Νέα δεδομένα φαίνεται πως δημιουργούνται αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών , καθώς η ελληνική δικαιοσύνη εδώ και μήνες έχει συσχετίσει, σε κοινή δικογραφία, 12 υποθέσεις που αφορούν τις παράνομες παρακολουθήσεις, οι οποίες αφορούν τόσο το Predator όσο και την ΕΥΠ.

Ads

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ερευνητικού δημοσιογραφικού μέσου Solomon, μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από πολιτικούς, δημοσιογράφους και ιδιώτες, που καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα παρακολούθηση, είτε μέσω των «νόμιμων επισυνδέσεων» της ΕΥΠ, είτε μέσω της μόλυνσης των κινητών τους με το κακόβουλο λογισμικό Predator, έχουν συσχετιστεί σε μια κοινή υπόθεση, η οποία βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Σε αυτές περιλαμβάνεται η μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε η ομάδα του Solomon κατά στελεχών της ΕΥΠ, η μηνυτήρια αναφορά του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη κατά της εταιρείας Intellexa, που εδρεύει στην Ελλάδα, και εξάγει το Predator σε άλλες χώρες,​​ οι μηνυτήριες αναφορές του Νίκου Ανδρουλάκη, της Όλγας Γεροβασίλη, και του Γιώργου Καμίνη, καθώς και η πιο πρόσφατη, που υπέβαλε η Ελληνοαμερικανίδα πρώην μάνατζερ ασφαλείας του Facebook, Άρτεμις Σίφορντ.

Παρόλο που ορισμένες από τις υποθέσεις αναφέρονται αποκλειστικά σε παρακολούθηση, είτε από την ΕΥΠ είτε με τη χρήση Predator, η ελληνική δικαιοσύνη έχει συσχετίσει τις υποθέσεις.

Ads

Ο δικηγόρος του Solomon, Δημήτρης Γεωργακόπουλος τόνισε ότι η συνένωση όλων αυτών των μηνύσεων είναι «εξαιρετικής σημασίας», με τον ίδιο να προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι «στις περιπτώσεις των κ.κ Κουκάκη, Ανδρουλάκη και Σίφορντ, η παρακολούθηση τους από την ΕΥΠ “συμπτωματικώς” συνέπεσε χρονικά με την αποστολή links στα κινητά τους για τη μόλυνση τους με το Predator».

Στο ρεπορτάζ παρατίθεται ακόμα η αναφορά σε «βεβαιωμένες συμπτώσεις παρακολουθήσεων ατόμων» τόσο μέσω της ΕΥΠ όσο και με το Predator, που έκανε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Mega και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είχε σχολιάσει ότι «όταν έχεις μία κοινή λίστα στόχων, προφανώς εξ αντικειμένου υπάρχει συντονισμός και συνεργασία».

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα παρόλο που όλο αυτό το διάστημα η «κυβέρνηση έχει εμμείνει στην επίκληση άγνοιας για τη χρήση του Predator, την οποία έχει αποδώσει σε “ιδιώτες”, οι ενδείξεις που συνηγορούν προς την εμπλοκή της είναι πολύ ισχυρές:

-από την «προστασία» που παρείχε η κυβερνητική πλειοψηφία στους εκπροσώπους της Intellexa, ώστε να μην αναγκαστούν να δώσουν εξηγήσεις στη σχετική Επιτροπή του κοινοβουλίου,

-έως την παραδοχή πως η Intellexa όχι απλώς δεν είναι «άγνωστη», αλλά το ελληνικό κράτος της χορήγησε άδεια για την εξαγωγή του Predator σε άλλες χώρες,

-ή την αναφορά σε δημοσιεύματα έως και των ονομάτων των αστυνομικών που φέρονταν να έχουν επιφορτιστεί με τη χρήση του Predator.

Υπάρχει ακόμη μια ένδειξη, που υπογραμμίζει την ενοχική στάση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Παρότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην οποία καταγράφηκαν περιπτώσεις επιμόλυνσης με Predator, ακόμη και πολιτικών προσώπων, παρά την ιδιαιτερότητα των συγκυριών σε ζητήματα όπως π.χ. τα ελληνοτουρκικά, και παρότι τεχνικά τέτοια δυνατότητα προσφέρεται (π.χ. εργαστήριο Citizen Lab στο πανεπιστήμιο του Τορόντο), όλους αυτούς τους μήνες δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για τον έλεγχο των κινητών των Ελλήνων βουλευτών».