Την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου έβαλε στο «κάδρο» της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις και της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς ζήτησε να καταθέσει και ο Θεόδωρος Δραβίλλας. Πρόκειται για τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ επί διακυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, ο οποίος είχε τοποθετηθεί από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Α. Σαμαράς και Ν. Δένδιας απουσίαζαν από τη σημερινή συζήτηση, όπως και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Οι δυο τέως πρωθυπουργοί – χωρίς να έχει δοθεί επισήμως κάποια δικαιολογία – δεν βρίσκονταν στην αίθουσα για να παρακολουθήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε επίσκεψη στην Κροατία. 

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων υπήρξε η παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος σημείωσε πως «οι φορείς της εξουσίας πρέπει ν’ αναλαμβάνουν, στο ακέραιο, την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί και δεν νοείται η μετάθεσή της, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε άλλους». Ο Προκόπης Παυλόπουλος – εκτός από το αξίωμά του ως πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας – φέρεται να εκφράζει και πολλούς «Καραμανλικούς», οι οποίο παραμένουν σε μεγάλο βαθμό «αποκλεισμένοι» από το Μέγαρο Μαξίμου. 

Από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρξει καμία αντίρρηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, εκτός από τα πρόσωπα τα οποία έχετε προτείνει, να κληθούν και προηγούμενοι Διοικητές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, οι οποίοι θα μπορούν να προσθέσουν και αυτοί τις γνώσεις και τις πληροφορίες τους για το πώς διαχειρίζονταν τέτοια λεπτά ζητήματα επί δικών τους ημερών».

Ads

Και συνέχισε: «Να έρθει και ο κ. Ρουμπάτης, να έρθει και ο κ. Δραβίλας, ο οποίος υπήρξε ο Διοικητής της ΕΥΠ επί Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Διότι διαπιστώνω ότι στις τελευταίες ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ ξεχνάτε τον κ. Βενιζέλο και επιμένετε να αναφέρεστε στη διακυβέρνηση του 2012-2014 ως «διακυβέρνηση Σαμαρά». Να έρθουν, λοιπόν, όλοι στην Επιτροπή Θεσμών και στη συνέχεια, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο στην Εξεταστική Επιτροπή, να μας διαφωτίσουν για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν αυτοί τέτοιες λεπτές υποθέσεις».

Η αναφόρά του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε λίγο μετά την αιχμηρή απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού για το «νόμιμο» της παρακολούθησης πολιτικών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει στη «μαύρη λίστα» τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ωστόσο η απόφασή του για κλήση του Θεόδωρου Δραβίλλα δεν αποκλείεται να προκαλέσει και εσωκομματικές εντάσεις. «Ποιον θέλετε να φοβερίσετε όταν μιλάτε για επέκταση από το 2012; Τον κ. Σαμαρά ή τον κ. Δένδια;», σχολίασε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του. 

Σχετικά με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κληθεί στην εξεταστική επιτροπή και ο Γιάννης Ρουμπάτης, επικεφαλής της ΕΥΠ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Για να τελειώνουμε με τους φθηνούς αντιπερισπασμούς. Θέλετε κ. Μητσοτάκη να ελέγξετε την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ; Κάντε εξεταστική ξεχωριστή μόνο για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ. Όσες εξεταστικές θέλετε. Αφήστε τα κόλπα και τις μαφιόζικες πρακτικές. Φτιάξτε εξεταστική για την περίοδο 15-19 και μόνο, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Η έρευνα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και Κουκάκη θα γίνει αυτοτελώς και κατά προτεραιότητα».