Η επόμενη πράξη στην υπόθεση Novartis ανοίγει με θόρυβο, μετά τις νέες αποκαλύψεις για τρία εκ των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην δικογραφία – τους Γιάννη Στουρνάρα, Αντώνη Σαμαρά και Αδωνι Γεωργιάδη.

Ads

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εμφανίζεται πολλαπλώς εκτεθειμένος – το λιγότερο, σε ηθικό επίπεδο – μετά την αποκάλυψη ότι είχε διατελέσει έμμισθος σύμβουλος της Novartis έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2011, δηλαδή μόλις έξι μήνες πριν αναλάβει υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Σύμφωνα με σχέδιο σύμβασης παροχής υπηρεσιών που δημοσίευσε το Documento, ο Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να παρείχε έμμισθες υπηρεσίες συμβούλου σε χρονικό διάστημα κατά το οποίο κατείχε και την θεσμική θέση του προέδρου του ΙΟΒΕ. Το σχέδιο σύμβασης απεστάλη την Τρίτη στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής από την Εισαγγελία Διαφθοράς, προσδιορίζει ως αντικείμενο παροχής υπηρεσιών τις έμμισθες παρουσιάσεις οικονομικών αναλύσεων από τον Γιάννη Στουρνάρα, και για μία μόνον τέτοια παρουσίαση αναφέρεται ως αμοιβή το ποσό των 4.000 ευρώ.

Η επιβεβαίωση από τον κεντρικό τραπεζίτη

Ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, με δήλωσή του αργά χθες το βράδυ, ουσιαστικά επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα της σύμβασης και της συνεργασίας, προστρέχοντας ουσιαστικά στο δόγμα του «νόμιμου και του ηθικού»: «Αφού δεν βρήκαν τίποτε παράνομο, με κατηγορούν τώρα για τα νόμιμα», αναφέρει στην δήλωσή του προσθέτοντας: «Η εργασία μου στον ιδιωτικό τομέα για πολλά χρόνια πριν αναλάβω υπουργός, είναι διαφανής, όσο έκδηλη είναι πλέον η εργολαβία του συκοφάντη που ανέλαβε πάλι με λάσπη να ξελασπώσει τους εντολείς του».

Ads

To όνομα του Γιάννη Στουρνάρα συμπεριελήφθη στην δικογραφία της Novartis με βάση την κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα με το όνομα «Αικατερίνη Κελέση» – μια κατάθεση, στην οποία υποστηρίζεται ότι ο κεντρικός τραπεζίτης είχε δωροδοκηθεί κατά τη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών από τον τότε αντιπρόεδρο της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή.

Σύμφωνα πάντοτε με τις μαρτυρίες, σημαντικά ποσά διοχετεύονταν από την Novartis και στην εταιρία Mindowork η οποία ανήκει στην Λίνα Νικολοπούλου, σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα. Ο ίδιος, στην ομιλία του στην Βουλή κατά την σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής, είχε κάνει λόγο για «αισχρές συκοφαντίες», χωρίς όμως να αναφέρει ο,τιδήποτε για την έμμισθη σχέση του με την Novartis πριν αναλάβει υπουργός Οικονομικών.

Το ιδιόχειρο σημείωμα Σαμαρά

Νέα ερωτήματα ανοίγουν όμως και για την σχέση Novartis και Αντώνη Σαμαρά, μετά το πρόσθετο υλικό που εστάλη από την εισαγγελεία Διαφθοράς στην Βουλή. Στο υλικό αυτό περιλαμβάνονται ένα ιδιόχειρο σημείωμα Σαμαρά που κατέθεσε επίσης η μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση, καθώς και δύο επιστολές της Novartis με αιτήματα συνάντησης με τον τότε πρωθυπουργό.

Το ιδιόχειρο σημείωμα του Αντώνη Σαμαρά δόθηκε, σύμφωνα με την μάρτυρα, στον επικεφαλής της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή μετά από συνάντησή του με τον πρώην πρωθυπουργό κι έχει γραμμένο το τηλέφωνο του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά υποστήριξαν ότι τα εν λόγω στοιχεία δεν αποδεικνύουν τίποτα, επαναλλαμβάνοντας τις καταγγελίες για  «ψευδομάρτυρες» και «σκευωρία».

Η κυβέρνηση, ωστόσο, δια του Δημήτρη Τζανακόπουλου έθεσε τρία συγκεκριμένα ερωτήματα στην ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά, τα οποία δεν έχουν απαντηθεί μέχρι στιγμής:

  • Διαψεύδουν ή όχι τη γνησιότητα του επίμαχου σημειώματος του Αντώνη Σαμαρά προς τον Κωνσταντίνο Φρουζή;
  • Για ποιο λόγο ο κ. Σαμαράς παρέπεμψε τον αντιπρόεδρο της Novartis στον τότε πολιτικό επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο είναι και υπεύθυνο για οποιαδήποτε έγκριση δαπάνης του Ελληνικού Δημοσίου;
  • Πώς γίνεται ενώ ο κ. Σαμαράς ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι ουδέποτε έχει συναντηθεί ιδιωτικά με τον κ. Φρουζή, ο τελευταίος να λαμβάνει το επίμαχο παραπεμπτικό σημείωμα προς τον Χρήστο Σταϊκούρα;

Η «πρόταση για τον Αδωνι»

Σε ό,τι αφορά τον Αδωνι Γεωργιάδη, στο νέο υλικό της εισαγγελικής έρευνας περιλαμβάνει εσωτερικό έγγραφο της φαρμακευτικής εταιρίας το οποίο τιτλοφορείται το οποίο τιτλοφορείται «Proposal Novartis for Adonis» (Προτάσεις Novartis για Άδωνι ).

Στο έγγραφο αναφέρονται συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις και αποφάσεις που θα έπρεπε να ληφθούν υπέρ της φαρμακευτικής εταιρίας την εποχή που ο Αδωνις Γεωργιάδης ήταν υπουργός Υγείας. Με βάση την απάντηση που έδωσε μέσω twitter ο ίδιος ο νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ καμία από αυτές τις προτάσεις δεν νομοθετήθηκε.