικα