“Κόκκινο” δείχνει να έχει χτυπήσει η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς μετά τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών ένας νέος φόβος “στοιχειώνει” το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Ads

Αυτός αφορά το ενδεχόμενο να αρχίσουν να “ανοίγουν στόματα”, είτε αυτό αφορά ανθρώπους που ήδη αποτελούν πηγές των πρόσφατων αποκαλύψεων είτε εμπλεκόμενους στην υπόθεση είτε ακόμη πολιτικά πρόσωπα που βρέθηκαν στο στόχαστρο παρακολούθησης.

Οι -παλιοί και νέοι- whistleblowers, το μήνυμα Βαξεβάνη και η συζήτηση για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Σε ότι αφορά το πρώτο επίπεδο, δεν πέρασαν απαρατήρητες οι δηλώσεις του δικηγόρου του Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννη Μαντζουράνη, ο οποίος μιλώντας στο Kontra το βράδυ της Δευτέρας αποκάλυψε ότι βρίσκονται εν αναμονή να καταθέσουν στη Δικαιοσύνη τρία άτομα τα οποία διενεργούσαν τις υποκλοπές με τον όρο να τεθούν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων.

Ads

Όπως επεσήμανε πάντως ο Γιάννης Μαντζουράνης, τα τρία αυτά πρόσωπα προτίθενται να αποκαλύψουν όλο το παρασκήνιο, δηλαδή, ποιοι έδιναν τις εντολές για τις παρακολουθήσεις και ποιο χρονικό διάστημα διέπρατταν ως δράστες τις υποκλοπές.

Όσον αφορά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τις λίστες των υπό παρακολούθηση προσώπων που αποκαλύπτονται ο Γιάννης Μαντζουράνης σημείωσε: «Τους προκαλώ δημόσια να υποβάλλουν μήνυση στον Κώστα Βαξεβάνη ώστε να απελευθερωθεί και να έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και τότε θα δούμε ποιος θα γελάσει τελευταίος».

Υπενθυμίζεται πως ο εκδότης του Documento έχει προειδοποιήσει με νέες αποκαλύψεις, επικαλούμενος πηγές με βαθιά γνώση της όλης υπόθεσης λόγω της ενεργούς εμπλοκής τους σε αυτή. Μάλιστα, έσπευσε να δώσει στοιχεία σχετικά με τον διάλογο υπό παρακολούθηση στελέχους υπουργείου με τραπεζικό στέλεχος για τη μη παροχής διαφήμισης στο Documento, στέλνοντας μήνυμα πως έχει στα χέρια του και δεδομένα από τις υποκλαπείσες συνομιλίες.

Σε κάθε περίπτωση, σε αυτό το πλαίσιο έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση αναφορικά με την προστασία όσων προσώπων θελήσουν να δώσουν στοιχεία για το σκάνδαλο, προκειμένου να αποφευχθεί επανάληψη της “πικρής εμπειρίας” με το σκάνδαλο Novartis. Άλλωστε, η σχετική αναφορά στην ανακοίνωση-απάντηση της ΝΔ στα όσα ανέφερε ο Γιάννης Μαντζουράνης ήταν ένα σαφές μήνυμα εκ μέρους της κυβέρνησης απέναντι σε όποιον θελήσει να δώσει στοιχεία στην Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο.

Το κυβερνών κόμμα προετοιμάζει την ίδια γραμμή περί «κουκουλοφόρων» μαρτύρων, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμένει υπόλογη για τη μη προστασία των whistleblowers.  Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν στο πλαίσιο της τρίτης ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, που είχε δημοσιευθεί  τον περασμένο Ιούλιο, είχα ασκήσει έντονη κριτική κατά της χώρας μας, επισημαίνοντας ότι στερείται ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των πληροφοριοδοτών και δεν έχει ακόμη μεταφέρει την Οδηγία για την προστασία των πληροφοριοδοτών.

Μάλιστα, λίγες μέρες αργότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να λάβει περαιτέρω μέτρα κατά 15 κρατών-μελών (ανάμεσά τους και η χώρα μας) για την άρνηση ή αδυναμία συμμόρφωσης ώστε να υιοθετήσουν στο ακέραιο την Οδηγία της για τη προστασία των whistleblowers, δηλαδή των μαρτύρων δημόσιου συμφέροντος.

Η αγωνία ενόψει της κατάθεσης Δημητριάδη, Λαβράνου, Μπίτζιου και η μάχη του απορρήτου

Την ίδια στιγμή, νευρική κρίση επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο ενόψει της κατάθεσης των Γρηγόρη Δημητριάδη, Φέλιξ Μπίτζιου, Γιάννη Λαβράνου και Ταλ Ντίλιαν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Κι αυτό γιατί πρόκειται για πρόσωπα, τα οποία είναι δεδομένο πως γνωρίζουν καλά κρίσιμες λεπτομέρειες για την υπόθεση αλλά και τον βαθμό εμπλοκής του Μαξίμου σε αυτή.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή είχε προσπαθήσει να τους κρατήσει “εκτός κάδρου”, κόβοντας την κλήση τους ακόμη και από την αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή που συστάθηκε για την διερεύνηση του σκανδάλου.

Επιπλέον, μάχη αναμένεται να δοθεί ακόμη και αναφορικά με το ενδεχόμενο της επίκλησης του απορρήτου εκ μέρους των συγκεκριμένων προσώπων ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, καθώς σοβαρές ενστάσεις εκφράζονται επί του ζητήματος ακόμη και από το εσωτερικό της ΝΔ.

Ενδεικτική είναι η επισήμανση εκ μέρους της Όλγας Κεφαλογιάννη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Open.

Ειδικότερα, η πρώην υπουργός, η οποία είναι μέλος της Επιτροπής, επεσήμανε μιλώντας στο Open: «Το θέμα του απορρήτου δεν μπορεί κανείς πλέον να το επικαλείται στην Επιτροπή. Ειδικά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που εκ του κανονισμού της Βουλής έχει το δικαίωμα του ελέγχου δεν μπορεί κανείς να επικαλείται το απόρρητο. Όταν η Επιτροπή έχει από τον κανονισμό της Βουλής την αρμοδιότητα να ελέγχει την ΕΥΠ, εάν η ΕΥΠ ή ο οποιασδήποτε μπορεί να επικαλείται το απόρρητο ουσιαστικά καταργεί την αρμοδιότητα της Επιτροπής. Το ίδιο και με την ΑΔΑΕ. Αν μπορεί οποιοσδήποτε στην συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή να επικαλείται το απόρρητο σημαίνει πως δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης της ΑΔΑΕ».

Παράλληλα, σημείωσε πως «η Βουλή έχει αποφασίσει να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κάποια πρόσωπα από αυτά που διαβάζουμε ότι εμπλέκονται με τις εταιρείες αυτές. Περιμένουμε απαντήσεις όλοι οι βουλευτές που συμμετέχουμε στην Επιτροπή αυτή».

Η “εύθραυστη” σιωπή των υπό παρακολούθηση προσώπων

Την ίδια ώρα πάντως, οι δηλώσεις Κεφαλογιάννη μπορούν να αντιμετωπιστούν και μια διαφορετική σκοπιά, με δεδομένο πως η βουλευτής της ΝΔ είδε το όνομά της στη λίστα των υπό παρακολούθηση πολιτικών προσώπων.

Και μπορεί τόσο η ίδια όσο και άλλα υπό παρακολούθηση κορυφαία “γαλάζια” στελέχη να κρατούν προς το παρόν χαμηλούς τόνους επί του θέματος, κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα συνεχιστεί εφόσον συνεχιστεί ο καταιγισμός των αποκαλύψεων.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ακόμη και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να κάνει τελικά τη δημόσια δήλωση-στήριξη στον πρωθυπουργό έθεσε έναν σαφή όρο και έστειλε ένα εξίσου σαφές μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Περιμένω να μάθω ποιος και γιατί με παρακολουθούσε» ήταν το μήνυμά του και φέρεται να έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα ικανοποιηθεί. Εξ ου και η διατύπωση στη σημερινή του τοποθέτηση ότι τον «καλύπτει απολύτως η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι θα χυθεί άπλετο φως» στην υπόθεση.