Την παραπομπή της υπόθεσης του βουλευτή Ανδρέα Πάτση στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, και στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος αποφάσισε την Πέμπτη η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής.

Ads

Μάλιστα, αποφασίστηκε και η άρση του τραπεζικού, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου του βουλευτή, προκειμένου να διερευνηθεί διεξοδικά η εν γένει δραστηριότητα του.

Την ίδια ώρα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο έκπτωσης του μέχρι πρότινος κυβερνητικού βουλευτή από το αξίωμά του, καθώς η σύναψη συμβάσεων με το δημόσιο συνιστά παραβίαση του Συντάγματος.

Η σχετική απόφαση θα ληφθεί από το ανώτατο ειδικό δικαστήριο ύστερα από προσφυγή κάθε θιγόμενου, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει προσφυγή είτε από θιγόμενο στην εκλογική του περιφέρεια είτε από συνάδελφο του βουλευτή.

Ads

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες:

H Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα στις 03/11/2022 με αντικείμενο τον έλεγχο των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης του Βουλευτή Ανδρέα Πάτση, και αποφάσισε:

  • την παραπομπή στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών της υποθέσεως, για τα μέχρι τώρα ευρήματα
  • την αποστολή στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος της υποθέσεις για τις δικές του ενέργειες
  • την άρση του τραπεζικού, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου του ελεγχόμενου, προκειμένου να διερευνηθεί διεξοδικά η εν γένει δραστηριότητα του, σύμφωνα και με τα δημοσιεύματα καθώς και η ενδεχόμενη σύναψη συμβάσεων με το Ελληνικό Δημόσιο, κατά παράβαση του άρθρου 57 του Συντάγματος και την αποστολή των σχετικών ευρημάτων στο αρμόδια όργανα, με την ολοκλήρωση του ελέγχου, μετά την άρση
  • την αποστολή στο Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον στοιχείων του ελέγχου, για καταλογισμό της επιστροφή ποσών στο δημόσιο, εφόσον μετὰ την άρση διαπιστωθεί αδικαιολόγητος πλουτισμός του ελεγχόμενου 

«Σκιώδεις» μπίζνες και αναβρασμός στη ΝΔ

Όλα ξεκίνησαν όταν αποκαλύφθηκε πως αγόρασε δάνεια ύψους 63 εκατομμυρίων ευρώ από την τράπεζα Πειραιώς αντί του τιμήματος των 4 εκατομμυρίων. Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες, με τον βουλευτή να διαγράφεται πρώτα από την «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα κι ύστερα από το ίδιο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Πάτσης ωστόσο αποφάσισε να παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής.

Όμως αυτή ήταν μόνο μία από τις σκανδαλώδεις υποθέσεις με πρωταγωνιστή τον Ανδρέα Πάτση. Λίγες μέρες μετά αποκαλύφθηκε πως επί δύο χρόνια ο κ. Πάτσης λάμβανε με απευθείας ανάθεση έργα από τα ΕΛΤΑ, οργανισμό που εποπτεύει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Οι αποκαλύψεις οδήγησαν στην παραίτηση του επικεφαλής των ΕΛΤΑ, Γιώργου Κωνσταντόπουλου, για «λόγους ευθιξίας», όπως ανακοινώθηκε, ενώ ο Κυριάκος Πιερρακάκης επιχειρήθηκε να μείνει «εκτός κάδρου».

Στην κυβέρνηση και τη ΝΔ ισχυρίζονται πως δεν γνώριζαν για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Α. Πάτση. Ήδη όμως από τον Μάιο του 2020 ο δημοσιογράφος -και θύμα υποκλοπών- Θανάσης Κουκάκης είχε υποβάλει αναφορά στην επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, σχετικά με ψευδή δήλωση περιουσιακής κατάστασης του Ανδρέα Πάτση. Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος κατήγγειλε πως ο βουλευτής Γρεβενών δεν έχει δηλώσει στο Πόθεν Έσχες του τέσσερις εταιρείες, ανάμεσά τους και την «Πλάτων» μέσω της οποίας αγόραζε δάνεια.

Η συγκεκριμένη λίστα των επίμαχων δανείων που αγόρασε η εταιρεία αφορά ποσό που ξεπερνάει τα 11 εκατ. ευρώ. Το επιπλέον ιδιαίτερο στοιχείο που προκύπτει είναι ότι στη λίστα αυτή συμπεριλαμβάνονται πολλές εκατοντάδες δάνεια, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά πολύ μικρό δανειακό υπόλοιπο, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνάει τις 3.000 ευρώ.

Την ίδια περίοδο η εφημερίδα Documento είχε προχωρήσει στην αποκάλυψη ότι ο Ανδρέας Πάτσης είχε ξεχάσει να σημειώσει στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης που αφορούσε την οικονομική κατάσταση του 2018, τη συμμετοχή του σε πέντε εταιρείες. Στο ίδιο δημοσίευμα αναγραφόταν επίσης ότι ο Ανδρέας Πάτσης συμμετείχε εταιρικά σε κυπριακές εταιρείες, γεγονός που απαγορεύεται βάσει νόμου. Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Πάτσης έχει αιτηθεί και έχει υπαχθεί σε ρύθμιση αναδιάρθρωσης οφειλών για σχεδόν 700 χιλ. ευρώ σε ΕΦΚΑ και δικαστικούς επιμελητές.

Η ΝΔ γνώριζε και τώρα… «τρέχει»

Όλα τα παραπάνω έχουν -όπως είναι φυσικό- σοβαρό αντίκτυπο σε πολιτικό επίπεδο.

Από τη μεριά του, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως η Νέα Δημοκρατία επί χρόνια γνώριζε και κάλυπτε τον κο. Πάτση. Ο τελευταίος άλλωστε το υπονόησε, κάνοντας λόγο για συνεννοήσεις με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου στο πλαίσιο της διαχείρισης της κρίσης με τη σύνταξη της δήλωσης διάψευσης, όταν αποκαλύφθηκε αρχικά η υπόθεση. Αυτή τη θέση ήρθε να ενισχύσει και η αποκάλυψη ότι η σύζυγος του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα είχε συνεργαστεί επιχειρηματικά με τον κο. Πάτση από το 2016 ως το 2020.

Αλλά και από πολλές δημόσιες τοποθετήσεις του πρώην πλέον «γαλάζιου» βουλευτή προκύπτει πως οι δραστηριότητές του ήταν γνωστές τόσο στο κόμμα, όσο και στην κυβέρνηση. Η υπόθεση έχει προκαλέσει μεγάλο αναβρασμό στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Μάλιστα, εκτός από τους «γαλάζιους» βουλευτές, δυσαρέσκεια φαίνεται πως υπάρχει και στη βάση της ΝΔ αλλά και σε οργανωμένα στελέχη. Αρκετά γαλάζια στελέχη επισήμαναν ότι η διαγραφή του ήταν ορθή, αλλά έγινε με σημαντική καθυστέρηση, γεγονός που φέρνει το κόμμα και τους βουλευτές σε θέση υπόλογου. Είναι χαρακτηριστικό πως σχετικές επισημάνσεις έκαναν τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη, όσο και ο Άδωνις Γεωργιάδης.