Ενώπιον της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα βρεθούν στις 28 Φεβρουαρίου ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος και ο πρόεδρος της Aρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ads

Η ακρόαση των επικεφαλής των δύο ανεξάρτητων θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Την εξέλιξη την είχε προαναγγείλει η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA, Σόφι Ιντ’Φελντ.

Όπως είχε αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter, «η ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων βρήκε στοιχεία ότι 20 τηλέφωνα έχουν στοχοποιηθεί με το Predator. Υπόψιν, ότι η χρήση του spyware είναι παράνομη σε κάθε περίπτωση. Έχω ζητήσει ακρόαση της PEGA με την ελληνική ΑΠΔ και την ΑΔΑΕ το συντομότερο δυνατό».

Ads

«Κατάφωρη επίθεση στη Δημοκρατία»

Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή της στους Times της Ιρλανδίας η Σόφη Ιντ’Φελντ σημειώνει πως σε 4 με 5 χώρες της ΕΕ διαδραματίζεται μία «κατάφωρη επίθεση στη Δημοκρατία», την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει ως «σκόπιμη».

Επισημάνει χαρακτηριστικά ότι τα κακόβουλα λογισμικά χρησιμοποιήθηκαν εντός της Ευρώπης, δήθεν σε έρευνες για ποινικές διώξεις από τις νόμιμες υπηρεσίες υπηρεσιών και την ίδια στιγμή πουλήθηκαν και σε καθεστώτα εκτός ΕΕ με πολύ κακό προηγούμενο στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ίδια στην έκθεση που συνέταξε για τις συστάσεις του κοινοβουλίου κατέληξε ότι δύο είναι τα προϊόντα spyware με τη μεγαλύτερη επίδραση.

Το Pegasus, το οποίο παράγεται από τον όμιλο NSO με έδρα το Ισραήλ, ο οποίος έχει μπει στη μαύρη λίστα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Predator, το οποίο παράγεται από τον Όμιλο Intellexa με έδρα στο Δουβλίνο.

Η Σόφι Ιντ Βελντ σημειώνει ότι το Predator «βρίσκεται στο επίκεντρο μιας τεράστιας και συνεχιζόμενης διαμάχης στην Ελλάδα, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για δεκάδες παρακολουθήσεις πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων».

Υπάρχουν «τέσσερις ή πέντε» χώρες όπου γίνεται «κατάφωρη σκόπιμη επίθεση στη δημοκρατία» με χρήση λογισμικού κατασκοπείας, επανέλαβε. Αλλά είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η κακή χρήση της τεχνολογίας από ορισμένους δεν αποτελεί απειλή για την ΕΕ γενικά. «Δεν μπορείς να πεις ότι έχω γάγγραινα στο χέρι μου, αλλά το υπόλοιπο σώμα μου είναι καλά».

«Ευρύτερα, σε όλη την Ευρώπη, τα στοιχεία χρήσης spyware δικαιολογημένα προκαλούν σοβαρές ανησυχίες», αναφέρει η εισηγήτρια της PEGA στους The Irish Times.

«Η έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει την ευκαιρία να ρίξει φως και επίσης να δείξει τον δρόμο όσον αφορά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να διαμορφώσουν ένα αξιόλογο σχέδιο» αντιμετώπισης της χρήσης των κακόβουλων λογισμικών, επισημαίνει η ίδια.

Στην Ευρώπη «ανησυχούν για τη δημοκρατία στη Βραζιλία, τη δημοκρατία στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη δημοκρατία στο Ισραήλ. Θα πρέπει επίσης να ανησυχούν για την κατάσταση της δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί εδώ έχουμε ένα πρόβλημα. Βλέπουμε ότι η δημοκρατία δεν είναι πλήρως εξοπλισμένη απέναντι σε αυτή την επίθεση».

Η ίδια καταληκτικά υπογραμμίζει πως είναι επείγον η Ευρώπη να δράσει άμεσα -με δεδομένο ότι σε τρία κράτη – μέλη που περιλαμβάνονται στην έκθεσή της πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές.

Στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Πολωνία φέτος θα γίνουν εκλογές «πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι οι εκλογές θα είναι καθαρές, ελεύθερες και δίκαιες».