Την δυσεπίλυτη εξίσωση, αντάξια της διάσημης Εικασίας του Πουανκαρέ, με τα νέα, πολύχρωμα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος επιχείρησε να επιλύσει – ως άλλος Πέρελμαν – ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ads

«Πότε διαλέγεις σταθερό (σ.σ μπλε τιμολόγιο); Όταν έχεις χαμηλές καταναλώσεις, π.χ. εξοχικό, δεν θες να ασχολείσαι γιατί είναι χαμηλή κατανάλωση, βρίσκεις ένα καλό σταθερό και το κλείνεις. Εκεί, αν αλλάξεις, έχεις πρόστιμο, γιατί πρέπει να το διατηρήσεις υποχρεωτικά για ένα χρόνο».

Όπως είπε ο υπουργός, «το μπλε τιμολόγιο, μπορείς να το αλλάξεις αλλά θα έχεις ποινή». «Πρέπει να το έχεις υποχρεωτικά έναν χρόνο. Το μπλε θα είναι το πιο ακριβό, εκτός αν έχουμε μία δραματική αύξηση των τιμών. Αν γίνει πόλεμος, το μπλε είναι το καλύτερο», είπε ο υπουργός, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Την πολυπλοκότητα  των χρωματιστών τιμολογίων και ευρύτερα του συστήματος τιμολόγησης στην ενέργεια που προωθεί η Κυβέρνηση, επιβεβαίωσε σήμερα ακόμη και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ads

Νωρίτερα, σε μία αποστροφή του λόγου του, εμφανίστηκε κάπως αποκαρδιωμένος: «Δεν ξέρατε το μπέρδεμα και τώρα που πάμε να το κάνουμε πιο σαφές μπερδευόμαστε»!

Κατά τα άλλα σημείωσε, ότι το «πράσινο τιμολόγιο που καθιερώνουμε εμείς, με μία τιμή από κάθε πάροχο, όπου είναι μέσα τα πάντα (οι τύποι, οι εκπτώσεις, κτλ.), για να είναι εμφανές τουλάχιστον ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος, με βάση τα όρια κατανάλωσης…. Θα έχει 12, 13 παρόχους και τιμές του καθένα. Εκεί ο καταναλωτής για πρώτη φορά θα ξέρει ποιος είναι ο φτηνός».

«Για τον πρώτο μήνα, η εικόνα που εγώ έχω είναι ότι θα έχουμε κάπου κοντά στα 15 σεντ την πιο φτηνή», εκτίμησε σε άλλο σημείο.

Όσον αφορά το κίτρινο τιμολόγιο με τις κυμαινόμενες τιμές που θα καθορίζονται είτε την πρώτη κάθε μήνα είτε θα υπολογίζονται στο τέλος του με την έκδοση του λογαριασμού, ο Θ. Σκυλακάκης είπε ότι στην δεύτερη εκδοχή θα περιλαμβάνουν «ρήτρα αναπροσαρμογής όπου μπορεί να έρθει κάτι που δεν περιμένεις».