Σε αποκαλύψεις αναφορικά με το άγνωστο παρασκήνιο και τα σημαντικά ευρήματα των ελέγχων που πραγματοποιούσε η ΑΔΑΕ για το σκάνδαλο των υποκλοπών πριν τη γνωμοδότηση Ντογιάκου “ προχωρά η εφημερίδα το Βήμα, σημειώνοντας ότι τα εν λόγω στοιχεία θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Ads

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ανεξάρτητη Αρχή μετά την επιβεβαίωση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, δέχθηκε και άλλα αιτήματα για ελέγχους, μεταξύ των οποίων μια επιστολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει πρόσβαση σε όλες τις διατάξεις που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, δικαστές και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι έλεγχοι αυτοί ολοκληρώθηκαν με σημαντικά ευρήματα και υπάρχει η πιθανότητα η απειλή για δίωξη των μελών της ΑΔΑΕ να αφορά τη μη κοινοποίησή τους ακόμα και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την οποία υποχρεούνται να ενημερώνουν.

Οι έλεγχοι της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι πολύ πιο περίπλοκοι γιατί αφορούν την εταιρεία Intellexa, η οποία διαχειρίζεται το Predator.

Όπως επισημαίνει στη δημοσίευμά του το Βήμα, η πρώτη φάση της έρευνας έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η δημοσιοποίησή της. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η Intellexa αρνείται να συμμορφωθεί στον έλεγχο και να παράσχει πληροφορίες επικαλούμενη διάφορες προφάσεις, οπότε αναμένεται να της επιβληθεί σημαντικό πρόστιμο.

Ads

Ωστόσο, η Αρχή συνεχίζει τους ελέγχους με όσους τρόπους και μέσα διαθέτει, αναζητώντας τη σύνδεση ανάμεσα στην εταιρεία και στο Predator, η οποία προς το παρόν έχει διαπιστωθεί μόνο από τη δημοσιογραφική έρευνα.

Οι δυσκολίες των ερευνητών είναι πολλές. Η Intellexa δεν είναι μία εταιρεία, αλλά τρεις, σε διαφορετικές χώρες. Μέσα σε αυτό το λαβυρινθώδες εταιρικό σχήμα ερευνάται ποιοι προμηθεύτηκαν το κακόβουλο λογισμικό και αν αυτοί στη συνέχεια απευθύνθηκαν σε πλατφόρμες, μέσω των οποίων πέτυχαν τη μαζική αποστολή sms σε κινητά τηλέφωνα. Μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν πάνω από 20 μηνύματα-δολώματα.

Οι πλατφόρμες δεν έχουν προστασία από τον νόμο και εκτιμάται ότι θα βρεθεί ποιος έκανε τη συναλλαγή με αυτές. Εκτιμάται ότι στο τέλος της έρευνας θα είναι δυνατόν να εντοπιστούν όλα τα θύματα που παγιδεύτηκαν με το Predator.