Επιβολή πλαφόν στην αγορά προϊόντων επιβάλουν πλέον προμηθευτές και σούπερ μάρκετ, ξεκινώντας με ηλιέλαιο και αλεύρι υπό τον φόβο των ελλείψεων λόγω  πολέμου στην Ουκρανία που πλέον επηρεάζει εφοδιαστική αλυσίδα, τουρισμό και εστίαση. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι πολλοί εστιάτορες σκέφτονται να σταματήσουν να σερβίρουν ακόμα και τηγανιτά, λόγω έλλειψης ηλιέλαιου.

Ads

Οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με τον φόβο πραγματικών ή πλασματικών ελλείψεων στην αγορά που θα οδηγήσουν και σε νέα «έκρηξη» των τιμών. Είναι γεγονός ότι κάποιοι προμηθευτές αποθεματοποιούν προϊόντα προκειμένου να ανεβάσουν τις τιμές και να αποκομίσουν υψηλότερα κέρδη, ενώ πολλές χώρες της ΕΕ ΕΕ μειώνουν τις εξαγωγές τους υπό τον φόβο ελλείψεων στις δικές τους αγορές.

Υπό τον φόβο της επισιτιστικής κρίσης και των ελλείψεων τροφίμων η κυβέρνηση βάζει στο «μικροσκόπιο» ορισμένες κατηγορίες προϊόντων που ενδεχομένως εκλείψουν και ακριβύνουν εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία. Το υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε σε όλες τις εταιρείες της εφοδιαστικής αλυσίδας την υποχρέωση να δηλώσουν εντός 48 ωρών και να επικαιροποιούν στη σχετική ψηφιακή πλατφόρμα τα αποθέματα τους σε:

• πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων
• λιπάσματα,
• ζωοτροφές,
• ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,
• άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών
• ηλίανθο, και φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Ads

Τα πλαφόν στα σούπερ μάρκετ

Οι μεγάλες αλυσίδες επέβαλαν αρχικά «κόφτες» στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα βάζοντας στη «μαύρη» λίστα ηλιέλαια και τα πιο δημοφιλή άλευρα, ενώ σύμφωνα με την «Καθημερινή» έχουν ήδη προχωρήσει σε περιορισμούς και στα φυσικά καταστήματα.

Συγκεκριμένα επιτρέπουν την αγορά τεσσάρων συσκευασιών ηλιελαίου του ενός λίτρου και την αγορά μέχρι τεσσάρων τεμαχίων αλευριού.  Εκτός από τα ηλιέλαια και τα άλευρα στον κατάλογο με τις πιθανές ελλείψεις, τα σούπερ μάρκετ πρόσθεσαν και τη ζάχαρη, για την οποία παρακολουθήσαμε σκηνές πανικού στη Ρωσία, όπου τελείωναν τα αποθέματα.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε χθες η μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων ΑΒ Βασιλόπουλος τίθεται πλαφόν στους καταναλωτές για αγορά έως 3 συσκευασιών προϊόντων αραβοσιτελαίου και ηλιέλαιου 1 lt ή 2 lt, ανεξαρτήτως μάρκας. Μέχρι 2 τεμάχια σπορέλαιου 5 lt, ανεξαρτήτως μάρκας και μέχρι 3 τεμάχια στα άλευρα για όλους τους τύπους.

Επίσης στην επιβολή ορίου στα φυσικά καταστήματα έχει προχωρήσει και η αλυσίδα My Market, σύμφωνα με την Καθημερινή, αλλά μόνο για το ηλιέλαιο, ενώ ο Σκλαβενίτης έχει βάλει πλαφόν στα ηλεκτρονικά του καταστήματα για αραβοσιτέλαιο και ζάχαρη. Στο My Market μπορείς να αγοράσεις στο κατάστημα έως 4 τεμάχια ηλιέλαιου για 1 και 2 lt και μία για τις συσκευασίες έως 5 lt.

Όριο αγοράς σε έξι κωδικούς αλεύρων, ηλιέλαιου και αραβοσιτέλαιου θα επιβάλει τις επόμενες μέρες και η Lidl, η οποία διαθέτει μόνο φυσικά καταστήματα. Συγκεκριμένα: μέχρι τρία τεμάχια αλευριού συσκευασίας 1 κιλού, μέχρι τρία τεμάχια ηλιελαίου συσκευασίας 1 lt, μέχρι δύο τεμάχια ηλιελαίου συσκευασίας 2 lt, μέχρι ένα τεμάχιο ηλιελαίου συσκευασίας 5 lt, μέχρι τρία τεμάχια αραβοσιτελαίου συσκευασίας 1lt και μέχρι ένα τεμάχιο αραβοιστελαίου συσκευασίας 3lt.

Σημειώνεται πάντως πως παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι τα αποθέματα των προμηθευτών στη συγκεκριμένη γκάμα προϊόντων «υψηλού κινδύνου» καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της κατανάλωσης για τους επόμενους ένα με δύο μήνες.

Ωστόσο εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τις εξελίξεις υπογραμμίζοντας ότι εάν συνεχιστεί η κρίση στην Ουκρανία το πρόβλημα θα επιδεινωθεί και δεν αποκλείεται τα περιοριστικά μέτρα στις πωλήσεις να επεκταθούν και σε άλλα προϊόντα. Στελέχη του λιανεμπορίου κάνουν λόγο για ένταση της ακρίβειας τον Απρίλιο ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών και οικονομολόγων ο πληθωρισμός αναμένεται να εκτιναχθεί στο 8%-8,5% από 7,2% που ήταν τον Φεβρουάριο.

Εστίαση: Κομμένα τα τηγανιτά

Επίσης, η εστίαση μπαίνει σε μεγάλες περιπέτειες λόγω των ελλείψεων και της ακρίβειας φτάνοντας στο σημείο να αλλάξει και το μενού της. Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης στο GRTimes όπου αποκάλυψε πως υπάρχουν σκέψεις να κοπούν τελείως τα τηγανητά φαγητά.

«Οι ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους ταβέρνες, εστιατόρια ή ταχυφαγεία βρίσκουν πολύ δύσκολα ηλιέλαιο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις είτε να μειώσουν τα τηγανητά φαγητά είτε να τα βγάλουν εκτός καταλόγου. Οι τηγανητές πατάτες είναι τεράστιο πρόβλημα και μία εναλλακτική είναι να τις αντικαταστήσουν με πατάτες φούρνου», είπε χαρακτηριστικά.

«Το δεκάλιτρο ηλιέλαιο είχε αρχική τιμή πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία γύρω στα 14 ευρώ και τώρα έχει φτάσει στα 30 ευρώ, εξαιτίας και της τεράστιας έλλειψης. Οπότε, αρκετοί επαγγελματίες θα μπουν στην διαδικασία να σταματήσουν τα τηγανισμένα, διότι δεν γίνεται να χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση ελαιόλαδο».

Την ίδια ώρα αρκετοί επαγγελματίες κυρίως από το κλάδο της εστίασης για να καλύψουν τις ανάγκες τους σπεύδουν να προμηθευτούν προϊόντα από τα σούπερ-μάρκετ ενισχύοντας έτσι τη συνολική ζήτηση.

Πλήγμα για τουρισμό

Η συγκεκριμένη δύσκολη ομολογουμένως κατάσταση δεν αφορά μόνο τον τομέα της εστίασης αλλά πλήγματα δέχεται και ο τουρισμός. Όπως είπε ο κ. Κουφίδης, «όλα έχουν παγώσει, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ξενοδόχοι και επαγγελματίες της εστίασης βρίσκονται στον «αέρα».

Οι κρατήσεις είναι στάσιμες αυτή την περίοδο. Η εξάρτηση που είχαμε ως Νομός Χαλκιδικής από τους Ρώσους είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με πριν 6-7 χρόνια. Όμως, αρκετά μέρη της, όπως η Ουρανούπολη και το Άγιο Όρος που ήταν πόλος έλξης για Ρώσους, αλλά και Ουκρανούς τουρίστες θα πληγούν οικονομικά, λόγω του Πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία».