Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει σύντομα εμφανίστηκε, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι αποτελεί πλέον παρελθόν το χειρότερο σημείο της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ευκαιρίες αναμόρφωσης της χώρας σε ένα κράτος – πρότυπο για την Ε.Ε., όπου «θα μπορούσε να εφαρμοστεί το σκανδιναβικό μοντέλο ανάπτυξης, προσαρμοσμένο βέβαια, στον μεσογειακό τρόπο ζωής».

Ads

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι κατανοεί ότι τα μέτρα που ελήφθησαν είναι σκληρά, αλλά «η κρίση θα είναι καταλύτης για αλλαγές και ένα καλύτερο μέλλον, μιας Ελλάδας πιο ανταγωνιστικής και με μεγαλύτερη διαφάνεια».

Απαντώντας σε ερώτηση για αν οι Έλληνες θα απολαμβάνουν τις ίδιες κοινωνικές παροχές με το παρελθόν, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι δεν είναι καθόλου οργανωμένο καθώς υπάρχουν πολλές σπατάλες ενώ χρειάζεται βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Το σύστημα της Ελλάδας έχει αρνητικά στοιχεία αλλά και το θετικό ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια περιστολής των δαπανών».

Αυτός ο περιορισμός των δαπανών είναι μεγάλο βήμα, πρόσθεσε, παραθέτοντας ως παράδειγμα τις σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες έχουν σημαντικές κοινωνικές παροχές ενώ ταυτόχρονα είναι από τις πιο ανταγωνιστικές παγκοσμίως. «Θα έλεγα το Σκανδιναβικό μοντέλο στη Μεσογειακή του διάσταση. Έχουμε διαφορετική κουλτούρα και νομίζω λίγο πιο αναρχικού τύπου χαρακτήρα ο οποίος εάν απελευθερωθεί στο σωστό πλαίσιο μπορεί να γίνει πολύ καινοτόμα δύναμη», εξήγησε.

Ads

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα μας έγινε πειραματόζωο για τη σωτηρία του ευρώ και τη διαχείριση δημοσιονομικών κρίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ για την τελευταία δήλωσε ότι θα μπορούσε να γίνει το πρότυπο μιας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας εάν τα κράτη λειτουργήσουν συλλογικά. «Κάθε χώρα από τις 27 έχει δώσει ένα μέρος της εθνικής της κυριαρχίας σε μια ανώτατη αρχή, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κράτη της Ε.Ε. έχουν διαφορετικές γλώσσες, παραδόσεις και κουλτούρες αλλά μοιράζονται και πολλές κοινές αξίες όπως αυτή της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «Έτσι και μοιραστούμε αυτές τις κοινές αξίες μπορούμε να δουλέψουμε μαζί και να ελέγξουμε τις αγορές, τα ελλείμματα και τις οικονομίες».

Σχολιάζοντας την απόφαση για το μηχανισμό στήριξης της χώρας, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «η απόφαση που πήραμε ήταν για ένα μηχανισμό στήριξης που μπορεί να φέρει νέους κανόνες, ιδέες και αλλαγές στο νόμο, αλλαγές στη συμφωνία για το πως λειτουργεί η οικονομία μας και το πως κυβερνούμε την Ε.Ε.».