Σκέψεις να ανοίξουν πιο νωρίς από τη λήξη του lockdown γυμνάσια και λύκεια, φαίνεται πως κάνουν στην κυβέρνηση, μετά και το «φιάσκο» της τηλεκπαίδευσης και αφού βέβαια πάρουν το «πράσινο φως» από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες του flash.gr, η πρόταση έπεσε χθες στο τραπέζι υπό την πίεση και των προβλημάτων στην τηλεκπαίδευση, ενώ τα σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίζονται και σήμερα.

Υπάρχει μάλιστα ένας μεγάλος αριθμός μαθητών σε όλη τη χώρα ο οποίος δεν έχει καν πρόσβαση  σε κατάλληλες υποδομές (υπολογιστές, δίκτυο) ώστε να παρακολουθεί με συνέπεια τα μαθήματα, ενώ παράλληλα πρόβλημα υπάρχει και στην πλευρά των εκπαιδευτικών που δεν είναι όλοι καταρτισμένοι, δεν εκπαιδεύτηκαν ώστε να κάνουν μάθημα μέσω υπολογιστή αλλά αυτό δεν τίθεται δημόσια από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για να μην ανοιχθεί νέο μέτωπο.

«Θα το πάθουμε με το Webex, όπως το παθε η Διαμαντοπούλου  το 2011 με τα σχολικά βιβλία και τις φωτοτυπίες» ακούστηκε να λέει – σύμφωνα με το δημοσίευμα – στους διαδρόμους του υπουργείου Παιδείας έμπειρο στέλεχος που βρίσκεται σε υπεύθυνες θέσεις από εκείνη την εποχή μέχρι σήμερα.

Ads

Έτσι κάποιοι προτείνουν την επανέναρξη των μαθημάτων, εκτιμώντας ότι είναι προτιμότερο οργανωμένα οι έφηβοι να απεγκλωβίζονται για τις ώρες των σχολικών μαθημάτων παρά να βρίσκονται τα πρωινά στο σπίτι με μία προβληματική τηλεκπαίδευση και τα απογεύματα να κινούνται κανονικά σχεδόν παντού.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, θα υπάρχει η δυνατότητα να κινούνται οι μαθητές με βεβαίωση κυκλοφορίας, όπως συμβαίνει και με τα παιδιά του δημοτικού και οι μετακινήσεις θα περιορίζονται στο απολύτως απαραίτητο. Σπίτι, σχολείο. Σχολείο σπίτι.

Ο συλλογισμός αυτών που προτείνουν την επανέναρξη των μαθημάτων είναι πως οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων κλείνονται μέχρι το μεσημέρι στο σπίτι για την τηλεκπαίδευση και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας το SMS 6, όπως έχει παρατηρηθεί και από τα στοιχεία, είναι πολλές ώρες εκτός σπιτιού για διάφορες δραστηριότητες, έτσι συναντιούνται στην ουσία και πάλι με τους συμμαθητές τους.

Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί βέβαια από τα επιδημιολογικά στοιχεία, ωστόσο όσο η αποτυχία της τηλεκπαίδευσης επιβεβαιώνεται το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση παραμένουν έκθετοι στην κριτική.