Την απροθυμία της Κομισιόν να παρέμβει για την καταπάτηση θεμελιωδών κανόνων του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, και ειδικότερα για το θέμα των υποκλοπών, επισημαίνει με άρθρο της η Ολλανδή Ευρωβουλευτής του Renew, Sohpie Int’ Veld, σχολιάζοντας την πρόσφατη αποκάλυψη των New York Times για την παρακολούθηση της Άρτεμις Σίφορντ, ταυτόχρονα, από την ΕΥΠ και το Predator.
Η εισηγήτρια της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατηγορεί την Κομισιόν ότι δεν έχει αναλάβει δράση για τις υποκλοπές ενώ, αντιθέτως οι ΗΠΑ, αντέδρασαν ακαριαία και ήδη το FBI βρίσκεται στην Αθήνα, καθώς η Άρτεμις Σίφορντ έχει και αμερικανική, εκτός από την ελληνική υπηκοότητα.
Artemis Seaford, a U.S.-Greek national and a manager at Meta, was wiretapped by Greece’s spy agency and targeted by hackers, according to officials and documents obtained by The New York Times. The case highlights the spread of illicit snooping in Europe.https://t.co/Yz8CHSD94K
— The New York Times (@nytimes) March 22, 2023
Ads
Σε άρθρο στο προσωπικό της Blog, η Ολλανδή Ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων (Renew) εκφράζει την απογοήτευσή της για τα αργά ως ανύπαρκτα αντανακλαστικά της Κομισιόν και των θεσμικών οργάνων σε θέματα παραβιάσεων του κράτους δικαίου και το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα είδος εξωτερικού ελέγχου στα κράτη-μέλη αλλά μια συμφωνία σιωπής.
Όπως σημειώνει, χαρακτηριστικά η Sophie in’t Veld, ο έλεγχος αυτός υπήρξε ένα από τα χαρακτηριστικά της ΕΕ. ως προπύργιο της δημοκρατίας που πλέον δεν προστατεύει τις αξίες της ενώ υπενθυμίζει ότι η εξουσία χωρίς έλεγχο διολισθαίνει γρήγορα στον αυταρχισμό.
Αναλυτικά το άρθρο της με τίτλο «Η Ελλάδα κατασκοπεύει πολίτες των ΗΠΑ»:
Μία πολίτης με διπλή υπηκοότητα, Ελληνική και Αμερικανική, κατασκοπεύτηκε με το κακόβουλο λογισμικό Predator, αναφέρουν οι New York Times. Οι ΗΠΑ συνήθως δεν βλέπουν με καλό μάτι την παραβίαση των δικαιωμάτων των Αμερικανών πολιτών και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το FBI έχει ήδη εντοπιστεί στην Αθήνα για να διερευνήσει το θέμα.
Παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση αρνείται σθεναρά ότι έχει αναπτύξει ποτέ κατασκοπευτικό λογισμικό, το άτομο είχε τεθεί υπό παρακολούθηση και από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Ο καθένας θα βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Η Άρτεμις Σίφορντ, Αμερικανο-Ελληνίδα υπήκοος και διευθυντικό στέλεχος της Meta, είχε παρακολουθηθεί με επισύνδεση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και με κατασκοπευτικό λογισμικό, σύμφωνα με αξιωματούχους και έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή των New York Times. Η υπόθεση αναδεικνύει την εξάπλωση της παράνομης κατασκοπείας στην Ευρώπη.
Ο λόγος για τον οποίο δίνω προσοχή όταν ακούω για πιθανή παρέμβαση των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά θέματα κράτους δικαίου, είναι ότι αυτό συμβαίνει συνήθως χωρίς να έχει υπάρξει δράση της ΕΕ.
Όταν ένα κράτος μέλος της ΕΕ είναι ο δράστης ενός εγκλήματος, δεν ακούγεται σχεδόν ούτε ένας ψίθυρος καταδίκης από το Berlaymont – ή από την κυβέρνηση άλλου κράτους μέλους. Και ναι, η χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού εναντίον νομοταγών πολιτών που δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια είναι έγκλημα. Μπορεί να το κάνουν όλοι, αλλά αυτό δεν το καθιστά νόμιμο.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν διαμορφώσει έναν ασφαλή χώρο για τον εαυτό τους, απαλλαγμένο από κάθε είδους παρέμβαση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Η παλιά συμφωνία να θεωρεί ο ένας τον άλλον τίμιο, ως δημοκρατικές νομοταγείς κυβερνήσεις, δεν είναι πλέον ανεκτή. Κατά τη διαδικασία αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τεθεί σε περιορισμό και έχασε τόσο τον ιστορικό μηχανισμό της για την τήρηση της δημοκρατικής οδού, όσο και τον κύριο φορέα επιβολής των κοινών κανόνων και νόμων.
Έχουμε φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο υποταγής της Επιτροπής απέναντι στις εθνικές κυβερνήσεις. Ένα επίπεδο στο οποίο η πρώτη, σπάνια, ενεργεί πλέον εναντίον των δεύτερων, ανεξάρτητα από το αν ξεκάθαρα οι χώρες αυτές καταπατούν θεμελιώδεις κανόνες και αξίες της ΕΕ.
Χρειάστηκε να περάσει μια δεκαετία για την Πολωνία και την Ουγγαρία για να συμπιεστούν οι επιδοτήσεις τους από την ΕΕ, αλλά μόνο αφού είχε ήδη στραγγαλιστεί η ανεξάρτητη δικαιοσύνη στην Πολωνία και είχε υποβαθμιστεί σοβαρά η δημοκρατία στην Ουγγαρία. Και ακόμη και τότε, ήταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που άσκησε την πίεση. Κάθε φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν δράση εκεί που θα έπρεπε να είχε αναλάβει η Επιτροπή της ΕΕ, αυτή η αυξανόμενη απουσία επιβολής γίνεται οδυνηρά ορατή.
Ναι, νομίζω ότι η Επιτροπή πρέπει να δράσει όταν ένας Ελληνοαμερικανός πολίτης στοχοποιείται με το Predator. Όχι, δεν νομίζω ότι θα το κάνει – αλλά οι ΗΠΑ θα το κάνουν αντ’ αυτής- εκθέτοντας οδυνηρά την αδυναμία της Ευρώπης όσον αφορά το κράτος δικαίου και την υπεράσπιση των δικών της αξιών.
Η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Ένα βασικό στοιχείο της επιτυχίας της Ευρώπης ως προπύργιο της δημοκρατίας, είναι ότι τα κράτη μέλη αισθάνονται έναν εξωτερικό έλεγχο της εξουσίας τους, το ένα από το άλλο, και με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή η ρύθμιση ωφελεί τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους δημοσιογράφους και όλους όσοι νομίμως χρειάζονται κάποια προστασία από την κρατική εξουσία. Η εξουσία χωρίς ελέγχους, διολισθαίνει γρήγορα στον αυταρχισμό. Ας το θυμόμαστε αυτό.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >