Εμφανής ήταν η απέλπιδα προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Βουλής να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στην ουσία των στοιχείων που προέκυψαν από τη έρευνα της ΑΔΑΕ για τα υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ πρόσωπα, στα οποία είχε κάνει αναφορά ο Αλέξης Τσίπρας καταθέτοντας την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Αντίθετα, έσπευσε να επιτεθεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας υπονοούμενα για το γεγονός ότι αυτός έκανε αναφορά σε συγκεκριμένα 6 ονόματα (Χατζηδάκης, Φλώρος, Λαλούσης, Διακόπουλος, Λάγιος και Αλεξόπουλος), για τα οποία η ΑΔΑΕ επιβεβαίωσε πως είχαν τεθεί επισήμως σε παρακολούθηση.
Ο κύριος Μητσοτάκης από τη μεριά του υποστήριξε πως τα εν λόγω ονόματα δεν περιλαμβάνονταν στην επιστολή που απέστειλε προς τον ίδιο και τους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής.
«Οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις έγιναν πρώτα στα δικά σας ΜΜΕ. Βγήκατε από την ΑΔΑΕ με έναν φάκελο που έγραφε απόρρητο και τον κάνατε φέιγ βολάν, αλλά δεν μας απαντήσατε, εάν στην επιστολή που σας ενεχυρίασε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ υπήρχαν τα ονόματα που μας είπατε. Υπήρχαν ή δεν υπήρχαν; Αν δεν υπήρχαν τα ονόματα τότε παραπλανάτε το Κοινοβούλιο. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος στην επιστολή που έλαβα από τον κ. Ράμμο πως ονόματα δεν υπήρχαν. Τότε, ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς;» ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Γιατί είναι έωλο το επιχείρημα Μητσοτάκη
Η «ένδεια» πάντως του επιχειρήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι προφανής για τρεις βασικούς λόγους:
- Πρώτον και κυριότερον, γιατί η ενημέρωση Ράμμου ήρθε ως απάντηση στο επίσημο αίτημα που είχε υποβάλλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις 27 Δεκεμβρίου. Στην σχετική επιστολή που είχε στείλει ο Αλέξης Τσίπρας (την οποία έδωσε στην δημοσιότητα η Κουμουνδούρου μετά την ομιλία του πρωθυπουργού) υπήρχε ερώτημα αναφορικά με τα συγκεκριμένα πρόσωπα, με τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ να επιβεβαιώνει την «επισύνδεσή» τους.
- Δεύτερον, στην επιστολή Ράμμου που έφτασε στους αρχηγούς κομμάτων μπορεί να μην υπήρχε αναφορά των ονομάτων των συγκεκριμένων προσώπων, περιλαμβάνονταν όμως οι αριθμοί των κινητών τους, μετά και την άρση του απορρήτου στην οποία προχώρησε η ΑΔΑΕ. Και προφανώς δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να βρει κανείς σε ποιον ανήκε ο κάθε αριθμός.
- Τρίτον, η επιβεβαίωση είχε έρθει μόλις μια μέρα πριν από ένα από τα έξι επίμαχα πρόσωπα, το οποίο μάλιστα τυχαίνει να είναι και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, τον Κωστή Χατζηδάκη. Ο υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε τόσο από το βήμα της Βουλής όσο και σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι ήταν ο «στόχος 5046c» της ΕΥΠ. Σημειώνεται πάντως πως ο υπουργός Εργασίας απέφυγε να βρεθεί σήμερα στη Βουλή προκειμένου να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Προτίμησε αντ’ αυτού να τοποθετηθεί μέσω επιστολικής ψήφου, με την απουσία του να ερμηνεύεται ως ένδειξη δυσαρέσκειας προς το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η επίθεση σε Ράμμο και το «ρήγμα» με Βενιζέλο
Από τα «πυρά» του πρωθυπουργού δεν ξέφυγε προφανώς και ο ίδιος ο Χρήστος Ράμμος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υποστηρίζει πως «η ΑΔΑΕ από συστάσεώς της ενημέρωνε πάντα τη Βουλή, χωρίς ποτέ στην ιστορία να έχει δώσει προσωποποιημένη ενημέρωση. Ο κ. Ράμμος δεν είναι δικαστής. Είναι τέως δικαστής. Δεν δικάζει».
Τέλος, δεν πέρασε απαρατήρητη η επιλογή Μητσοτάκη να βάλλει από το βήμα της Βουλής και κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, με επίκεντρο την κριτική που ασκεί ο τελευταίος στο Μέγαρο Μαξίμου για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
«Ο κύριος Βενιζέλος μας έλεγε επί της αρχής ότι δεν έπρεπε να παρακολουθείται κανένα πολιτικό πρόσωπο και ανασκεύασε. Δύσκολο για τον ίδιο αλλά κι αυτός πρέπει να γνωρίζει κάποια στιγμές ότι δεν είναι παντογνώστης» ανέφερε συγκεκριμένα, με την επίμαχη αναφορά του να προκαλεί την έντονη αντίδραση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που επισημαίνουν πως το «ρήγμα» στις σχέσεις Μητσοτάκη-Βενιζέλου απλά έρχεται να επιβεβαιώσει την πολιτική απομόνωση του Μεγάρου Μαξίμου με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >