Την κατηγορία ότι κωφεύει προκλητικά στις καταγγελίες των τελευταίων μηνών για φαινόμενα κακοδιοίκησης και σκανδαλώδεις πρακτικές στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), αποδίδει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η Αν. Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ,, Δώρα Αυγέρη, που επικαλείται δημοσιεύματα και επανειλημμένες παρεμβάσεις και καταγγελίες από το Σωματείο Εργαζομένων του ΙΦΕΤ.

Ads

Είσκοσι οκτώ βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη, το φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους και αίτημα κατάθεσης εγγράφων.

Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεικτικό των όσων καταγγέλλονται είναι η ύποπτη εκχώρηση από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΙΦΕΤ διευθυντικών υπερεξουσιών και αποφασιστικών αρμοδιοτήτων, όπως η έρευνα αγοράς, σε πρόσωπο που δεν ανήκει στο προσωπικό του Ινστιτούτου, αλλά είναι χαμηλόβαθμος εργαζόμενος ιδιωτικής εταιρίας που συνεργάζεται με το ΙΦΕΤ. Μάλιστα, το εν λόγω πρόσωπο φέρεται να έχει στενή συγγενική σχέση με τον ιδιοκτήτη ομοειδούς εταιρίας.

«Πρόκειται για μείζον θέμα ασυμβίβαστου σε έναν νευραλγικό δημόσιο οργανισμό εν μέσω, μάλιστα, της υγειονομικής κρίσης. Ωστόσο, ο  Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, αν και έχουν ενημερωθεί για αυτά τα φαινόμενα κακοδιοίκησης στο ΙΦΕΤ,  δεν έχουν πράξει απολύτως τίποτα, ούτε έχουν δώσει εξηγήσεις για την αυτή κατάσταση που αμαυρώνει τη φήμη και την σημαντική ιστορία του Ινστιτούτου» αναφέρει η Δώρα Αυγέρη.

Ads

Στο ζήτημα, όμως, υπάρχουν κι άλλες προεκτάσεις, όπως η καταγγελία ότι ο εν λόγω «ενοικιαζόμενος εργαζόμενος» παρέκαμψε επιδεικτικά και αγνόησε εντολή της διευθύντριας, προχωρώντας για λογαριασμό του ΙΦΕΤ σε παραγγελία τριπλάσιου αριθμού φαρμάκων από αυτόν που του είχε υποδειχθεί. «Εδώ προκύπτουν, επίσης, σημαντικά ζητήματα αναφορικά με την εταιρική ασφάλεια του Ινστιτούτου, καθώς ο “ενοικιαζόμενος εργαζόμενος” με τις παραχωρηθείσες υπερεξουσίες έχει πλέον πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα των υπηρεσιών του Ινστιτούτου» επισημαίνει.

Για τα παραπάνω, σύμφωνα με τις καταγγελίες, έχει υπάρξει σχετική γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του ΙΦΕΤ, η οποία επεσήμανε την ανάγκη απομάκρυνσης του εξωτερικού συνεργάτη, κάτι που ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, σημειώνει η Αν. Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την ερώτησή τους οι 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον Υπουργό Υγείας να δώσει απαντήσεις στις καταγγελίες και εξηγήσεις για το πώς ένας χαμηλόβαθμος εργαζόμενος συνεργαζόμενης ιδιωτικής εταιρείας δύναται να αποκτήσει διευθυντικές υπερεξουσίες και να ασκεί αρμοδιότητες βάσει του οργανογράμματος του ΙΦΕΤ. Καλείται, επίσης, να απαντήσει για τις ενέργειες που έγιναν από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας ή του ΕΟΦ από την στιγμή που περιήλθαν σε γνώση τους οι έγγραφες καταγγελίες των εργαζομένων, καταθέτοντας μεταξύ άλλων το βιογραφικό και την σύμβαση εργασίας  του καταγγελλόμενου, καθώς και τη σύμβαση της συνεργαζόμενης εταιρείας με το ΙΦΕΤ. Τέλος, οι 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον Υπουργό Υγείας να λάβει άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της διοίκησης, βάσει του υπάρχοντος οργανογράμματος και καταστατικού της «ΙΦΕΤ ΑΕ», την αξιοκρατία και τη νομιμότητα στη λειτουργία.