Μετά την κριτική που του άσκησε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας του στο εξής να λέει πως η Ελλάδα έχει «τέταρτο μνημόνιο» και πως «η κυβέρνηση συνεχώς αποτυγχάνει», ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί έδωσε δημόσια την απάντησή του, και μάλιστα στο ευρωκοινοβούλιο, επισημαίνοντας πως τα περί τέταρτου μνημονίου είναι «απόλυτο ψέμα». 

Ads

Υπενθυμίζεται πως ο Πιερ Μοσκοβισί σε ομιλία του την Τρίτη στη Βουλή τόνισε το τέλος των μνημονίων και την καθαρή έξοδο της Ελλάδας, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακυρωθούν ορισμένα μέτρα, όπως η περικοπή των συντάξεων, καθώς όπως υπογράμμισε είναι πλέον στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης το πως θα επιτυγχάνεται η δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Οι δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί προκάλεσαν εκνευρισμό στη ΝΔ, καθώς ακύρωσαν στην πράξη το αντιπολιτευτικό αφήγημα, που έχει υιοθετήσει από τη στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας στο Eurogroup για το τέλος των μνημονίων και την ελάφρυνση του χρέους.

Μετά και τις επικρίσεις που δέχθηκε, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων επανήλθε στο θέμα και σε ομιλία του στη Βουλή έδωσε μια δημόσια απάντηση στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας χωρίς να τον κατονομάσει πως όσα λέει είναι «ψέματα» και «θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και να μην κρύβει την αλήθεια».  «Είναι απόλυτο ψέμα το 4ο πρόγραμμα» τόνισε χαρακτηριστικά, στην ομιλία του στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, και πρόσθεσε: «οι Έλληνες πολιτικοί, βάσει αυτών που άκουσα χθες, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με αυτά που λένε και κυρίως να μην κρύβουν την αλήθεια». «Η «ενισχυμένη εποπτεία» δεν αποτελεί 4ο πρόγραμμα. Όσοι μιλούν για 4ο πρόγραμμα λένε ψέματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί.

Ads

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Eurogroup της 21 Ιουνίου, είπε ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί πάρα πολύ. Προβλέπεται ότι 1,2 δισεκ. ευρώ θα εξοικονομούνται κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πληρώνει τόκο για τα δάνειά της πριν το 2033 σημείωσε ο Π. Μοσκοβισί.

«Γυρίζουμε επί τέλους σελίδα», είπε και συνέχισε: «Είναι μια ιστορική στιγμή. Μετά από οχτώ ολόκληρα χρόνια η Ελλάδα βρίσκει τον δρόμο της κανονικότητας. Σήμερα η Ελλάδα είναι έτοιμη να σταθεί και πάλι στα πόδια της, με υγιή θεμέλια για βιώσιμη, ισορροπημένη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου».