Εντείνει τις προσπάθειές του να μείνει “εκτός κάδρου” του σκανδάλου των υποκλοπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν να ζουν με τον διαρκή φόβο νέων αποκαλύψεων, οι οποίες δεδομένα θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερους κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση.

Ads

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως για την ερχόμενη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κατά την οποία έχουν κληθεί για ακρόαση οι Γρηγόρης Δημητριάδης, Φέλιξ Μπίτζιος, Γιάννης Λαβράνος και Ταλ Ντίλιαν.

Σημειώνεται επίσης πως η εν λόγω συνεδρίαση αναμένεται να διεξαχθεί με φόντο τα συνεχή δημοσιεύματα για νέες λίστες παρακολουθούμενων προσώπων, αλλά και την πληροφορία ότι το λογισμικό Predator λειτούργησε σε δημόσιο κτίριο της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή με την συνδρομή αποσπασμένων αστυνομικών.

Υπό αυτό το πρίσμα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να ασκήσουν ασφυκτική πίεση στα συγκεκριμένα πρόσωπα που θα καταθέσουν στην Επιτροπή, προκειμένου να δώσουν απαντήσεις για τη “σύνδεση” του Μεγάρου Μαξίμου με το πολύκροτο σκάνδαλο.

Ads

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει να αποδράσει “δια της εξωστρέφειας” από το εν λόγω ασφυκτικό πλαίσιο.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις 28 και 29 Νοεμβρίου -η πρώτη μέρα συμπίπτει με την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας- έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Λονδίνο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Βασιλιά Κάρολο, ενώ θα συμμετάσχει ως ομιλητής σε εκδήλωση του London School of Economics.

Δεν απαντά για τέταρτη φορά σε ερώτηση Τσίπρα για τις υποκλοπές – Τι υποστήριξε ο Γιάννης Οικονόμου

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί από χθες Πέμπτη διήμερη επίσκεψη στην Αχαϊα,  όπου θα γίνει η παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου για την Πάτρα του 2030.

Κάτι τέτοιο σημαίνει πάντως ο πρωθυπουργός εκ των πραγμάτων δεν θα απαντήσει -για τέταρτη φορά- σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Πρόκειται πάντως για κάτι που είχε προαναγγείλει κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτημα για το αν προτίθεται ο πρωθυπουργός να απαντήσει στη νέα επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει τις απαντήσεις που πρέπει στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ.

Έσπευσε δε να κατηγορήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εργαλειοποίηση του θέματος.

«Ο πρωθυπουργός θα πάει στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις θεσμικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση μιας σειράς παθογενειών σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών, των επισυνδέσεων και της καθολικής απαγόρευσης των κακόβουλων λογισμικών στην επικράτεια, και εκεί θα διεξαχθεί μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, επί της οποίας ο καθένας θα τοποθετηθεί, και ο πρωθυπουργός θα δώσει τις απαντήσεις που είναι να δώσει», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου και συνέχισε: «Είναι, νομίζω, απολύτως καθαρό τι επιδιώκει η αξιωματική αντιπολίτευση μέσα από την υπόθεση αυτή. Και η ίδια αλλά και οι βραχίονες της. Να συντηρούν ένα ζήτημα στην επικαιρότητα με νουβέλες, με ιστορίες ατεκμηρίωτες. Ουσιαστική συζήτηση θα γίνει στη Βουλή με βάση και το νομοσχέδιο το οποίο η κυβέρνηση έχει θέσει σε διαβούλευση και θωρακίζει θεσμικά σε πολύ υψηλό βαθμό τον ευαίσθητο αυτό τομέα στη χώρα μας στα πρότυπα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Στη συνέχεια ο Γιάννης Οικονόμου ισχυρίστηκε ότι την κυβέρνηση την ενδιαφέρει η ουσία και όχι η επικοινωνία, ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία, όπως ο ίδιος είχε παραδεχθεί στη ΔΕΘ του 2017.

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός», συνέχισε ο κ. Οικονόμου, «από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρθηκε για την ουσία του ζητήματος. Με γενναιότητα αναγνωρίσαμε τις παθογένειες, είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι θα προβούμε σε θεσμικές ρυθμίσεις, έγινε καταλογισμός πολιτικών ευθυνών. Την κυβέρνηση την ενδιαφέρει η ουσία και το αποτέλεσμα, όχι η επικοινωνία και ειδικώς όχι η επικοινωνία και οι εντυπώσεις, όχι η επιχειρούμενη εργαλειοποίηση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εδώ και πολύ καιρό η αξιωματική αντιπολίτευση, υιοθετώντας αυτή την ιδιότυπη στρατηγική του “τραμπισμού αλά γκρέκα”, προσπαθεί να μας οδηγήσει σε ένα ιδιαίτερα τοξικό κλίμα. Εμείς θα μείνουμε προσηλωμένοι σε αυτό για το οποίο ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε τη διακυβέρνηση της χώρας», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.