Το tvxs και συγκεκριμένα η συντάκτρια Φωτεινή Λαμπρίδη, αποκάλυψε στις 20 Απριλίου 2018, το σκάνδαλο UNICEF δημοσιοποιώντας πως τα δύο πορίσματα που διατάχθηκαν διαπίστωναν υπέρογκους μισθούς, προσλήψεις συγγενών και φίλων και κακοδιαχείριση στο Ελληνικό Τμήμα της UNICEF.

Ads

Το ρεπορτάζ αναδημοσίευσαν όλα τα ΜΜΕ καθώς το θέμα ήταν μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος αφού μεταξύ άλλων οι έλεγχοι έδειξαν πως έλειπαν από τα ταμεία πολλά εκατομμύρια ευρώ και διαπίστωναν:

  • Τεράστια ποσά που χάθηκαν από προμήθειες, που δίδονταν με ανάθεση και όχι με διαγωνισμούς.
  • Έσοδα τα οποία δεν δικαιολογούνται από πωλήσεις ούτε και εμφανίζονται στα ταμεία της επιτροπής.
  • Μισθούς 30 εργαζομένων που συνολικά υπερβαίνουν το 1.100.000 ευρώ τον χρόνο.
  • Πλαστογράφηση υπογραφών.
  • Μπόνους σε υψηλόβαθμα στελέχη χωρίς δικαιολογία.
  • Τα 2/3 των εργαζομένων είχαν οικογενειακές σχέσεις μεταξύ τους.
  • Σπατάλη χρημάτων για προσωπικές υποθέσεις. Χρήματα πήγαιναν σε πολυτελή ταξίδια, εξόδους σε ταβέρνες και αγορές οικιακού εξοπλισμού για τα σπίτια υπαλλήλων του ελληνικού γραφείου της Unicef.

«Όταν έμαθαν οι υπεύθυνοι των κεντρικών γραφείων στη Γενεύη, τι συνέβαινε στην Ελλάδα, μας έλεγαν ότι αυτά δεν είχαν συμβεί ούτε στην Αφρική» είχε πει στο tvxs πρώην στέλεχος της UNICEF. Σύμφωνα και με μαρτυρίες εργαζομένων, η Unicef στην Ελλάδα συγκέντρωνε περίπου 4.5-5 εκατ. ευρώ ετησίως, τα περισσότερα από δωρεές. Κύρια διαπίστωση ήταν ότι ενώ όλες οι εθνικές επιτροπές είχαν την υποχρέωση να αποδίδουν το 70% στη Γενεύη και στη βοήθεια για εκατομμύρια παιδιά και το 30% να πηγαίνει στα λειτουργικά τους έξοδα, στην Ελλάδα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο.

Η UNICEF Γενεύης απέσυρε την εμπιστοσύνη της από την Ελληνική επιτροπή που είχε τη μορφή σωματείου, η ανακριτική διαδικασία είναι σε εξέλιξη κι έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις για υπεξαίρεση, απιστία και απάτη σε βαθμό κακουργήματος, σε τέσσερα πρώην στελέχη της ελληνικής UNICEF, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, πρόκειται για εκτελεστικό διευθυντή, οικονομικό διευθυντή, διευθύντρια πωλήσεων και λογιστηρίου.

Ads

Η δίκη του tvxs και η «πρόβλεψη» των ΝΕΩΝ

Λίγο αργότερα, ο πρώην αντιπρόεδρος της UNICEF Γρηγόρης Φελώνης, κάνει μήνυση στο tvxs και τη συντάκτρια Φωτεινή Λαμπρίδη με αφορμή σχετικό με την υπόθεση ρεπορτάζ, καθώς και αγωγή μέσω της οποίας ζητάει αποζημίωση 200 χιλιάδες ευρώ. Η δίκη που αφορά το ποινικό μέρος πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουνίου και καταδικάστηκαν -πρωτόδικα!- το tvxs και η συντάκτρια σε 18 μήνες φυλάκισης παρά την αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα. Στη δίκη υπερασπίστηκε το tvxs και την συντάκτρια η ειδική γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Μάχη Νικολάρα. Το tvxs έχει ασκήσει έφεση στην απόφαση, ωστόσο «κατέβασε» το επίμαχο ρεπορτάζ ως ένδειξη σεβασμού στην απόφαση του δικαστηρίου.  

Η απόφαση του αστικού δικαστηρίου δεν έχει βγει ακόμα, ωστόσο τα ΝΕΑ προδικάζουν το αποτέλεσμα και προαναγγέλλουν με αυτόν τον τρόπο την εξόντωση του site.

Την επόμενη μέρα της δίκης, ο Γιώργος Παπαχρήστος έγραψε στα ΝΕΑ τα εξής:

«Δημοσιογραφία»

«θα αναδείξω άλλη μία υπόθεση που περιγράφει τον εκχυδαϊσμό της δημόσιας ζωής και την κατάλυση κάθε έννοιας δικαιοσύνης, και κυρίως του τεκμηρίου της αθωότητας, επί ΣΥΡΙΖΑ. Σε 18 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκαν μία δημοσιογράφος και ο εκπρόσωπος του ενημερωτικού site TVXS, του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, για συκοφαντική δυσφήμηση κατά του μακαρίτη Λάμπρου Κανελλόπουλου και του Γρηγόρη Φελώνη. Η βαριά ποινή αφορά δημοσίευμα του site, σύμφωνα με το οποίο ο Λάμπρος Κανελλόπουλος και ο Γρηγόρης Φελώνης ήταν ένοχοι για οικονομικά εγκλήματα στη UNICEF, ως διοίκηση του ελληνικού παραρτήματος. Ο σχετικός τίτλος τα έλεγε όλα: «Βαθύ ΠΑΣΟΚ πίσω από το σκάνδαλο της UNICEF. Τι λένε τα πορίσματα».

Αυτό που δεν έλεγαν τα πορίσματα, και ήταν ένα δημιούργημα του κράτους του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν οι συκοφαντίες τις οποίες είχαν διατυπώσει εις βάρος των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, στο κλίμα της εποχής εκείνης, ο Γ. Κατρούγκαλος και η Θεανώ Φωτίου – οι οποίοι εν τέλει πήραν στον λαιμό τους, με τις άθλιες κατηγορίες τους, και την επιχείρηση του Κούλογλου. Πέντε χρόνια αγωνιζόταν ο Φελώνης να αποδείξει την αθωότητά του, η υπόθεση πήγαινε από αναβολή σε αναβολή προκειμένου να παραγραφεί, αλλά στο τέλος τα κατάφερε να εκδικαστεί. Το σημαντικό είναι ότι οσονούπω έρχεται και η απόφαση για την αγωγή που έχει ασκηθεί εις βάρος του TVXS, το οποίο θεωρείται από τα «υποδείγματα» της συριζαϊκής «δημοσιογραφίας»…»

Και τώρα ας βγάλουμε τα εισαγωγικά από τη λέξη Δημοσιογραφία

Ο αρθρογράφος ο οποίος είχε άμεση πληροφόρηση για τη δίκη, αποσιωπά τις σημαντικές παρεμβάσεις του εισαγγελέα, ο οποίος ζήτησε να αναβληθεί η δίκη καθώς η έρευνα για το σκάνδαλο UNICEF είναι σε εξέλιξη. Η έδρα δεν έκανε δεκτό το αίτημα αλλά ούτε την πρόταση του για αθώωση, λόγω αμφιβολιών.

Ο αρθρογράφος μιλάει για την κατάντια της δημοσιογραφίας και την ίδια στιγμή γράφει πως το tvxs καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμιση του μακαρίτη Κανελλόπουλου, ενώ η δίκη αφορούσε τη μήνυση του κ. Φελώνη.

Τέλος με τη φράση του «Το σημαντικό είναι ότι οσονούπω έρχεται και η απόφαση για την αγωγή που έχει ασκηθεί εις βάρος του TVXS, το οποίο θεωρείται από τα “υποδείγματα” της συριζαϊκής “δημοσιογραφίας”…» προδικάζει έμμεσα την απόφαση του αστικού δικαστηρίου από το οποίο ο κ. Φελώνης ζητά από το site και τη συντάκτρια μας 200.000 ευρώ. Προδικάζει με άλλα λόγια την εξόντωση και της δημοσιογράφου και του site.

Αποσιωπά επίσης τις ανακοινώσεις συμπαράστασης στη συντάκτρια του tvxs, τόσο της ΕΣΗΕΑ που μιλά για αγωγή SLAPP (καταχρηστικές αγωγές με στόχο τη φίμωση και τον εκφοβισμό δημοσιογράφων) όσο και του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την ελευθερία του Τύπου.

Τέλος, στην Ελλάδα δεν έχουμε καμία καταδίκη για μια σειρά σκανδάλων, από το Βατοπέδι έως εκείνο της ΑΕΠΙ και της Novartis. Ούτε φυσικά των υπευθύνων για το σκάνδαλο UNICEF, καθώς η ανάκριση είναι σε εξέλιξη. Η μοναδική πρωτόδικη καταδίκη είναι του tvxs για την οποία πανηγυρίζει ο αρθρογράφος των ΝΕΩΝ!