Νέες σημαντικές αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, παρουσιάζοντας νέα στοιχεία για τη σύνδεση Intellexa – ΕΥΠ αλλά και αποκαλύπτοντας πως το 2022 ο τότε διοικητής της ΕΥΠ μαζί με τον Βορειομακεδόνα συνομιλητή του συνέταξαν προσύμφωνο για τη συνεργασία των δύο υπηρεσιών σε θέματα κυβερνοασφαλείας, ωστόσο τους «πρόλαβαν» οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις.

Ads

Συγκεκριμένα, η έρευνα του Inside Story και του Investigative Reporting Lab (IRL) στα Σκόπια, αποκαλύπτουν την ξεκάθαρη επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να νομιμοποιήσει την κρατική χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στα πρότυπα της Βόρειας Μακεδονίας, το περιεχόμενο του προσυμφώνου ΕΥΠ – ΟΤΑ (Επιχειρησιακή Τεχνική Υπηρεσία Σκοπίων), αλλά και τον ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του ελληνικού πρωθυπουργικού γραφείου υπό τον Γρηγόρη Δημητριάδη και της Intellexa.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για την εταιρεία που εμπορεύεται το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, το οποίο έχει μολύνει ή έχει αποπειραθεί να μολύνει κινητά Ελλήνων δημοσιογράφων, πολιτικών, στελεχών επιχειρήσεων, ενόπλων δυνάμεων και άλλων προσώπων (που βρέθηκαν ταυτόχρονα στο στόχαστρο και των νόμιμων, αλλά καταχρηστικών, επισυνδέσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών).

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ / Κυβέρνηση και Μητσοτάκης οφείλουν εξηγήσεις για τη σχέση Μαξίμου με ΕΥΠ και Predator

Ads

Ο 36χρονος χάκερ

Όπως αναφέρει η έρευνα, η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τη χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών είχε εκφραστεί ήδη από το 2020 σε έναν εκ των συνιδρυτών και προγραμματιστών της Cytrox, της εταιρείας δηλαδή που δημιούργησε το Predator και στην πορεία ενσωματώθηκε στον όμιλο Intellexa.

Πρόκειται για τον 36χρονο Ρότεμ Φάρκας, που μεταξύ άλλων έχει εργαστεί στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις. Τον Μάρτιο του 2017 μαζί με άλλους έξι Ισραηλινούς επιχειρηματίες ιδρύει στα Σκόπια τη Cytrox, η οποία όπως αποκάλυψε τον Δεκέμβριο του 2021 έρευνα του Citizen Lab του πανεπιστημίου του Τορόντο, είναι η εταιρεία που ανέπτυξε το περιβόητο λογισμικό κατασκοπείας Predator.

Το 2018 η Cytrox εξαγοράστηκε από την Intellexa, εταιρεία συμφερόντων του Ταλ Ντίλιαν, ενός πρώην διοικητή μίας επίλεκτης τεχνολογικής μονάδας των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, με τον Ρότεμ Φάρκας να παραμένει στο δυναμικό του ομίλου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας γνώριζε ήδη από το 2017 ότι η Cytrox ανέπτυσσε το Predator στο έδαφός της, με σκοπό να το διανείμει αλλού, αλλά η ίδια ισχυρίζεται ότι δεν το είχε αγγίξει. Πηγή από την πλευρά των Σκοπίων ανέφερε στο inside story και το IRL ότι το NATO στο παρελθόν είχε συμβουλέψει τη Βόρεια Μακεδονία να μην συνεργαστεί με την εταιρεία αυτή.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το δεύτερο μισό του 2020 ο Φάρκας αποφασίζει να μετακομίσει στην Ελλάδα, στο Παλαιό Φάληρο. Το γεγονός ότι βρισκόταν στην Ελλάδα για δουλειές της Intellexa αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στις 10 Αυγούστου 2020, μαζί με τον ιδρυτή της εταιρείας Ταλ Ντίλιαν και ακόμη ένα άτομο ταξιδεύει για λίγες ημέρες με ιδιωτικό αεροσκάφος από την Αθήνα στη Λάρνακα και από εκεί στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα.

Το ακίνητο στο οποίο διέμενε ο Ρότεμ Φάρκας στο Παλαιό Φάληρο συμπτωματικά ανήκει σε πρώην βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, μέλος εφοπλιστικής οικογένειας με μεγάλη ακίνητη περιουσία την οποία διαχειρίζεται εταιρεία real estate.

Επίσης, το ενοίκιο το πλήρωνε η εταιρεία ΚΕΣΤΡΕΛ συμφερόντων Σταύρου Κομνόπουλου. Το διαμέρισμα του Ρότεμ Φάρκας δεν είναι το μόνο σημείο συνάντησης της ΚΕΣΤΡΕΛ με την Intellexa. Όπως είχε αποκαλύψει το Inside Story, η RAFNAR, εταιρεία που σχετίζεται με την ΚΕΣΤΡΕΛ, παρείχε εγγυήσεις σε μισθωτήριο που υπέγραψε η Intellexa με εταιρεία του ομίλου Φάις τον Οκτώβριο του 2020, για τα γραφεία που νοίκιασε στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Inside Story, ο Ρότεμ Φάρκας περιέγραφε τον εαυτό του σε άτομα που συναναστράφηκε ως δημιουργό λογισμικών για άμυνα από κυβερνοεπιθέσεις, λέγοντας επίσης ότι πουλάει σε κυβερνήσεις λογισμικά για να παρακολουθούν εγκληματίες – περιγραφή που ταιριάζει με αυτήν ενός spyware.

Επίσης, φαίνεται να ισχυριζόταν πως ήρθε στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης κι ενώ είχαν συμφωνήσει για τη χρήση του λογισμικού της εταιρείας, ότι είχε συναντηθεί με διάφορους κυβερνητικούς αξιωματούχους και πως είχε λάβει διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα περνούσαν νόμο για τη νομιμοποίηση της χρήσης του spyware. Τον Μάιο του 2021 αφήνει απροειδοποίητα το σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο.

Η πρόθεση της κυβέρνησης για νομιμοποίηση τέτοιων λογισμικών

Όσα ισχυρίστηκε ο Ρότεμ Φάρκας σε χαλαρές κουβέντες φαίνεται να επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, προς τα τέλη του 2020 είχε έρθει σε επαφή με την Επιχειρησιακή Τεχνική Υπηρεσία Σκοπίων (Operational Technical Agancy Skopje – ΟΤΑ), η οποία είναι η αρμόδια αρχή από το 2018 για τις άρσεις απορρήτου στη Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά ενδιαφερόταν να μάθει από τη Βόρεια Μακεδονία πώς λειτουργούσε η ΟΤΑ και πώς οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας και άλλες αρχές επιβολής του νόμου χρησιμοποιούσαν με νόμιμο τρόπο τα λογισμικά κατασκοπείας.

Πάντως, όταν ξεκίνησαν οι επαφές της ΕΥΠ με την OTA, η Intellexa μετρούσε ήδη έξι-επτά μήνες στην Ελλάδα. Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε πως όπως αποκάλυψε το Investigate Europe και το Reporters United, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τάχθηκε υπέρ της πανευρωπαϊκής χρήσης spyware κατά δημοσιογράφων – «για λόγους εθνικής ασφάλειας».

Άτομα με γνώση του περιεχομένου των επαφών μεταξύ Αθήνας – Σκοπίων αναφέρουν στο inside story και το IRL, ότι η πρώτη δια ζώσης συνάντηση μεταξύ της ελληνικής και της μακεδονικής πλευράς έγινε στις αρχές του 2021, σε επίπεδο διοικητών ΕΥΠ και ΟΤΑ.

«Οι δύο οργανισμοί θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσουν την ίδια την ύπαρξη αυτού του MoU (σημ. Μνημονίου Συνεργασίας) […] απόρρητη» γράφει προσχέδιο του προσυμφώνου που έχει δει το inside story και το IRL και συντάχθηκε το πρώτο μισό του 2022 με σκοπό να υπογραφεί από τους επικεφαλής της ελληνικής ΕΥΠ και της μακεδονικής ΟΤΑ.

Την ύπαρξη αυτού του προσυμφώνου μεταξύ ΕΥΠ και ΟΤΑ για την κυβερνοασφάλεια είχε επιβεβαιώσει ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, στην κεκλεισμένων των θυρών κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις στις 15 Σεπτεμβρίου του 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να δήλωσε ότι γι’ αυτό το προσύμφωνο έχει ενημερωθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο, άτομο με γνώση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων ανέφερε στο inside story ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΥΠ και ΟΤΑ τελικά δεν υπογράφηκε, διότι μεσολάβησαν τα δημοσιεύματα για τη παρακολούθηση του κινητού του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη με το λογισμικό της Intellexa.

Ο διορθωτής από την Intellexa

Κατά την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της ελληνικής Βουλής για τις παρακολουθήσεις τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Παναγιώτης Κοντολέων, αφού επιβεβαίωσε την ύπαρξη προσυμφώνου μεταξύ ΕΥΠ και ΟΤΑ, φέρεται να έσπευσε να τονίσει ότι η ΕΥΠ δεν έχει καμία σχέση με την Intellexa, την εταιρεία που εμπορεύεται το λογισμικό κατασκοπείας Predator.

Το inside story και το IRL όμως έχει δει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτή η δήλωση είναι αναληθής.

«Το προσχέδιο του προσυμφώνου που έχουμε δει σε ηλεκτρονική μορφή, έχει ένα ανεπαίσθητο αλλά σημαντικό για την ιστορία ηλεκτρονικό ίχνος που αποδεικνύει ότι η Intellexa όχι μόνο έχει απευθείας σχέση με την ΕΥΠ, αλλά και το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το συγκεκριμένο έγγραφο, που επρόκειτο να υπογραφεί από τις υπηρεσίες δύο κρατών, της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, έχει λεκτικές διορθώσεις από πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, που μετά την αποστράτευσή του συνεργάστηκε με την Intellexa», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Πρόκειται για τον Νιρ Μπεν Μοσέ, άτομο που έχει θητεύσει σε αρκετές κομβικές κρατικές θέσεις, όπως αναφέρει η έρευνα, μεταξύ άλλων ως επικεφαλής ειδικής μονάδας του υπουργείου Άμυνας, γνωστής ως Malmab, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του υπουργείου Άμυνας, των ισραηλινών βιομηχανιών όπλων και των φορέων στο Ισραήλ που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής, καθώς και για τα μέσα άμυνας από τέτοια όπλα.

Ταξιδιωτικά έγγραφα που έχει δει το inside story δείχνουν ότι o Νιρ Μπεν Μοσέ το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου 2022 επισκέφτηκε την Αθήνα και όταν έκανε τις διορθώσεις στο προσχέδιο ΕΥΠ – ΟΤΑ για λογαριασμό της Intellexa βρισκόταν στο Ισραήλ. Τα ταξίδια μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ ήταν συχνά.

Νιρ Μπεν Μοσέ, Intellexa, Γρηγόρης Δημητριάδης, Παναγιώτης Κοντολέων και ΕΥΠ δεν απάντησαν στις σχετικές ερωτήσεις που τους απηύθυναν οι δημοσιογράφοι…