Τα πρακτικά των συνεδριάσεων της 21ης και 23ης Ιανουαρίου για την κακοκαιρία «Ελπίδα» στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ζήτησε από τον Άκη Σκέρτσο στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης. Το αίτημα έρχεται ύστερα από τους ισχυρισμούς της διαχειρίστριας εταιρείας της «Αττικής Οδού» πως η ίδια και στις δύο συνεδριάσεις είχε ζητήσει την προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών, ωστόσο το αίτημα απορρίφθηκε απο την κυβέρνηση. 

Ads

Υπενθυμίζεται πως τους εν λόγω ισχυρισμούς έχει διαψεύσει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ρίχνοντας την ευθύνη για το χάος που επικράτησε αποκλειστικά στην εταιρεία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στις επίμαχες συσκέψεις συμμετείχαν δυο εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος.

Διαβάστε επίσης: Κυβέρνηση Vs Αττικής Οδού: Αναζητούνται τα πρακτικά για το τί πραγματικά συνέβη

Στη συζήτηση στη Βουλή παρενέβη και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή. Πριν πάρει το λόγο ο υπουργός Επικρατείας για να απαντήσει στον κ. Ραγκούση, η κ. Αραμπατζή, εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε και στα πρακτικά υποστηρίζοντας πως «μία κυβέρνηση σοβαρή, συνεπής, συνετή, προγραμματισμένη είναι το λιγότερο το οποίο έχει και καταγράφει».

Ads

Ωστόσο, ο Α. Σκέρτσος, απαντώντας στον Γιάννη Ραγκούση, δήλωσε πως δεν γνωρίζει αν υπάρχουν πρακτικά. «Όσον αφορά τα πρακτικά, δεν γνωρίζω αν υπάρχουν» είπε και παρέπεμψε στη σχετική ενημέρωση. Ο υπουργός Επικρατείας δεν αρνήθηκε ότι συμμετείχε στις συσκέψεις, ωστόσο διέψευσε την Αττική Οδό που υποστηρίζει ότι ζήτησε τη διακοπή κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων. «Δεν ανακαλύπτετε την πυρίτιδα, έχει βγει ΔΤ για το ποιοι συμμετείχαν σε συσκέψεις, δεν έχει κριθεί απολύτως τίποτα σε σχέση με αυτά που διημείφθησαν σύσκεψη, και δεν εφαρμόστηκαν με ευθύνη Αττικής Οδού», είπε ο κ. Σκέρτσος.

Στην ερώτησή του ο Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε: «Είναι αλήθεια ότι εκτός από τον κύριο Στυλιανίδη δυο από τα επίλεκτα στελέχη του κ. Μητσοτάκη μέσα στο Μαξίμου, άρα το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, άρα κατ’ επέκταση ο κ. Μητσοτάκης ήταν παρόντα; Είναι αλήθεια ότι η εταιρεία σε αυτές τις συσκέψεις σας ζήτησε να απαγορεύσετε προληπτικά την διέλευση των φορτηγών και συνολικά των βαρέων οχημάτων, είναι αλήθεια ή όχι; Κρατήθηκαν πρακτικά σε αυτές τις συσκέψεις και θα τα δώσετε αυτά τα πρακτικά άμεσα στην δημοσιότητα ή θα μας αναγκάσετε να καταφύγουμε και για αυτά τα πρακτικά στην δικαιοσύνη για να τα πάρουμε; Θα τα πάρουμε;».

Τι είπε για τη «συγγνώμη»

«Η συγνώμη είναι εφαλτήριο αυτογνωσίας και διόρθωσης είναι σημαντικότερη από την παραίτηση», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και συμπλήρωσε πως «όσα ζήσαμε την τελευταία εβδομάδα σε επίπεδο πολιτικής προστασίας μας πλήγωσαν». «Οφείλουμε μια συγνώμη στους συμπολίτες μας που ταλαιπωρήθηκαν, αλλά κι ένα ευχαριστώ στα Σώματα Ασφαλείας και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ, που πολέμησαν επί πέντε ημέρες για να αποφύγουμε τα χειρότερα», είπε και σημείωσε πως η συγνώμη είναι μια έντιμη αναγνώριση όσων δεν πήγαν καλά.