Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν έπειτα από τη δημοσιοποίηση της απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για επιβολή προστίμου στην εταιρεία Intellexa, η οποία εμπορεύεται το λογισμικό παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα.

Ads

Η Αρχή επέβαλλε στην εταιρεία πρόστιμο 50.000 ευρώ, δίνοντάς της μάλιστα εντολή να της παραδώσει στοιχεία κρίσιμα για την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, προκύπτουν ορισμένα ερωτηματικά από όσα αναφέρονται στο αναλυτικό κείμενο της απόφασης, σχετικά με την καθυστέρηση των ενεργειών της Αρχής.

Ειδικότερα, στις 3 Αυγούστου, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων, για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του. Αναφέρεται συγκεκριμένα: «Ο Α, υπέβαλε στην Αρχή την υπ’ αριθμ. πρωτ. Γ/ΕΙΣ/9312/03-08-2022 αναφορά-καταγγελία, με την οποία της κοινοποίησε τη μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει ενώπιον του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετικά με την καταγγελλόμενη απόπειρα παγίδευσης της τερματικής συσκευής κινητού του τηλεφώνου με το λογισμικό παρακολούθησης «Predator» καθώς και τη σχετική έκθεση της Ειδικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας να πράξει η Αρχή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ως ο Νόμος ορίζει και, εφόσον προκύψουν σχετικά στοιχεία, την επιβολή κάθε προβλεπόμενης κύρωσης».

Όπως προκύπτει όμως από την απόφαση, η Αρχή χρειάστηκε περίπου 40 μέρες για να πραγματοποιήσει επιτόπιο έλεγχο στα γραφεία της εταιρείας, στις 15 Σεπτεμβρίου. Αναφέρει συγκεκριμένα η απόφαση: «Κατόπιν ερευνών της Αρχής και πληθώρας δημοσιευμάτων του τύπου, που συνέδεαν την εταιρεία Intellexa Α.Ε. με το ανωτέρω αναφερόμενο λογισμικό παρακολούθησης, και των υπ’ αριθμ. πρωτ. Γ/ΕΞΕ/2272/14-09-20221 και Γ/ΕΞΕ/2280/15-09-20222 εντολών του Προέδρου της Αρχής, ομάδα ελέγχου αποτελούμενη από τον εκ των Εισηγητών Δ. Βουγιούκα και τους βοηθούς Εισηγητές Κ. Καρβέλη, Γ. Ρουσόπουλο, Ε. Σιουγλέ διενήργησε στις 15-09-2022 επιτόπιο διοικητικό έλεγχο στην έδρα της εταιρείας Intellexa A.E., στην οδό Νέστορος 1, Τ.Κ. 15231 στο Χαλάνδρι, όπως αυτή προκύπτει από τα στοιχεία που αναρτώνται στο ΓΕΜΗ3. Η εταιρεία Intellexa Α.Ε., όπως προκύπτει από το αναρτημένο στο ΓΕΜΗ καταστατικό της, έχει ως σκοπό, μεταξύ άλλων, την παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη εφαρμογών, δικτύων και συστημάτων, λογισμικού και εν γένει τεχνολογικών λύσεων, αλλά και υπηρεσιών επεξεργασίας δεδομένων».

Ads

Τι διαπίστωσε όμως η Αρχή; Ότι στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν βρισκόταν η Intellexa, αλλά η Interlog, η οποία της παρέχει λογιστικές υπηρεσίες.

Όπως αναφέρει η Αρχή στη συνέχεια, «ενημέρωσε τον πληρεξούσιο δικηγόρο της εταιρείας και τον νομικό της σύμβουλο Άνδρο Πελεκάνο σχετικά με επικείμενη διενέργεια ελέγχου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Ελληνικό». Προανήγγειλε δηλαδή έναν κρίσιμο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ο οποίος τελικά πραγματοποιήθηκε στις 3/10, σχεδόν δηλαδή δύο μήνες μετά την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη.

Το αποτέλεσμα; «Το τριώροφο κτίριο της εταιρείας στο Ελληνικό βρέθηκε παντελώς άδειο και χωρίς λειτουργική δικτυακή υποδομή ή πληροφοριακό σύστημα».