Έντονος αναβρασμός και μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ. Όσο οι μέρες περνούν, οι εκλογές πλησιάσουν και οι υποθέσεις που βαραίνουν την πλάτη της κυβέρνησης πληθαίνουν, τόσο αυξάνονται και τα στελέχη της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας τα οποία στους διαδρόμους της Βουλής αναζητούν συνομιλητές για να αφήσουν σαφείς αιχμές αναφορικά με τη διαχείριση των «καυτών» θεμάτων από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ads

Ενδεικτικό του δύσκολου κλίματος που δημιούργησε το νέο σκάνδαλο, αυτή τη φορά με τις δραστηριότητες του βουλευτή Πάτση, είναι το γεγονός ότι πλέον είναι αρκετοί αυτοί που ακόμα και μέσα στη ΝΔ, παραδέχονται ότι τα δεδομένα αλλάζουν και όλο και αυξάνονται οι περιπτώσεις που η κυβέρνηση βρίσκεται σε θέση άμυνας.

Ο προβληματισμός έγκειται αρχικά στο γεγονός ότι πριν προλάβει η κοινοβουλευτική ομάδα να επανέλθει από το σκάνδαλο των υποκλοπών και ενώ είναι σε εξέλιξη το κύμα σφοδρής ακρίβειας για το οποίο αναγκάζονται να απολογηθούν στους ψηφοφόρους τους, ήρθε μια ακόμα υπόθεση που χτυπάει «στην καρδιά» των οπαδών της ΝΔ.

Η εμπλοκή ενός βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος σε εταιρίες που αγοράζουν κόκκινα δάνεια, αποτελεί για πολλούς βουλευτές θέμα ηθικής τάξης. «Δεν μπορούμε να παίζουμε με τα σπίτια του κόσμου» έλεγε χαρακτηριστικά «γαλάζιος» βουλευτής, που στην περιφέρεια του οι ψηφοφόροι του αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τα «κόκκινα δάνεια».

Ads

Αντίστοιχα έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια υπάρχει γιατί ο πρώην «γαλάζιος» βουλευτής επιχείρησε να δημιουργήσει την εικόνα ότι όλοι λίγο πολύ οι βουλευτές εμπλέκονται σε αντίστοιχες υποθέσεις. Και είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί βουλευτές της ΝΔ επισήμαναν ότι η διαγραφή του πρώην Νεοδημοκράτη Βουλευτή, ήταν ορθή, αλλά έγινε με σημαντική καθυστέρηση, γεγονός που φέρνει το κόμμα και τους βουλευτές σε θέση υπόλογου

Παρέμβαση Ντόρας

Από την Τρίτη όταν και ξεκίνησε ο ορυμαγδός των εξελίξεων, βουλευτές έλεγαν ότι η διαγραφή του Ανδρέα Πάτση δεν μπορεί να βγάλει από τον στόχο, το κόμμα και την κυβέρνηση και ζητούσαν να υπάρξει με κάποια μορφή μια δήλωση που να κάνει σαφές ότι η κυβέρνηση έκανε λάθος που δεν θα επαναλάβει.

Τον ρόλο αυτό φαίνεται πως ανέλαβε η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία με δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ είπε ότι ο βουλευτής: «Θα μπορούσε να επιλέξει τη δόξα, για να το πω ωμά, και όχι τα χρήματα. Από την ώρα που αυτό δεν έγινε, ναι με καθυστέρηση, έχουν δίκιο αυτοί που μας κατηγορούν για αυτό», είπε.

Ωστόσο, η κ. Μπακογιάννη έσπευσε να βγάλει από το κάδρο τον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι «Δεν τον ξέρει τον Μητσοτάκη ο Πάτσης, δεν υπάρχει θέμα. Μπορούσε να είναι στα ψηφοδέλτια, από την ώρα που θα σταματούσε κάθε είδους τέτοια δραστηριότητα, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους».

Καρφιά και από Α. Γεωργιάδη

Ενδεικτική του κλίματος ήταν και η αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για το εάν γνώριζε τη δράση του Ανδρέα Πάτση όλα αυτά τα χρόνια, αφού ανέφερε πως δεν τη γνώριζε, δήλωσε πως «αν είχε αυτήν την επαγγελματική δραστηριότητα από πριν γίνει βουλευτής, κακώς επελέγη για τα ψηφοδέλτια του κόμματος».

«Η αλήθεια είναι πως όχι, δεν γνώριζα την δράση του κ. Πάτση, δεν γνωρίζω τα προσωπικά επαγγελματικά ενός εκάστου βουλευτή της ΝΔ, θα μου το επιτρέψετε. Δεν γνώριζα την επαγγελματική δραστηριότητα του κ. Πάτση. Αν με ρωτάγατε “τι είναι ο Πάτσης;” θα σας έλεγα “δικηγόρος”. Μέχρι εκεί καταλάβαινα», δήλωσε και συνέχισε:

«Αν είχε αυτήν την επαγγελματική δραστηριότητα από πριν γίνει βουλευτής, κακώς επελέγη για τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Αν την απέκτησε αφού είχε εκλεγεί, τώρα το έμαθε το κόμμα και διεγράφη και καλώς διεγράφη», συμπληρώνοντας πως «θες να κάνεις μια δουλειά για τα κόκκινα δάνεια. Με τον νόμο του Τσίπρα, μπορείς. Αλλά όχι να είσαι βουλευτής, προφανώς…».

Επικοινωνιακός προβληματισμός

Πάντως οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος και κυρίως η αμηχανία που εμφανίζεται να υπάρχει από το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου είτε να αποτρέψει, είτε να αντιμετωπίσει επικοινωνιακά τις εξελίξεις, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό. Αρκετοί είναι αυτοί που βλέπουν ότι έχουν χαθεί τα αντανακλαστικά που είχε το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου, ενώ άλλοι λένε ότι χάθηκε η «λάμψη» από τη λίστα Πέτσα με αποτέλεσμα να μαζεύονται πολλοί σκελετοί στην ντουλάπα της κυβέρνησης.