Όπως προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις, κάποιος ψεύδεται στην κυβέρνηση και αυτό το λέει… η λογική. Διότι η σημερινή δήλωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου ότι «ζητήθηκε και δόθηκε η παραίτηση Λιγνάδη» στις 6 Φεβρουαρίου φυσικά αποτελεί διάψευση των περί «εξαπάτησης» που είπε η Λίνα Μενδώνη την περασμένη Παρασκευή, προκειμένου να δικαιολογήσει τη διάρκειας δύο εβδομάδων σιωπή της κυβέρνησης, όπως επίσης και των σχετικών δηλώσεων του Χρήστου Ταραντίλη και της Αριστοτελίας Πελώνη, που ανέφεραν πως η παραίτηση κατατέθηκε από τον Δημήτρη Λιγνάδη για «προσωπικούς λόγους».

Ads

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το μεσημέρι του Σαββάτου 6 Φεβρουαρίου δημοσιεύεται στο 2020mag.gr η συνέντευξη στην οποία ο Νίκος Σ. καταγγέλλει το βιασμό του από «γνωστό σκηνοθέτη του θεάτρου», φωτογραφίζοντας το Δημήτρη Λιγνάδη. Το ίδιο βράδυ ο τελευταίος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, με την υπουργό Πολιτισμού να την κάνει δεκτή. Στη σχετική επιστολή μάλιστα έγραφε ότι είναι δική του επιλογή να αντιμετωπίσει το όλο θέμα χωρίς να κρυφτεί «στην κουΐντα του Εθνικού Θεάτρου», ενώ το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωνε με μια λιτή ανακοίνωση πως «έκανε δεκτή την παραίτηση που υπέβαλε ο Δημήτρης Λιγνάδης», χωρίς καμία αναφορά πως είχε ζητηθεί από την υπουργο. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε σήμερα Δευτέρα (22 Φεβρουαρίου) ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, η παραίτηση αυτή ήρθε μετά από απαίτηση της κυβέρνησης. «Μετά τη συνέντευξη θύματος σε ιστοσελίδα, ζητήθηκε και δόθηκε η παραίτηση Λιγνάδη», είπε ο χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ 100.3. Για να ζητηθεί η παραίτηση, η λογική λέει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου γνώριζαν ότι η καταγγελία αφορούσε τον Δημήτρη Λιγνάδη και δεν ήταν, αν μη τί άλλο, σίγουροι για την αθωότητα του Δημήτρη Λιγνάδη.

Όμως στις 7 Φεβρουαρίου, ερωτώμενη σχετικά με την παραίτηση Λιγνάδη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα», η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επαλήθευσε σε απόλυτο βαθμό το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη, χωρίς να αναφέρει οτι αυτή υπεβλήθη μετά από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης: «Ο Δημήτρης Λιγνάδης χθες, αργά το απόγευμα, μου έστειλε την παραίτησή του η οποία κι έγινε δεκτή. Ο ίδιος, μέσα στην επιστολή παραίτησης αναφέρει και τους λόγους. Ξέρετε, μέσα σ’ αυτό το τοξικό κλίμα, ο καθένας έχει αντοχές και αυτό δε μπορούμε να τις παραγνωρίζουμε. Ο κάθε άνθρωπος έχει τις αντοχές του, πόσο μπορεί να δεχθεί και να ανεχθεί οποιεσδήποτε φήμες». 

Ads

Είναι σαφές πως η τοποθέτηση αυτή είναι αντιφατική προς τη σημερινή δήλωση του Άκη Σκέρτσου. Η Λίνα Μενδώνη τότε ή ο Άκης Σκέρτσος σήμερα, κάποιος είπε ψέματα. Εκτός αν στις 6 Φεβρουαρίου γνώριζαν στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά στις 7 του μήνα δεν γνώριζε η αρμόδια υπουργός, που έκανε δεκτή την παραίτηση…

Επίσης αντιφατική όμως ήταν και η απάντηση που έδωσε στους δημοσιογράφους  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης εννέα ημέρες μετά την παραίτηση (15/2): «Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και η κυβέρνηση αποδέχθηκε την παραίτησή του». Χωρίς καμία απόπειρα ερμηνείας, οι δηλώσεις Σκέρτσου και Ταραντίλη είναι επίσης αντιφατικές η μία με την άλλη.

Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου ο 40χρονος πλέον Βασίλης που κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό και αποπλάνησή του όταν ο ίδιος ήταν 15 μόλις ετών, μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για ό, τι είχε περάσει. Την επομένη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακοινώσει διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου για το μεσημέρι της Παρασκευής.

Στη συνέντευξη αυτή η υπουργός δήλωσε ότι εξαπατήθηκε από το Δημήτρη Λιγνάδη και πως τον θεωρεί επικίνδυνο άνθρωπο από τη στιγμή που υπάρχει επώνυμη καταγγελία. Από τα λεγόμενά της προκύπτει ότι μέχρι να γίνει επώνυμη καταγγελία δεν αξιολογούσε τις μη επώνυμες καταγγελίες ως ικανές για να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε μια τοποθέτηση ανάλογη με αυτή που τελικά έκανε εκείνη. Αν όμως ισχύει αυτό που λέει η κα. Μενδώνη, γιατί η κυβέρνηση ζήτησε την παραίτηση Λιγνάδη από τις 6 Φεβρουαρίου;

Τέλος σήμερα Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Χρήστο Ταραντίλη κινήθηκε και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Αριστοτελία Πελώνη, η οποία ερωτηθείσα αν η παραίτηση Λιγνάδη ζητήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ή κατατέθηκε αυτοβούλως, παρέπεμψε στον άμεσο προϊστάμενό της: «Έχει απαντηθεί αυτό το ζήτημα. Ο κ. Λιγνάδης υπέβαλε την παραίτηση του στις 6 Φεβρουαρίου, έγινε αμέσως δεκτή και η συνέχεια είναι γνωστή».

Ταραντίλης, Πελώνη, Σκέρτσος, Μενδώνη… Ποιος τελικά λέει ψέματα για την παραίτηση Λιγνάδη;