Να τεθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητούν δήμοι της Εύβοιας και της Βοιωτίας, λόγω των πλημμυρών που δημιούργησαν προβλήματα στις υποδομές μετά την έντονη κακοκαιρία που έπληξε τις περιοχές αυτές. Τα αιτήματα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, προωθούνται ήδη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ads

Οι ζημιές στις υποδομές είναι ιδιαίτερα μεγάλες και μάλιστα ορισμένα τεχνικά έργα στους οδικούς άξονες δεν άντεξαν και υποχώρησαν με συνέπεια να χρειάζονται παρεμβάσεις. Παράλληλα εσωτερικές υποδομές μέσα σε χωριά έχουν πάθει ιδιαίτερα μεγάλες βλάβες. «Και αυτή η κακοκαιρία αφήνει πίσω της πληγές που ακόμα τις μετράμε» σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας στη Στερεά Ελλάδα Θανάσης Καρακάντζας.

Ήδη οι δημοτικές ενότητες Νηλέως και Κηρέως στην Εύβοια περιοχές γύρω από το Μαντούδι αλλά και άλλες περιοχές στη νότια Εύβοια, όπως επίσης και περιοχές στο Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού στη βόρεια Εύβοια, ζητούν να τεθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ήδη τα αιτήματα έχουν προωθηθεί στα αρμόδια υπουργεία.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και περιοχές της Βοιωτίας στους δήμους Αλιάρτου, Τανάγρας και Θηβών, ενώ, όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Λεβαδέων, ένα τμήμα του ορεινού δρόμου που ενώνει το Κυριάκι με την Αρβανίτσα έχει πάθει σοβαρές καθιζήσεις και θα παραμείνει κλειστό.

Ads

Τέλος προβλήματα υπάρχουν και στη δυτική Φθιώτιδα καθώς μια γέφυρα στο Περιβόλι της Σπερχειάδας έπαθε βλάβες. Συνεργεία με χωματουργικά μηχανήματα προσπαθούν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία προς τα χωριά της δυτικής Φθιώτιδας.

Πλημμύρισαν δρόμοι στη Χαλκιδική

Στο μεταξύ, και σήμερα το πρωί δρόμοι έκλεισαν σε Χαλκιδική, Σέρρες και Κιλκίς, λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων. Η κακοκαιρία και οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, είχαν ως αποτέλεσμα να φουσκώσουν αρδευτικά κανάλια και να υπερχειλίσουν ποταμοί και προκληθούν σοβαρά προβλήματα σε δρόμους της Βόρειας Ελλάδας.

Σε Θεσσαλία και Σποράδες τα μεγαλύτερα προβλήματα

Τα περισσότερα προβλήματα αντιμετώπισαν η Θεσσαλία και οι Σποράδες, που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, έπειτα από αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στην Σκιάθο η κατάσταση ήταν δραματική από το βράδυ του Σαββάτου, καθώς μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής, πολλά σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν από την δυνατή νεροποντή που έπεφτε ακατάπαυστα τα τελευταία 24ωρα. Ο δήμαρχος του νησιού έκανε μάλιστα λόγο για μεγάλες ζημιές.

Όμοια η κατάσταση και στην Σκόπελο, αλλά και σε περιοχές του Πηλίου, που υπέστησαν αρκετές ζημιές, από τις συνεχείς χιονοπτώσεις. Στην Σκόπελο, η καταιγίδα κράτησε πέντε ώρες, που ήταν αρκετές για να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στο νότιο μέρος του νησιού. Η Γλώσσα, το Λουτράκι, το Έλιος, αλλά και η Χώρα δέχτηκαν τα περισσότερα πλήγματα, με το ύψος του νερού, σύμφωνα με την ΕΜΥ, να φτάνει τα 67mm. Στο Πήλιο, ολόκληρα χωριά μετατράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια, με μηχανήματα να βγαίνουν στους δρόμους όλη τη νύχτα προσπαθώντας να καθαρίσουν τους δρόμους και να λύσουν τα προβλήματα που προέκυψαν στο οδικό δίκτυο, αλλά και με την ύδρευση.

 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου, καθώς η περιοχή επλήγη για δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες δέκα ημέρες, με τεράστιες ζημιές σε έργα υποδομής, στην οδοποιία και με μεγάλες κατολισθήσεις.

Και στην υπόλοιπη Θεσσαλία τα προβλήματα ήταν πάρα πολλά. Πηνειός και Πάμισος υπερχείλισαν, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Μεγάλα Καλύβια – Μαγούλα και Κλοκοτός – Κόδρα. Στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και πάνω από 900 μέτρα χιόνιζε όλη μέρα, με αποτέλεσμα το χιόνι να έχει φτάσει στα 30 εκατοστά, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις. Επίσης σημειώθηκαν κατολισθήσεις βράχων τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά των Τρικάλων.

Πλημμύρισαν πάνω από 30.000 στρέμματα

Πάνω από τριάντα χιλιάδες (30.000) στρέμματα καλλιεργειών πλημμύρισαν στις περιοχές Ζάρκου, Κεραμιδίου και Πηνειάδας στα Τρίκαλα, από τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Το πρόβλημα βέβαια δεν σταματά εδώ, καθώς αγρότες αλλά και εκπρόσωποι των αρχών των περιοχών επισημαίνουν ότι θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες, όταν θα αρχίσουν να λιώνουν τα χιόνια στα βουνά και να κατεβαίνουν τα νερά προς τις ίδιες περιοχές, οι οποίες λειτουργούν ως λεκάνη απορροής υδάτων.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι, στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Φαρκαδόνας, κάθε φορά που βρέχει παρατεταμένα συγκεντρώνονται τα νερά από την υπερχείλιση του Πηνειού και των παραποτάμων του, από τον Δομοκό, τη Λίμνη Πλαστήρα, τον Κόζιακα και τα Γρεβενά.

Σε ό,τι αφορά τα στρέμματα που πλημμύρισαν από τα 30.000, τα 5000 ήταν σπαρμένα με σιτηρά, 3500 με καλαμπόκι και τα υπόλοιπα είχαν προετοιμαστεί για βαμβακοκαλλιέργεια.

Ο Γιάννης Σδράλης, αγρότης στην περιοχή επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει το παραμικρό αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή, οπότε τουλάχιστον δύο με τρεις φορές το χρόνο παρατηρείται το ίδιο πρόβλημα των πλημμυρών.

Στο ίδιο κλίμα ο πρόεδρος της Κοινότητας Ζάρκου κ. Γιάννης Βούλγαρης, πέραν της απουσίας αντιπλημμυρικών έργων ζήτησε την άμεση καταγραφή των ζημιών και την άμεση αποζημίωση των αγροτών που έχουν πληγεί.

Ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες και δρόμους προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις στην Νεμέα. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Νεμέας Κωνσταντίνος Φρούσιος οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την Νεμέα και την ευρύτερη περιοχή προκάλεσαν ζημιές στο οδικό δίκτυο, αλλά και σημαντικές καταστροφές σε γεωργικές καλλιέργειες. Δρόμοι είναι έτοιμοι να καταρρεύσουν αμπέλια και άλλες καλλιέργειες πλημμύρισαν.