Στο κλίμα σκληρής πόλωσης που έχει διαμορφώσει η σύγκρουση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πανδημία, συζητείται στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις «λίστες Πέτσα» και τις δημοσκοπήσεις.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, βασίζεται στην αναθεωρημένη πρόβλεψη του συντάγματος με βάση την οποία εξεταστική επιτροπή μπορεί να συσταθεί και από την κοινοβουλευτική μειοψηφία (120 ψήφοι), και εξακολουθεί να φέρνει σε αμηχανία την κυβέρνηση. Εκτός απροόπτου λοιπόν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους λόγω της συμφωνίας της ελάσσονος αντιπολίτευσης (ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, Ελληνική Λύση).
Διαβάστε επίσης
- Βουλή: Αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης για την «διαδικαστική πρόταση» Θεοχάρη για την εξεταστική επιτροπή για ΜΜΕ – δημοσκοπήσεις
- Τσίπρας: «Αρσακειάδα» ο Κούρτς μπροστά στον Μητσοτάκη [Βίντεο]
- Γεραπετρίτης: Δεν ψηφίζουμε την εξεταστική επιτροπή για ΜΜΕ, δημοσκοπήσεις – «Αγωγός χυδαιότητας» ο Αλ. Τσίπρας
- Κουτσούμπας: Υπερψηφίζουμε την πρόταση για εξεταστική επιτροπή για τις «λίστες Πέτσα», χωρίς να έχουμε αυταπάτες [Βίντεο]
- Γ. Παπανδρέου: «Η κυβέρνηση εργαλειοποίησε την πανδημία με τις αδιαφανείς λίστες Πέτσα για να εξασφαλίσει εύνοια»
Το Μαξίμου επιδίωξε εξαρχής την τροποποίηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αφορά το σύνολο της περιόδου από το 2015 μέχρι σήμερα και να εστιάσει συνολικά στις δημοσκοπήσεις. Αυτό είχε ζητήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή καλώντας τον «να συμφωνήσουμε σε μια πάρα πολύ ουδέτερη διατύπωση, χωρίς κανένα υπονοούμενο, η οποία να λέει ότι πρέπει να ερευνηθούν η κρατική χρηματοδότηση και η ενδεχόμενη χειραγώγηση δημοσκοπήσεων από το 2015 ως το 2021».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, αρνήθηκε να τροποποιήσει την πρότασή του, και διαμηνύει στη ΝΔ ότι, από την στιγμή που θα έχει την πλειοψηφία στην εξεταστική μπορεί άνετα να διευρύνει το χρονικό διάστημα διερεύνησης ώστε να φθάσει έως το 2015.
Από την πλευρά της ΝΔ, υπήρξαν ισχυρές εισηγήσεις για κατάθεση ξεχωριστής δικής της πρότασης για σύσταση επιτροπής που θα διερευνήσει όλη την τελευταία εξαετία – εισηγήσεις, όμως, που πλέον φέρονται να έχουν εγκαταλειφθεί καθώς θα οδηγούσαν στη δημιουργία δύο παράλληλων εξεταστικών με το ίδιο ουσιαστικά αντικείμενο και θα ευτέλιζαν τη διαδικασία.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι αντικείμενο της επιτροπής πρέπει να είναι «ο έλεγχος των κριτηρίων βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ, από τις λίστες Πέτσα 1 και 2, η αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος εμβολιαστική καμπάνια του Υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότηση της EnterpriseGreece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης, καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη δημοσκοπικής εταιρείας OpinionPoll, τα αποτελέσματα της οποίας έχει αρνηθεί να ελέγξει η κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παρά το αίτημα και τα ατράνταχτα σχετικά στοιχεία που προσκόμισε η αξιωματική αντιπολίτευση».
Με αυτά τα δεδομένα το κλίμα της αντιπαράθεσης στη Βουλή αναμένεται ιδιαίτερα τεταμένο, ενώ υπό το φως των ραγδαίων εξελίξεων και στο ΚΙΝΑΛ μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά έχει ενδιαφέρον ποια θα είναι – κι εάν θα είναι ενιαία – και η στάση της Χαριλάου Τρικούπη.
Δείτε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >