Νέες πτυχές του σκανδάλου των υποκλοπών αναμένεται να έρθουν στο «φως» μετά την μήνυση που κατάθεσε κατά του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, Γρηγόρη Δημητριάδη, υπάλληλος της ΕΥΠ, η οποία είχε πέσει θύμα του Predator.

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» πρόκειται για γυναίκα-στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών, που ανήκε στους «μη αρεστούς», ενώ στο στόχαστρό της μπαίνει και ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων.

Όπως σημειώνεται, στη μήνυση της υπαλλήλου επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες της εφημερίδας ότι αρκετοί υπάλληλοι που έγιναν στόχοι του λογισμικού είχαν ήδη μετακινηθεί αιφνιδιαστικά τον Ιούλιο του 2021 από τη διεύθυνση όπου υπηρετούσαν στην ΕΥΠ σε νέα υποδιεύθυνση, η οποία είχε συσταθεί μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα με υπογραφή του τότε γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη. Κατά τα περιγραφόμενα στη μήνυση, η μαζική μετακίνηση περίπου 100 στελεχών στην εν λόγω υποδιεύθυνση έδειξε εξ αρχής πως επρόκειτο για «επιχείρηση εξοστρακισμού των ανεπιθύμητων». Σε αλλεπάλληλα γραπτά και προφορικά αιτήματα των μετακινηθέντων προς τη διοίκηση της ΕΥΠ οι εργαζόμενοι δεν έλαβαν κάποια απάντηση.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 οκτώ υπάλληλοι που είχαν μετακινηθεί στη νέα υποδιεύθυνση προχώρησαν στην αποστολή εξωδίκου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ, καθώς και προς τον τότε διοικητή της υπηρεσίας, Παναγιώτη Κοντολέοντα, ζητώντας επίσημη ενημέρωση. Καθώς καμία απάντηση δεν δόθηκε, στα μέσα Οκτωβρίου του 2021 έξι στελέχη της ΕΥΠ προχώρησαν στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών κατά παντός υπευθύνου.

Ads

Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του Predator κατά των υπαλλήλων της ίδιας της ΕΥΠ. Οπως γράφει η μηνύτρια, «στις 23/11/2021 ημέρα Τρίτη και ώρα 12.15 […] έλαβα από την τηλεφωνική σύνδεση 306936419204 στο κινητό μου τηλέφωνο με αριθμό 694… τον σύνδεσμο “https://youtube.gr.live/PtRlh” συνοδευόμενο από το μήνυμα “Κοριτσάκι μου; θυμάσαι;”. Παρ’ όλο που το εν λόγω μήνυμα μου προξένησε αρχικά εντύπωση, καθώς ήταν διατυπωμένο σε φιλικό ύφος, δεν έδωσα περαιτέρω σημασία, αφού δεν μπόρεσα να υποπτευθώ, ούτε καν να διανοηθώ τι θα επακολουθούσε».

Η ίδια υπάλληλος σε δεύτερο χρόνο δέχτηκε ακόμα δύο μηνύματα-παγίδες, από άλλο κινητό αυτή τη φορά. Το ένα μήνυμα έγραφε «Η φωτιά που ανάψατε στο τέλος θα σας κάψει», και πάλι με έναν παραπλανητικό σύνδεσμο από κάτω.

Οπως υπογραμμίζει η υπάλληλος, «το χρονικό εκείνο διάστημα που μολύνθηκα με το λογισμικό κατασκοπίας Predator ήμουν αφ’ ενός υπηρεσιακά ανενεργή και αφ’ ετέρου αποτελούσα “πρόβλημα” καθώς είχα στραφεί δικαστικά εναντίον της υπηρεσίας (εξώδικη διαμαρτυρία, μηνυτήρια αναφορά). […] Ετσι, ο μοναδικός που θα ενδιαφερόταν να παρεισφρήσει στην προσωπική μου ζωή και να μάθει τι λέω, τι κάνω και τι σκέφτομαι εκείνη την περίοδο θα ήταν μόνο η ίδια η ΕΥΠ».

Η επίσημη ενημέρωση του πρώην στελέχους της ΕΥΠ πως είχε τεθεί υπό παράνομη παρακολούθηση μέσω του Predator ήλθε σχεδόν δύο χρόνια μετά. Αυτό συνέβη τέλη Αυγούστου 2023, οπότε και ενημερώθηκε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ότι μέσω της αποστολής του προαναφερόμενου μηνύματος είχε προσβληθεί η συσκευή της από το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό. Η ίδια βέβαια το είχε αντιληφθεί νωρίτερα. Συνέχισε τον δικαστικό αγώνα, όπως και άλλοι συνάδελφοί της, και με την υπ’ αριθμόν 1926/2023 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών αποφασίστηκε η ακύρωση της μετάταξής της. Η ίδια έχει ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές να διαπιστώσουν εάν, πέραν της παράνομης παρακολούθησής της από το Predator, είχε διαταχθεί κατά την επίδικη περίοδο και η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών της με εισαγγελική διάταξη.