Η Ολλανδή ευρωβουλευτής και εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA, Σόφι Ιντ Βελντ σε συνέντευξή της ζήτησε να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα, ενώ μίλησε και για το Qatar Gate και την Εύα Καϊλή.

Ads

Όσον αφορά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων η εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA, Σόφι Ιντ Βελντ, σε συνέντευξή της στον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου ζήτησε έρευνα σε βάθος και απόδοση πολιτικών και νομικών ευθυνών.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Από την παρουσίαση των “ευρημάτων” μας και μετά την επίσκεψή μας στην Ελλάδα, η κατάσταση εξελίχθηκε περαιτέρω και υπήρξε μια σειρά από συγκλονιστικές αποκαλύψεις.  Εν τω μεταξύ, υπάρχει επίσης σύνδεση με την φερόμενη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού από τις μαροκινές Αρχές και  το σκάνδαλο “Qatargate”,  στο οποίο εμπλέκεται η Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή  (η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κράτηση στο Βέλγιο) και δύο ακόμη ευρωβουλευτές, οι οποίοι είναι επίσης μέλη της PEGA. Θα πρέπει να υπάρξει εις βάθος έρευνα για την ελληνική υπόθεση, με την εμπλοκή της Europol, όπως επίσης και η απόδοση των κατάλληλων πολιτικών και νομικών ευθυνών».

Η εισηγήτρια της PEGA εξηγεί περαιτέρω τη σύνδεση του σκανδάλου των υποκλοπών με το Qatargate.

Ads

«Δεν γνωρίζουμε, βέβαια, επακριβώς ακόμη ποια είναι τα γεγονότα, ωστόσο τα μέσα ενημέρωσης έχουν αναφερθεί εκτενώς στις συνδέσεις πολλών υπόπτων στην υπόθεση του Qatargate και της PEGA.

»Συγκεκριμένα τρία (πλήρη ή αναπληρωματικά) μέλη της PEGA αναφέρονται επίσης – αν και με διαφορετικούς τρόπους – στις έρευνες του Qatargate: H Εύα Καϊλή,  ο Αντρέα Κοτσολίνο και η Μαρία Αρένα. Μερικοί από τους βασικούς υπόπτους στο Qatargate, συμπεριλαμβανομένων των Αντόνιο Παντσέρι και Φραντσέσκο Τζιόρτζι, συνεργάζονταν στενά με πρόσωπα εντός των μαροκινών κυβερνητικών κύκλων. Φημολογείται ότι το Μαρόκο ανησυχούσε για τη φήμη του μετά τις αποκαλύψεις της έρευνας “Pegasus Project” για χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού από τις μαροκινές Αρχές εναντίον κορυφαίων πολιτικών της ΕΕ. Δεν μπορώ να κρίνω αν ισχύει η φήμη ότι το Μαρόκο θα μπορούσε να είχε προβεί σε δωροδοκίες, για να λάβει πληροφορίες από την PEGA ή για να επηρεάσει τις διαβουλεύσεις της. Πρώτον, η PEGA κάνει τη δουλειά της σε μεγάλο βαθμό δημόσια, επομένως οι δωροδοκίες θα φαίνονταν μάλλον περιττές. Δεύτερον, δεν έχω αντιληφθεί κάποια προσπάθεια επηρεασμού της PEGA, ούτε εμένα ως εισηγήτρια.

»Εξάλλου, οι εργασίες για τη συγγραφή της έκθεσης επρόκειτο να ξεκινήσουν, επομένως δεν είχε ακόμη υπάρξει καμία ευκαιρία επηρεασμού του αποτελέσματος.  Φυσικά, όμως, μπορεί να έγιναν πράγματα στο παρασκήνιο, μη ορατά στους υπόλοιπους από εμάς. Απλά, δεν γνωρίζουμε σε αυτό το στάδιο. Ελπίζουμε ότι η έρευνα θα ρίξει φως σε αυτό».

Η Σόφι Ιντ Βελντ, αναφερόμενη στο ζήτημα των παρακολουθήσεων στην ΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Ειδικά για την Κύπρο,  χαρακτηρίζει  «απογοητευτική» την άρνηση του Γενικού Εισαγγελέα να παραδώσει στην Επιτροπή PEGA το πόρισμα για την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο να αντιληφθούμε γιατί η έκθεση δεν πρέπει να δημοσιοποιηθεί».

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής αφήνει, τέλος, ξεκάθαρα αιχμές για χρήση της «εθνικής ασφάλειας» ως πρόσχημα για αδιαφάνεια, ενώ τονίζει ότι «η δημοκρατία βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, εάν αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία, δεν αισθάνονται πλέον καμία υποχρέωση λογοδοσίας έναντι των πολιτών».