Η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής απέρριψε το αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, να δρομολογηθεί η ενημέρωση του Κοινοβουλίου για τα ευρήματα της Αρχής για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Μάλιστα, αλγεινή εντύπωση έκανε η παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλου, ο οποίος επιτέθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, υποστηρίζοντας ότι έχει πολιτικοποιήσει την Ανεξάρτηση Αρχή.

Ads

Η στάση της ΝΔ προκάλεσε την αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ προς Τασούλα: Ορίστε άμεσα συνεδρίαση για ενημέρωση της Βουλής από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ

Σημειώνεται πως ο Χρήστος Ράμμος της ΑΔΑΕ έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Αθανάσιο Μπούρα, για σύγκληση της Επιτροπής, το οποίο κοινοποιήθηκε και στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΑΔΑΕ, το αίτημα «αφορά την ενημέρωση του σώματος σε σχέση με ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος, που ανάγονται στις αρμοδιότητες της Αρχής».

Ads

Υπενθυμίζεται πως σήμερα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εξετάζει τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από το 2016. Η συνεδρίαση γίνεται κατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ, που υποστηρίχθηκε από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός για την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών προσώπων.

Οι ισχυρισμοί Μπούρα και η απάντηση Κατρούγκαλου

Από τη μεριά του,, απαντώντας στο αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας επ’ αφορμή του αιτήματος του κ. Ράμμου, ο Αθ.Μπούρας υποστήριξε αρχικά πως έλαβε την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ στις 17 Ιανουαρίου, αλλά δεν πρόλαβε να τη διαβάσει λόγω της ονομαστικής του εορτής.

Ανέγνωσε την επιστολή στο Σώμα και εξέφρασε ενστάσεις με το γεγονός ότι ο κ. Ράμμος ζητά η συνεδρίαση της Επιτροπής να είναι κλειστή. Ενστάσεις εξέφρασε και για το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής ζητά να τον ενημερώσει «επί θεμάτων δημοσίου ενδιαφέροντος».

«Πρέπει να εξηγήσει (ο Χρ. Ράμμος) γιατί πρέπει να είναι απόρρητη η διαδικασία και, δεύτερον, πρέπει να γίνει συγκεκριμένος. Άρα, θα περιμένω να δω συγκεκριμένα το αίτημα και θα γίνουν οι διαδικασίες που προβλέπονται. Θα επανέλθουμε όταν τα στοιχεία θα είναι πιο συγκεκριμένα…» ισχυρίστηκε.

«Λυπάμαι πολύ για όσα άκουσα» είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την απόρριψη του αιτήματος του κ. Ράμμου, χαρακτηρίζοντας θλιβερή τη σημερινή μέρα για το Κοινοβούλιο. «Δεν αναφέρομαι μόνο στις ανοίκειες επιθέσεις προς την ανεξάρτητη Αρχή» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Αναφέρομαι κυρίως στη δική σας απόφαση κ. Μπούρα. Διότι η απόφασή σας είναι ένα ακόμα βήμα συσκότισης του σκανδάλου». Έπειτα, ανακοίνωσε την αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεδρίαση της Επιτροπής.