Με 142 «ναι» και 157 «παρών» υπερψηφίστηκε η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση την παρακολουθήσεων , η οποία, υπενθυμίζεται, χρειαζόταν 120 θετικές ψήφους.
Οι 142 θετικές ψήφοι προέρχονται από τα πέντε κόμματα της Αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.
Από τους τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές οι τρεις ψήφισαν υπέρ της εξεταστικής και απουσίαζε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Οι 157 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «παρών».
Οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που θα αποτελείται από 29 μέλη θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες. Με βάση τις σχετικές προβλέψεις του Συντάγματος (άρθρο 68) και του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 144), η απόφαση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής «λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (2/5) του όλου αριθμού των βουλευτών». Συμπληρώθηκε δηλαδή το όριο των 120 βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας ανακοίνωσε ότι στην αποφασισθείσα επιτροπή θα μετέχουν 29 βουλευτές. Κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, θα συμμετάσχουν 15 βουλευτές της ΝΔ, 8 του ΣΥΡΙΖΑ, 2 του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, 1 του ΚΚΕ, 1 της Ελληνικής Λύσης, 1 του ΜέΡΑ25 και 1 από τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Επίσης, όρισε σε ένα μήνα (από τη συγκρότησή της), την προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής και την υποβολή του πορίσματός της στην Ολομέλεια. Σημειώνεται ότι η εξεταστική επιτροπή έχει την δυνατότητα να ζητήσει από την ολομέλεια της Βουλής την παράταση των εργασιών της.
Το «παρών» και η προσπάθεια αντιπερισπασμού της ΝΔ
H προσπάθεια της ΝΔ να διαρρήξει το αντιπολιτευτικό μπλοκ και να προσαρτήσει το ΚΚΕ σε τακτική συμψηφισμού – ήτοι σε μια δική της αντιπρόταση για σύσταση Εξεταστικής που θα διερευνήσει την δράση της ΕΥΠ από το 2012 – δεν πέρασε. Το ΚΚΕ δήλωσε καθαρά και απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μια τέτοια πρόταση από ΝΔ και το μόνο σημείο στο οποίο επέμεινε είναι να γίνει απολύτως σαφές πως θα συμπεριληφθεί στις έρευνες της Εξεταστικής και η υπόθεση των συνακροάσεων του τηλεφωνικού κέντρου του Περισσού από το 2016 και μετά.
Έτσι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ πέρασε με τη στήριξη σύσσωμης της αντιπολίτευσης.
Μετά και την απομόνωση της ΝΔ, η οποία οδηγήθηκε τελικά στο «παρών», θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως το κυβερνών κόμμα θα επιμείνει στην τακτική του συμψηφισμού δια της πλαγίας οδού.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτιμούν πως η ΝΔ, αξιοποιώντας την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία θα επιχειρήσει την διεύρυνση των ερευνών μέσα από την διαδικασία της κλήτευσης μαρτύρων – καλώντας, δηλαδή, για κατάθεση και τους πρώην διοικητές της ΕΥΠ επί των κυβερνήσεων Τσίπρα και Σαμαρά – Βενιζέλου, Γιαννη Ρουμπάτη και Θεόδωρο Δραβίλλα.
Εν ολίγοις, η κυβέρνηση θα επιμείνει μέχρι τέλους στην τακτική των αντιπερισπασμών επιχειρώντας να κερδίσει χρόνο και να φθάσει μέχρι την ΔΕΘ και την Θεσσαλονίκη, όπου στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι οι παροχές Μητσοτάκη θα ανακόψουν την δημοσκοπική πτώση που προκαλεί στην κυβέρνηση το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >