Σοβαρότατες ευθύνες της διοίκησης του νοσοκομείου του Κιλκίς αλλά κυρίως του υπουργείου Υγείας που δεν έδωσε εγκαίρως λύση στα προβλήματα, προκύπτουν από το ρεπορτάζ του tvxs.gr. Σε ένα νοσοκομείο με πολύ παλιές εγκαταστάσεις, για πολλούς μήνες η χειρουργική κλινική βρισκόταν ανάμεσα σε δύο κλινικές covid. Ο θάνατος της 57χρονης νοσηλεύτριας Ζωής Ιωάννου το περασμένο Σάββατο από covid-19 φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στο μικρό νομό της Κεντρικής Μακεδονίας που μετράει από την αρχή της πανδημίας πάνω από 80 νεκρούς.
Ο θάνατος της 57χρονης ήταν η αφορμή που οδήγησε τον πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Κιλτίδη να ζητήσει δημόσια την παραίτηση της διοίκησης του νοσοκομείου Κιλκίς. Σε παρόμοιο κλίμα και η παρέμβαση μέσω twitter του διευθυντή της εφημερίδας «Το Βήμα», Αντώνη Καρακούση στην οποία κάνει λόγο για «εγκλήματα με τις διοικήσεις των νοσοκομείων» καλεί τον υπουργό Υγείας να μη κωφεύει στις καταγγελίες.
Τί οδήγησε λοιπόν ένα σημαίνον στέλεχος της κυβερνώσας παράταξης στην περιοχή και έναν διευθυντή φίλα προσκείμενης στην κυβέρνηση εφημερίδας να καταγγέλλουν δημόσια τα όσα συμβαίνουν στο νοσοκομείο του Κιλκίς;
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του Tvxs.gr, για τουλάχιστον ενάμιση μήνα δύο κλινικές covid χωρίζονταν από την χειρουργική κλινική του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, πρώτα η ορθοπεδική κλινική μετατράπηκε σε κλινική covid, με τα ορθοπεδικά περιστατικά να νοσηλεύονται στην χειρουργική. Όταν όμως το Νοέμβριο οι ασθενείς covid-19 αυξήθηκαν σημαντικά, μετατράπηκε σε covid και η κλινική ΩΡΙΛΑ, με αποτέλεσμα η χειρουργική-ορθοπεδική να βρίσκεται στη μέση. Η άκρως επικίνδυνη αυτή συνύπαρξη σταμάτησε μόλις πριν λίγες ημέρες, υπό το βάρος των αντιδράσεων.
«Η διασπορά του ιού ήταν αναπόφευκτη» καταγγέλλουν εργαζόμενοι στο tvxs.gr, αφού όπως λένε στον χώρο έξω από το νοσοκομείο δεν τοποθετήθηκε ποτέ isobox, έκτακτα δηλαδή ιατρεία σε κοντέινερ για την υποδοχή των ύποπτων κρουσμάτων. Αντιθέτως, η υποδοχή γίνεται σε ένα διάδρομο της τρίτης πτέρυγας που μάλιστα οδηγεί σε έξοδο κινδύνου.
Ο διάδρομος αυτός βρίσκεται κοντά στο χώρο όπου νοσηλεύονται ύποπτα κρούσματα. Δεδομένης όμως της έλλειψης υποδομής στο νοσοκομείο για διενέργεια μοριακών τεστ, τα δείγματα των «ύποπτων» για covid-19 περιστατικών αποστέλλονταν σε εργαστήρια της Θεσσαλονίκης, με τα αποτελέσματα να φτάνουν πίσω στο Κιλκίς μετά από πολλές ώρες, σε ορισμένες περιπτώσεις μετά από μία ημέρα. Τις ώρες αυτές θετικά και αρνητικά κρούσματα νοσηλεύονταν μαζί.
41 κενές θέσεις γιατρών στην κορύφωση της πανδημίας
Το μέγεθος της ανεπάρκειας στη διαχείριση της πανδημίας στη μικρή περιφέρεια του Κιλκίς είχε αναδειχθεί στην ανοιχτή επιστολή που είχε στείλει η τοπική Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών (ΕΝΙΚ) μαζί με το σωματείο των εργαζομένων προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια στις 11 Νοεμβρίου, δηλαδή στην κορύφωση της πανδημίας στη χώρα. Ενώ η κυβέρνηση έλεγε από το καλοκαίρι πως είχε οχυρώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η ΕΝΙΚ μετρούσε 29 κενές θέσεις ειδικευόμενων γιατρών και 42 μόνιμων. Προς κάλυψη μέρους αυτών των κενών, στο νοσοκομείο υπηρετούσαν 17 επικουρικοί γιατροί με σύμβαση ορισμένου χρόνου και ακόμα 13 που είχαν μετακινηθεί εκεί εκτάκτως. Από τις προσθαφαιρέσεις προκύπτει ότι το υπουργείο είχε αφήσει το νοσοκομείο Κιλκίς πάνω στην κορύφωση της πανδημίας με 41 κενές θέσεις γιατρών.
Οι γιατροί και το προσωπικό έγραφαν τότε στον υπουργό: «Η σκέψη και μόνο της δημιουργίας μιας κλινικής επιβεβαιωμένων ασθενών με ιογενή λοίμωξη σε ένα νοσοκομείο που δεν διαθέτει Πνευμονολόγο, που δεν διαθέτει Νευρολόγο, που δεν διαθέτει Λοιμωξιολόγο, που δεν διαθέτει επαρκή αριθμό Παθολόγων, που δεν διαθέτει επαρκή αριθμό νοσηλευτών, που δεν διαθέτει Μ.Ε.Θ., που δεν διαθέτει Μ.Α.Φ., και που στερείται επαρκούς υλικοτεχνικής υποδομής, είναι επικίνδυνη, επιστημονικά αδύνατη και θα οδηγήσει σε ιατρικά ατυχήματα, ιατρικά σφάλματα και σε κακές ιατρικές πρακτικές, μειώνοντας ποσοτικά και ποιοτικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, και θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ασθενών και των εργαζομένων».
Η κλινική αυτή λειτούργησε στην κλινική Ωριλά, υπό αυτές τις συνθήκες που περιγράφονται παραπάνω. Οι όποιες κινήσεις ενίσχυσης έγιναν στη συνέχεια χαρακτηρίζονται από εργαζόμενους και γιατρούς του νοσοκομείου ως αποσπασματικές. Οι γιατροί έκαναν για πολλούς μήνες οκτώ και εννιά εφημερίες το μήνα. Δηλαδή μία στις τρεις ημέρες δε γύριζαν στα σπίτια τους.
Το αποτέλεσμα έχει γράψει και δε χωράει αμφισβήτησης. 1.957 κρούσματα έχουν καταγραφεί στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς ενώ μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου η δημοσιογραφική ομάδα του Imedd, το υπουργείο Υγείας δε δίνει τέτοια στοιχεία, υπολόγιζε τον αριθμό των νεκρών σε 79. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 98,2 νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους, στατιστικό που έφερνε, τουλάχιστον μέχρι τις 14/12, το Κιλκίς στην 5η θέση με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στην Ελλάδα.
Ε. Αγαθοπούλου: Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες
Δήλωση για το θέμα του νοσοκομείου Κιλκίς έκανε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ειρήνη Αγαθοπούλου στο tvxs.gr: «Οι ευθύνες της κεντρικής kυβέρνησης είναι τεράστιες για το γεγονός ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρήκε τα νοσοκομεία της χώρας απροετοίμαστα. Αλλα και οι ευθύνες συγκεκριμένα της διοίκησης του Νοσοκομείου Κιλκίς δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν. Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, φορείς, κόμματα, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου από πολύ νωρίς για την ανυπαρξία σχεδιασμού, τις ελλείψεις υλικών και την εξουθενώση του προσωπικού, λόγω των μηδαμινών προσλήψεων», σημειώνει η βουλεύτρια από το Κιλκίς. Και συμπληρώνει:
«Αντί να σηκώσει μανίκια και να προχωρήσει σε έναν σωστό σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία των εργαζομένων του πεδίου, η διοίκηση προτιμά, ακόμη και σήμερα, να απαντά πως όλα βαίνουν καλώς. Δεν βαίνουν όλα καλώς, θρηνούμε ήδη μια νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο του Κιλκίς και έχουμε δεκάδες γιατρούς και νοσηλευτές που έχουν νοσήσει. Υπάρχουν ευθύνες, πρέπει να αποδοθούν και να ληφθούν μέτρα άμεσα για να μην έχουμε κι άλλα θύματα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >