Στο «στόχαστρο» της Οικονομικής Εισαγγελίας μπαίνει η Σοφία Νικολάου για την υπόθεση των απευθείας αναθέσεων της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής την περιόδο που η ίδια ήταν επικεφαλής, καθώς το σχετικό πόρισμα του ΣΔΟΕ «δείχνει» ζημία του Δημοσίου ύψους δύο εκατ. ευρώ.

Ads

Με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα, Χρήστου Μπαρδάκη, για την υπόθεση έχει ξεκινήσει έρευνα η επίκουρος οικονομική εισαγγελέας Παναγιώτα Ιωαννίδου και στην οποία θα συνδράμει το ΣΔΟΕ. 

Σημειώνεται ότι το πόρισμα ελέγχου του ΣΔΟΕ μετά από μηνυτήρια αναφορά του Παύλου Πολάκη, καταλήγει με την αναφορά πως «θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι προκύπτει επιπλέον επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου κατά το ποσό των 1.937.943,29 ευρώ» για την περίοδο Μάρτιος 2020 – Μάρτιος 2021.

Όπως διευκρινίζουν εισαγγελικοί κύκλοι, η έρευνα αφορά μόνο την υπόθεση για τις απευθείας αναθέσεις και όχι τη χθεσινή καταγγελία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την περιουσιακή κατάσταση της κυρίας Νικολάου και την αγορά πολυτελούς κατοικίας στο Ψυχικό, καθώς η έρευνα των δηλώσεων πόθεν έσχες για όσους κατέχουν ή κατείχαν δημόσιες θέσεις γίνεται μόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.

Ads

Εισαγγελικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι για το θέμα της δημοσιοποίησης της διεύθυνσης, φωτογραφιών και του συμβολαίου κατοικίας της υποψήφιας βουλευτού της ΝΔ δεν θα εκκινήσει αυτεπάγγελτα διαδικασία σχετικά με ζητήματα παραβίασης προσωπικών δεδομένων, καθώς η ίδια η κ. Νικολάου έχει δυνατότητα να προσφύγει στην Δικαιοσύνη με αναφορά της.

Υπενθυμίζεται πως για την υπόθεση, οι Χρήστος Σπίρτζης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Παύλος Πολάκης είχαν υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο τον Μάιο του 2021 καταγγέλλοντας ζημία του Δημοσίου άνω των δύο εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ανέφεραν η Σοφία Νικολάου υπέγραψε από τις 30 Μαρτίου 2020 μέχρι τις 30 Μαρτίου 2021, 28 συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών για τις φυλακές της χώρας σε τιμές που υπερέβαιναν κατά πολύ όχι μόνο τις τιμές με τις οποίες άλλοι δημόσιοι Φορείς προμηθεύονταν κατά την ίδια χρονική περίοδο, αλλά ακόμη και τις εκάστοτε τιμές λιανικής πώλησης στην ελεύθερη αγορά.