Έντονη αντιπαράθεση έγινε στη Βουλή για το φιάσκο με τα προγράμματα τηλεκατάρτισης επιστημόνων, τα οποία τελικά η κυβέρνηση αναγκάστηκε να καταργήσει. Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου σε επίκαιρη ερώτηση, την παραίτηση του Γιάννη Βρούτση ζήτησε ο Πάνος Σκουρλέτης,  ενώ ο υπουργός Εργασίας κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι τα προγράμματα με τα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης προστέθηκαν επί εποχής του.

Ads

Ειδικότερα, για πολιτική αθλιότητα και υποκρισία κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Βρούτσης, αναφέροντας ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση συνολικά είχαν την πολιτική γενναιότητα και εντιμότητα να άρουν την απόφασή τους, καθώς διαπίστωσαν ότι τα σχετικά προγράμματα δεν ήταν ποιοτικά. Απαντώντας στις σχετικές κατηγορίες του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, είπε ότι η κυβέρνηση ακολούθησε το θεσμικό πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης, τηρώντας απαρέγκλιτα τη διαφάνεια και κατήγγειλε προγράμματα κατάρτισης ανέργων επί ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης την τοποθέτηση του υπουργού επέμεινε ότι ο υπουργός Εργασίας έχει ευθύνες για το σκάνδαλο και τον τρόπο αξιοποίησης των χρημάτων μέσω ΚΕΚ και τον κάλεσε να έχει την ευαισθησία να παραιτηθεί, καθώς υπήρξε, όπως είπε, μία πατεντάτη αρπαχτή και εμπαιγμός των επιστημόνων.

«Αντί σήμερα με κατεβασμένα μάτια και κεφάλι να απολογηθούν για την “ πατεντάτη” αρπαχτή, εγκαλούν εμάς. Το πρόβλημα δεν είναι η τηλεκατάρτιση, που είναι ένα σωστό μέτρο και εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, αλλά ο τρόπος αξιοποίησης των χρημάτων από τα ΕΣΠΑ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξευτέλισε τους επιστήμονες, ήταν ένας εμπαιγμός τους. Έστω και τώρα μετά την αποκάλυψη της αρπαχτής, αν δεν συνοδευτεί με την αποπομπή του υπουργού, οι ευθύνες θα είναι μεγάλες για τη κυβέρνηση και θα τη συνοδεύουν σε κάθε προσπάθεια της», υποστήριξε ο Π. Σκουρλέτης.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου έκανε λόγο για λαθεμένες επιλογές και αστοχία του προγράμματος που δεν αφορούσε ευρωπαϊκούς αλλά εθνικούς πόρους, για τις οποίες, όπως είπε, κύριος υπεύθυνος δεν είναι ο υπουργός Εργασίας.

Ads

«Το ερώτημα είναι αν ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος. Το υπουργείο σας έχει τρεις επιτελικές υπηρεσίες που στελεχώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και που εσείς υιοθετήσατε ανεπίτρεπτα. Συκοφαντήσατε, σε συμπαιγνία με το ΣΥΡΙΖΑ, το θεσμό της κατάρτισης. Υπάρχουν 400.000 δια βίου κέντρα μάθησης και αφήνετε στο απυρόβλητο τα δύο με τα οποία έγινε το “ ντηλ”», ανέφερε ο Β. Κεγκέρογλου.

Το θέμα, που έχει προκαλέσει έντονη κριτική από την αντιπολίτευση αλλά και οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή, την επόμενη εβδομάδα, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.