Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα του κόμματος, αρχής γενομένης από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος την Κυριακή, έκανε δυναμική παρέμβαση ζητώντας την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Η δυναμική παρέμβαση έφερε πάντως και δυναμικές απαντήσεις. Δώδεκα “πράσινοι” βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Χάρης Καστανίδης αλλά και βουλευτές τους οποίους συνάντησε το Σαββατοκύριακο ο Γιώργος Παπανδρέου, έδωσαν στη δημοσιότητα κείμενο-παρέμβαση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς και τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ ως κεντρικού πολιτικού κορμού της. Εν τω μεταξύ, ιδιαιτέρως σκληρή ήταν η απάντηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τον υπουργό Ανάπτυξης για «προπέτεια, αλαζονεία και αχαριστία» αλλά και του Χρήστου Πρωτόπαππα, ο οποίος έσπευσε να υπενθυμίσει στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι ήταν κι εκείνος στο «ίδιο καράβι» καθώς ήταν υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου. Την ίδια ώρα, με άρθρο του στα Νέα, ο Δημήτρης Ρέππας, ζητά ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς εισαγωγικά. Πάντως, ο κ. Χρυσοχοΐδης επανήλθε σήμερα και από το βήμα της Βουλής τόνισε την ανάγκη για μια νέα εθνική συμμαχία.

Ads

Σκληρή ήταν η απάντηση που έδωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο κ. Καρχιμάκης μιλώντας στη Βουλή, κατηγόρησε εμμέσως τον υπουργό Ανάπτυξης για «προπέτεια, αλαζονεία και αχαριστία». «Στην πολιτική πρέπει να υπάρχει και η ηθική. Ο καθένας σήμερα μπορεί να κρίνει και την προπέτεια και την αλαζονεία αλλά και την αχαριστία. Και ο ιστορικός του μέλλοντος, βεβαίως, θα κληθεί να γράψει την πραγματεία του για όλα αυτά» σημείωσε ο κ. Καρχιμάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος υποστήριξε από το βήμα της Βουλής: «Ίσως πρέπει να θυμίσουμε σε όσους ήταν σε ηγετικές θέσεις στην κυβέρνηση Παπανδρέου ότι ήταν στο ίδιο καράβι. Ούτε σε άλλο καράβι ήταν, ούτε σε άλλη χώρα. Πρέπει να  κάνουν κι εκείνοι το δικό τους απολογισμό για να κριθούν από τους πολίτες».

Αιχμηρός απέναντι στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη εμφανίστηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Έξαρχος, μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99.5. «Πρώτιστη ανάγκη πρέπει να είναι να στραφούμε στους πολίτες. Τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρουν οι μικροκομματικές σκοπιμότητες» σημείωσε. «Την ώρα που στην κρίση της Ευρώπης χάνονται καράβια, ορισμένοι με τη βαρκούλα τους αρμενίζουνε πιστεύοντας ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον εαυτό τους» συνέχισε. Ο ίδιος εξέφρασε ακόμα την εκτίμηση ότι «την ώρα που πρέπει» ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου θα πάρει τις πρωτοβουλίες που προβλέπονται από το καταστατικό για την επόμενη μέρα.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στο Mega, το πρωί της Κυριακής, ο Μ.Χρυσοχοΐδης ζήτησε να ανοίξουν οι διαδικασίες για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, πριν από τις εκλογές. Υποστήριξε, δε: «Ο κύριος Παπανδρέου δεν πρέπει να είναι υποψήφιος, μόνο σε αποικία μπορεί να είναι υποψήφιος, με τέτοια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα».

«Κάνω έκκληση σε όλους τους συντρόφους μου να πάρουν θέση» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης και συμπλήρωσε: «είναι θέμα ευθύνης και ο πολιτικός έχει ευθύνη και τώρα πια είμαστε αρκετά μεγάλοι για να μιλάμε και να υπηρετούμε την ευθύνη και την αλήθεια. Όποιος δεν το κάνει θα πάει στα σκουπίδια της ιστορίας. Μαζί και εγώ αν δεν το κάνω».

Σημειώνεται ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει εκφράσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος υπό προϋποθέσεις για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Κείμενο παρέμβαση 12 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον της Κεντροαριστέρας

Εν τω μεταξύ, μια ημέρα μετά την ηχηρή παρέμβαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τα εσωκομματικά στο ΠΑΣΟΚ, 12 βουλευτές του κόμματος, μεταξύ των οποίων ο Χάρης Καστανίδης και βουλευτές τους οποίους συνάντησε το Σαββατοκύριακο ο Γιώργος Παπανδρέου, έδωσαν στη δημοσιότητα κείμενο-παρέμβαση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς και τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ ως κεντρικού πολιτικού κορμού της.
 
Στο κείμενό τους οι 12 βουλευτές μιλούν για ανατροπή του Γ. Παπανδρέου εκ των έσω – αναφερόμενοι στην αποχώρησή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα –  και ζητούν να υπάρξει μία νέα ιδρυτική διακήρυξη της κεντροαριστεράς.
 
Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του πρόσφατα, ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης είχε υποστηρίξει ότι ο Γ.Παπανδρέου «έπεσε μέσα από την κοινοβουλευτική ομάδα του, με τη σύμπραξη μέσων μαζικής ενημέρωσης» και είχε προσθέσει: «τον έριξε μερίδα βουλευτών, που του έλεγαν: “Ή θα δηλώσεις ότι θα φύγεις και θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης ή θα σε ρίξουμε μέσα στη Βουλή».
 
Μεταξύ άλλων στο κείμενο, τονίζεται ότι η Κεντροαριστερά «οφείλει να διαμορφώσει ένα νέο αξιακό σύστημα. Μόνο έτσι θα μετακινηθούμε από τον “πολιτισμό της κερδοσκοπίας” που επέβαλαν οι αγορές, προς τον “πολιτισμό της αλληλεγγύης”». «Στο εγχείρημα για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς πρέπει να συμβάλλουν όλοι όσοι κρατούν αποθέματα πίστης στις δυνατότητες του έθνους και των ελλήνων πολιτών. Όλοι όσοι εξακολουθούν να βλέπουν τον κόσμο με τα μάτια αυτού που επιθυμεί να ανατρέψει κάθε τι δυναστικό και απαξιωτικό για την ανθρώπινη ύπαρξη και όχι με τα μάτια του κυνικά συμβιβασμένου. Καλούνται να συμμετάσχουν αυτοί που αντιλαμβάνονται την πολιτική ως τη διαρκή μάχη για τη βελτίωση της ανθρώπινης μοίρας και όχι αυτοί που την αντιλαμβάνονται ως τεχνική της εξουσίας, δόλιων προσωπικών συμβιβασμών και απονομής προνομίων» επισημαίνεται.
 
Το ΠΑΣΟΚ, σημειώνουν οι βουλευτές, κλήθηκε μόνο του να διαχειρισθεί τη χειρότερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής ιστορίας μας και να πληρώσει πάλι μόνο του την πιο οδυνηρή αντίφαση της ιστορικής διαδρομής του. Εφάρμοσε και συνεχίζει να εφαρμόζει, στο πλαίσιο της τωρινής κυβέρνησης συνεργασίας, μια πολιτική εμπνευσμένη από τους δανειστές και ενδεχομένως σωτήρια μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας, αλλά με πολλά στοιχεία που βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση προς την ιδεολογική και προγραμματική φυσιογνωμία του.
 
Τώρα, υπογραμμίζουν, οφείλει να απαντήσει στη δική του ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική κρίση, θεμελιώνοντας με νέους όρους την ταυτότητά του ως κόμματος της Κεντροαριστεράς. «Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να υποδείξει προοδευτικές λύσεις για την κρίση και για το μέλλον της κοινωνίας και της χώρας. Χρειάζεται να συγκροτήσει τη φυσιογνωμία του ως κεντρικού πολιτικού κορμού της Κεντροαριστεράς και ταυτόχρονα να διευκολύνει τη διαμόρφωση ενός αστερισμού προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων, που θα δίνουν τη δυνατότητα σχηματισμού ενός κυβερνητικού συνασπισμού της Κεντροαριστεράς».
 
Καταλήγοντας οι 12 βουλευτές δηλώνουν ότι θα δώσουν μάχη παντού, σε όλες τις οργανώσεις και τα συλλογικά όργανα του Κινήματος, χωρίς να επηρεάζονται «από τις εφήμερες μάχες για την εσωκομματική εξουσία». «Ας προσέξουμε όλοι να μην μετατρέψουμε το ΠΑΣΟΚ, με τη συνήθεια της βιαστικής φιλοδοξίας, σε ένα ρημαγμένο τοπίο εκκαθάρισης προσωπικών στόχων. Η εξουσία, η ηγεσία, οι θέσεις ευθύνης εύκολα κατακρημνίζονται, όταν είναι αδειανές από την αγωνία και τις ιδέες για το μέλλον των ανθρώπων και των κοινωνιών», σημειώνουν με νόημα παρεμβαίνοντας στη συζήτηση περί διαδοχής που άνοιξε για τα καλά μετά τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη.
 
Το κείμενο υπογράφουν οι κ.κ. Γιουματζίδης Βασίλης, βουλευτής Πέλλας, Δημητρουλόπουλος Τάκης, βουλευτής Ηλείας, Θεοδωρίδης Ηλίας, βουλευτής Πέλλας, Θεοχάρη Μαρία, βουλευτής Καρδίτσας, Κασσάρας Γιώργος, βουλευτής Δωδεκανήσου, Καστανίδης Χάρης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Κυριακοπούλου Μαρία, βουλευτής Αχαΐας, Μιχελογιαννάκης Γιάννης, βουλευτής Ηρακλείου, Μίχος Λάμπρος, βουλευτής Β’ Αθηνών, Παραστατίδης Θεόδωρος, βουλευτής Κιλκίς, Τεκτονίδου Κυριακή, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Τριανταφυλλόπουλος Ανδρέας, βουλευτής Αχαΐας.

ΠΑΣΟΚ χωρίς εισαγωγικά ζητά ο Δημήτρης Ρέππας
 

Εν τω μεταξύ, με άρθρο του στα Νέα της Δευτέρας, ο Δημήτρης Ρέππας προτείνει «ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς εισαγωγικά», δηλαδή χωρίς τον εκφυλισμό των ανθρώπων που το κάνουν δικό τους, αντί αυτοί να γίνονται δικοί του.

Όσο για το πώς θα αλλάξει το ΠΑΣΟΚ ο κ. Ρέππας σημειώνει ότι αυτό θα το πετύχει αν διατηρεί τη μνήμη της ρίζας του και ταυτοχρόνως ζωντανεύει την ελπίδα της προοπτικής για την χώρα και τους πολίτες.

«Η αλλαγή του ΠΑΣΟΚ διαφυλάσσει στον πυρήνα του μια σταθερή δέσμη αξιών και μια κινούσα ιδέα ως θεμέλιο για ένα επίκαιρο πρόγραμμα στις νέες συνθήκες» σημειώνει.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Χρειάζεται μια νέα εθνική συμμαχία
 

Ο ίδιος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας σήμερα στη Βουλής κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2012, δήλωσε πως «η κρίση μάς αφορά όλους. Είναι δοκιμασία πολιτικών φορέων και προσώπων και οι πολιτικοί οφείλουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους ανοίγοντας δρόμους για συγκλίσεις και πολιτική πρόοδο». Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έθεσε το πρόβλημα και πάλεψε, έστω και με τα λάθη και τις αδυναμίες, που μας αναλογούν. Όμως, άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και η κυβέρνηση βρέθηκε να διαπραγματεύεται για την έξοδο από την κρίση χωρίς ένα αρραγές μέτωπο».
 
Τάχθηκε παράλληλα υπέρ της δημιουργίας ενός εθνικού μετώπου και ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου με το λαό. «Πρέπει να υπερβούμε τους σημερινούς στόχους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο μεγάλος στόχος είναι να μη χαθεί μία γενιά σε συνθήκες δημοσιονομικής οπισθοδρόμησης και γι’ αυτό, όπως είπε, «είναι αναγκαία μία νέα εθνική συμμαχία που θα βασίζεται στη συστράτευση και την αξιοποίηση όλων των πολιτικών δυνάμεων και των πολιτών».
 
Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη εκπόνησης ενός εθνικού σχεδίου για την περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών, επιστροφή ξένων επενδύσεων, μείωση της παραοικονομίας, αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου. Αναφέρθηκε, όμως, και στο Μνημόνιο τονίζοντας ότι «απέτρεψε μεν τη χρεοκοπία, αλλά δεν πέτυχε την επανεκκίνηση της οικονομίας, την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, ενώ επιδείνωσε τις προοπτικές ανάκαμψης των επιχειρήσεων».