Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ προστίθεται στη λίστα των ονομάτων που επικρίνουν την κυβέρνηση της γερμανίδας καγκελάριου Άγκελας Μέρκελ, για τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομικής κρίσης. «Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2010 η γερμανική κυβέρνηση δημιούργησε την εντύπωση ότι της είναι αδιάφορο εάν χρεοκοπήσει η Ελλάδα», δήλωσε, συγκεκριμένα, ο πρώην καγκελάριος.

Ads

Επιπλέον, ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ είναι υπέρ της κριτικής του διαδόχου του Χέλμουτ Κολ. «Πρέπει να μπορεί κανείς να στηρίζεται στους Γερμανούς, έχει απόλυτο δίκιο επ΄ αυτού ο Χέλμουτ Κολ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σμιτ σε εκδήλωση της εφημερίδας Die Zeit στη Φρανκφούρτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κολ σε συνέντευξή του επέκρινε σφοδρά την πολιτική των διαδόχων του στην καγκελαρία. «Η Γερμανία εδώ και μερικά χρόνια δεν αποτελεί πλέον υπολογίσιμη δύναμη – ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό», δήλωσε ο πρώην καγκελάριος προκαλώντας και αντιδράσεις.

Ο κ. Σμιτ από την πλευρά του, επέκρινε έντονα και τους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης αναφορικά με την ελληνική κρίση. «Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2010 η γερμανική κυβέρνηση δημιούργησε την εντύπωση ότι της είναι αδιάφορο εάν χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Η Γερμανία δημιούργησε την εντύπωση ότι ουσιαστικά δεν θέλει να βοηθήσει τους Έλληνες. Αυτό δεν ήταν ούτε χριστιανικό ούτε ευρωπαϊκό», δήλωσε ο πρώην καγκελάριος.

Ads