Στο Δήμο Αριστοτέλη πραγματοποιήθηκε μια από τις πιο αμφίρροπες εκλογικές μάχες. Ορισμένοι βιάστηκαν το βράδυ της Κυριακής στα τηλεοπτικά πλατό να πανηγυρίσουν επανεκλογή και «θρίαμβο» του Χρήστου Πάχτα, υπέρμαχου των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή. Λίγες ώρες αργότερα το αποτέλεσμα είχε ανατραπεί και ο Γιάννης Μίχος, υποψηφιότητα που σχηματίστηκε με βασικό της πυρήνα την κινηματική δράση ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές, κέρδισε τη δημαρχία από τον πρώτο γύρο. «Σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχουν νικητές και χαμένοι. Το πιο σημαντικό είναι να μπει ένα τέρμα στο διχασμό της κοινωνίας», δηλώνει στο Tvxs.gr ο νέος δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιάννης Μίχος.

Ads

Όπως επισημαίνει προτεραιότητα της νέας δημοτικής αρχής είναι η ενότητα των κατοίκων της περιοχής που είχε κοπεί σε δύο κομμάτια. «Αυτός ο διχασμός είχε δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα τόσο στην κοινωνική συνοχή, αλλά και στην οικονομία. Χωρίστηκαν οικογένειες. Περιορίστηκαν ακόμη και οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των διαφορετικών ζωνών του Δήμου, δηλαδή της παράλιας και της βόρειας ζώνης», σημειώνει.

«Στόχος μας και αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή είναι να λειτουργήσουμε σε ένα ενωτικό πλέγμα και να βάλουμε τέλος στη σημερινή κατάσταση, που υποδαυλίστηκε από την απερχόμενη δημοτική αρχή. Θέλουμε να σεβαστούμε όλες τις απόψεις και να είμαστε μια δημοτική αρχή όλων των δημοτών. Αυτή ήταν και η εντολή που πήραμε», αναφέρει. Όπως εξηγεί στο Tvxs.gr η πρόταση τους ξεκίνησε ως πρόταση ενάντια στη μεταλλευτική δραστηριότητα, ωστόσο μέσα από τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την ανάδειξη της υποψηφιότητάς του και την προεκλογική περίοδο η πρόταση αυτή διευρύνθηκε από δημότες ακόμη και της αντίθετης άποψης.

Υπενθυμίζεται πως ο Γιάννης Μίχος εκλέχθηκε ως υποψήφιος Δήμαρχος απέναντι στο Χρήστο Πάχτα μέσα από τοπικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στα μέσα Ιανουαρίου μέσα από την  “Ενωτική πρωτοβουλία” της οποίας όπως προαναφέρθηκε βασικός πυρήνας ήταν το κίνημα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού αλλά τελικά αγκαλιάστηκε από ευρύτερες τάσεις και και επισφραγίστηκε με τη συμμετοχή πλήθους πολιτών. «Στόχος ήταν η εκλογή ενός υποψηφίου που θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα στην περιοχή. Έχουμε πει από την αρχή πως δεν εκλέχτηκε ο εκπρόσωπος του κινήματος. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για δημοτική αρχή. Δεν είναι οι μισοί κέρδισαν τους άλλους μισούς. Με τη λογική του διχασμού και της μάχης χαρακωμάτων οδηγούμαστε στην αυτοκαταστροφή γιατί ουσιαστικά αναπαράγουμε την υφιστάμενη κατάσταση», αναφέρει ο κ. Μίχος και συνεχίζει:

Ads

«Η υποψηφιότητα μας είχε ως βασικό άξονα την αντίθεση στα μεταλλεία, αλλά σταδιακά αγκάλιασε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες. Μπαίνοντας στην προεκλογική περίοδο ξεκαθαρίσαμε πως οι εκλογές δεν θα είναι ένα δημοψήφισμα για τα μεταλλεία. Δεν ήμασταν της άποψης πως οι πολίτες θα έπρεπε να τοποθετηθούν στις εκλογές με ένα «ναι ή όχι» στα μεταλλεία. Πρώτον γιατί ποτέ οι λύσεις δεν προκύπτουν με τέτοιες απλοϊκές απαντήσεις και δεύτερον γιατί προτεραιότητά μας είναι η ενότητα. Αν μπαίναμε σε μια λογική ‘ή μαζί μας ή εναντίον μας’ απλά θα είχαμε μια κλιμάκωση του διχασμού».

«Είναι επιλογή μας να προβάλλουμε την ενότητα διατηρώντας παράλληλα τη αντιμεταλλευτική μας θέση. Πρόθεσή μας είναι να ρίξουμε μια γέφυρα διαλόγου με όλους του συνδημότες. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε στην περιοχή γιατί η απερχόμενη δημοτική αρχή ταυτίστηκε με τη μία θέση και αρνήθηκε με κάθε τρόπο το διάλογο, επιχειρώντας να επιβληθεί στις άλλες διαφορετικές απόψεις.

Εμείς δεν επιθυμούμε να συνεχίσουμε αυτή την κατάσταση. Δεν θεωρούμε πως από το αποτέλεσμα των εκλογών προέκυψαν νικητές και ηττημένοι. Λέμε την άποψή μας καθαρά για τα μεταλλεία. Είμαστε αντίθετοι στην επέκταση της παραδοσιακά υφιστάμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας. Ομως απ την άλλη λέμε και μια μεγάλη αλήθεια που πάνω σε αυτήν πιστεύω πως βασίστηκε και η επιτυχία μας στις εκλογές: Η δημοτική αρχή ούτε μπορεί να αδειοδοτήσει, ούτε μπορεί να άρει τις αδειοδοτήσεις που έδωσε η κεντρική διοίκηση. Αυτό που μπορεί να κάνει η δημοτική αρχή είναι η προώθηση ενός άλλου αναπτυξιακού μοντέλου για την περιοχή που θα τερματίσει την εργασιακή εξάρτηση από τα μεταλλεία. Πάνω σε αυτή τη θέση δημιουργήθηκε και ένα ευρύτατο πλειοψηφικό ρεύμα».

Το τρίπτυχο

Όπως τονίζει στο Tvxs.gr ο κ. Μίχος οι προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής βασίζονται πάνω στο τρίπτυχο:

  • Απαίτηση και αυστηρή τήρηση των αυστηρότερων περιβαλλοντικών όρων και κανόνων
  • Τερματισμός του διχασμού και συμμετοχή στο διάλογο και των πολιτών που έχουν διαφορετική άποψη από εμάς. Όχι επιβολή θέσεων.
  • Προώθηση ενός άλλου αναπτυξιακού μοντέλου για την επίτευξη εργασιακής ισορροπίας ενάντια στο μοντέλο της εργασιακής μονομέρειας.

Ο νέος δήμαρχος Αριστοτέλη υπογραμμίζει πως «σταδιακά μέσα από μια στρατηγική με άξονα το παραπάνω τρίπτυχο θα μπορέσουμε να επιτύχουμε την ωρίμανση της κοινωνίας ώστε να πειστούν όλοι οι πολίτες πως η περιοχή μπορεί να έχει ένα καλύτερο μέλλον που θα βασίζεται στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα». «Μέσα από το διάλογο που θα ανοίξουμε θα βρούμε όλοι μαζί αυτό που αποκαλείται ‘φέρουσα ικανότητα’ της περιοχής, δηλαδή ποιο είναι το σημείο που μπορεί να αντέξει η περιοχή και οικονομικά και περιβαλλοντικά τις μεταλλευτικές δράσεις».

«Δεν επιθυμούμε να κερδίσουμε τις εντυπώσεις και να πούμε πως νίκησε η μία ή η άλλη πλευρά», σημειώνει και προσθέτει: «Θέλουμε να προσεγγίσουμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα το πρόβλημα. Μόνη μας επιδίωξη είναι να δώσουμε λύση». «Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε και προσεγγίζουμε το πρόβλημα με ρεαλισμό και υπευθυνότητα. Και είμαστε σίγουροι πως αν μπει τέλος στον διχασμό τότε και η τοπική κοινωνία σταδιακά θα βρει μια διαδρομή που θα συσπειρώνει πολύ μεγάλες πλειοψηφίες και τότε οι λύσεις θα είναι πολύ πιο απλές».

Για ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο

Ο Γιάννης Μίχος σημειώνει πως η πρόταση της νέας δημοτικής αρχής έχει ως βάση τη δημιουργία και προώθηση ενός διαφορετικού αναπτυξιακού μοντέλου που θα τερματίζει την εργασιακή εξάρτηση. Όπως διευκρινίζει στο Tvxs.gr η δημοτική παράταξη σχεδιάζει αναπτυξιακές μελέτες ξεχωριστά για κάθε περιοχή. «Σε πρώτη φάση καταγράφουμε την διάρθρωση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης στο σύνολο του Δήμου. Εξετάζουμε την κατανομή των επιχειρήσεων και της εργασίας στις τρεις ζώνες, την παράλια, τη μεσαία (όπου κυριαρχεί η μεταλλευτική δραστηριότητα) και τη βόρεια. Μέσω της αναπτυξιακής μελέτης για κάθε περιοχή θα προτείνονται λύσεις για νέες δράσεις που θα ενισχύουν την απασχόληση.

Σχεδιάζουμε να διοργανώσουμε και ένα αναπτυξιακό συνέδριο. Δηλαδή ο δήμος θα παίξει το ρόλο του αρωγού της επιχειρηματικότητας και της ενίσχυσης της απασχόλησης. Από εκεί και πέρα έχουμε μια σειρά δράσεις που στοχεύουν στην ενοποίηση της οικονομικής παραγωγής του δήμου με κεντρικούς άξονες τον τουρισμό τον πρωτογενή τομέα και τις υπηρεσίες. Στην ουσία επιδίωξή μας είναι να ενώσουμε τις τοπικές οικονομικές δραστηριότητες, ώστε και ο επισκέπτης να λαμβάνει τις υψηλότερες υπηρεσίες. Πρόκειται για ένα πακέτο δράσεων που θα αξιοποιήσει αυτό που όλοι αναγνωρίζουν ως πλεονέκτημα στην περιοχή, το ασύγκριτο φυσικό της κάλος».

«Μπορούμε να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και να αποδείξουμε πως υπάρχει ένα μοντέλο που μπορεί να προχωρήσει μπροστά την περιοχή ώστε να μην είμαστε έρμαιο της εργασιακής μονομέρειας που βασίζεται στη μεταλλευτική δραστηριότητα».