Προβλήματα ιδιαίτερα στην Αττική προκάλεσε η κακοκαιρία που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης, με την Πυροσβεστική να δέχεται δεκάδες κλήσεις ενώ χρειάστηκε να προχωρήσει ακόμα και σε απεγκλωβισμό πέντε οδηγών που είχαν ακινητοποιηθεί με τα οχήματά τους στη Δροσιά.

Ads

Ειδικότερα, η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για άντληση υδάτων στην Αττική και κοπές δέντρων ενώ προχώρησε και στον απεγκλωβισμό πέντε οδηγών που είχαν ακινητοποιηθεί με τα οχήματά τους στη Δροσιά στη Λεωφόρο Σταμάτα (ύψος της 25ης Μαρτίου) λόγω υψηλής στάθμης των υδάτων..

Διαβάστε επίσης: Στην δε Εύβοια λόγω κακοκαρία αγνοείται ένας 35χρονος ο οποίος βρέθηκε στο όρος Δίρφυ.

Προβλήματα και στην κυκλοφορία των συρμών του ηλεκτρικού (γραμμή 1) προκάλεσε η σφοδρή καταιγίδα που έπληξε μεγάλο μέρος της Αττικής τις προηγούμενες ώρες. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, σε λίγη ώρα η κυκλοφορία των συρμών θα αποκατασταθεί.

Μιλώντας στο OPEN, ο Κώστας Μανιάτης πρόεδρος τεχνικών ΔΕΗ μίλησε ακόμα και για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που υπάρχουν σε Βόρεια και Νότια Προάστια λόγω της πτώσης των δέντρων από την κακοκαιρία.

Ads

Στην Περιφέρεια Αττικής 133 κλήσεις στην Πυροσβεστική και συγκεκριμένα:

  • 11 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων
  • 94 κλήσεις για κοπές δέντρων
  • 27 κλήσεις για αφαίρεση αντικειμένων
  • 1 κλήση για απεγκλωβισμό 5 οχημάτων λόγω υψηλής στάθμης υδάτων.

Όσον αφορά τις κλήσεις για άντληση υδάτων και για κοπές δέντρων αυτές έγιναν από τις περιοχές Μοσχάτο, Λυκόβρυση, Νέα Ιωνία, Φιλοθέη, Διόνυσο, Αγία Παρασκευή και Χαϊδάρι.

Παράλληλα, από το πρωί η κυκλοφορία στη Γραμμή 1 του μετρό (ηλεκτρικός) διεξάγεται στο τμήμα Ταύρος – Κηφισιά, λόγω πτώσης δέντρων στο δίκτυο στο ύψος των σταθμών του Μοσχάτου και της Καλλιθέας.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας οι αρχές δέχτηκαν 12 κλήσεις για κοπές δέντρων και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 12 κλήσεις και συγκεκριμένα, 9 κλήσεις για κοπές δέντρων και 3 κλήσεις για αφαίρεση αντικειμένου.

Συστάσεις από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.