Τελευταίες κινήσεις τακτικής ή νέα εμπλοκή διά χειρός Σόιμπλε; Το τι εκ των δύο ισχύει θα κριθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες, έως την έναρξη της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup. Μέχρι τότε, ωστόσο, το δεδομένο είναι πως αυτή τη φορά οι συνήθεις ρόλοι αντιστρέφονται, οι δανειστές είναι εκείνοι που εμφανίζονται αισιόδοξοι για λύση αύριο και η Αθήνα εκείνη που τηρεί την πιο συγκρατημένη, έως και απαισιόδοξη, στάση.

Ads

Το κλίμα άλλαξε καταλυτικά η νέα εμπρηστική παρέμβαση Σόιμπλε και η δήλωσή του στο Dow Jones Newswires ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμπιστεύεται τον Ευκλείδη Τσακαλώτο» και «τηλεφωνεί συνεχώς στη Μέρκελ» – μια παρέμβαση, στην οποία κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα αποδίδουν και προθέσεις πολιτικής προβοκάτσιας.
 
Ο Τσίπρας «δείχνει» Σύνοδο Κορυφής

Πέραν τούτου, οι ίδιοι παράγοντες λαμβάνουν μηνύματα από την πλευρά και των Βρυξελλών σύμφωνα με τα οποία το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – δεν έχει αποδεχθεί μερική έστω ενσωμάτωση στην απόφαση του Eurogroup της γαλλικής πρότασης για σύνδεση των μελλοντικών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης.

Η πρόταση αυτή, σε συνδυασμό με το παράλληλο αναπτυξιακό – επενδυτικό πακέτο, είναι ο «μπούσουλας» με τον οποίο θα πάει στο αυριανό Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και μια ενδεχόμενη απόρριψή της εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις πιθανότητες συμφωνίας.

Ads

Υπό αυτά τα δεδομένα η Αθήνα έκανε στροφή σε άκρως επιφυλακτική στάση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επανέφερε την προοπτική να μεταφέρει το ζήτημα στη σύνοδο κορυφής της 22ας Ιουνίου πετώντας ουσιαστικά το «γάντι» στην Άνγκελα Μέρκελ – προοπτική, που ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωστοποίησε ήδη και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Διαβάστε επίσης: Η Μέρκελ εμπιστεύεται τον Σόιμπλε;

Κυβέρνηση: «Είμαστε πολύ μακριά από τη λύση»

Μιλώντας επίσης στο ΑΠΕ, κυβερνητικός αξιωματούχος έστειλε ένα ακόμη μήνυμα δηλώνοντας ότι «είμαστε ακόμη πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την ‘καυτή πατάτα’ θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κυρία Μέρκελ».

Το μήνυμα ότι οι δανειστές πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους αλλά και την Ελλάδα έστειλε ο πρωθυπουργός και με τις παράλληλες συνεντεύξεις του στις εφημερίδες Le Monde και Die Welt, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικοινωνίες του Αλέξη Τσίπρα με τους ευρωπαίους ηγέτες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Στον αντίποδα, πάντως, οι δανειστές – συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – εκπέμπουν αλλεπάλληλα σήματα αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας αύριο.
 
«Θετικό αποτέλεσμα» βλέπουν οι δανειστές

Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης προανήγγειλε «θετικό αποτέλεσμα», προεξοφλώντας και θετική έκθεση όλων των θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων. Η συγκεκριμένη «έκθεση συμμόρφωσης» θα συνοδεύεται, κατά τον ίδιο, από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους (DSA) από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών και την έγκριση «τουλάχιστον επί της αρχής» από το ΔΝΤ ενός προγράμματος για την Ελλάδα. Το «πακέτο» αυτό μπορεί να δώσει το «πράσινο φως» προς τον ESM για την εκταμίευση της δόσης, η οποία μπορεί να φθάσει από τα 7 δισ.   έως τα 11 δισ. ευρώ.
 
Ο ίδιος αξιωματούχος, πάντως, κατέστησε σαφές ότι δεν πρέπει να αναμένεται οριστικοποίηση των μέτρων για το χρέος, δείχνοντας ως καλύτερο σενάριο μια περαιτέρω «συγκεκριμενοποίηση» της απόφασης του Μαΐου του 2016. 

Τόσο ελληνικές, όσο και κοινοτικές πηγές θεωρούν ότι αυτή η «συγκεκριμενοποίηση» δεν θα διασφαλίζει τη δυνατότητα της ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση. Αντιθέτως, η εκτίμηση της Αθήνας είναι πως μια ενσωμάτωση της γαλλικής πρότασης, έστω και με παραπομπή της εφαρμογής της στο μέλλον, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να θεωρηθεί ότι το ελληνικό χρέος «τελεί σε τροχιά βιωσιμότητας» και να δώσει μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων στον Μάριο Ντράγκι τουλάχιστον μετά το φθινόπωρο.