Μετά το σάλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη ότι η μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών παραποίησε επίσημο έγγραφο του FBI στο οποίο κατονομάζεται ο Ανδρέας Λοβέρδος ότι δωροδοκήθηκε από τη Novartis και το όνομά του σβήστηκε, όπως και του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, φαίνεται πως κι άλλα ονόματα απουσιάζουν από την ελληνική μετάφραση.

Ads

Πρόκειται για τα ονόματα των Νίκου Μανιαδάκη, Ευστράτιου Χατζηχαραλάμπους και Παρασκευής Σακκά, όπως αναφέρει η «Αυγή» σε ρεπορτάζ της. Παράλληλα, σε μια κρίσιμη αναφορά έχει σβηστεί και το όνομα του Κωνσταντίνου Φρουζή. Τα παραπάνω ονόματα αναφέρονται στον γενικό κατάλογο των προσώπων που φέρονται να «έλαβαν παράνομες δωροδοκίες», ωστόσο λείπουν οι συγκεκριμένες αναφορές. 

Αρχικά, τον Νίκο Μανιαδάκη, το FBI τον περιέγραφε ως «στενό συνεργάτη και ανώτερο σύμβουλο του υπουργείου Υγείας» (υπενθυμίζεται πως υπήρξε προστατευόμενος μάρτυρας μέχρις ότου οι αμερικανικές αρχές διαπίστωσαν ότι και ο ίδιος εμπλέκεται στην υπόθεση). Σύμφωνα με το έγγραφο των αμερικανικών αρχών, «η NVG έλαβε 75.000 ευρώ σε ξεπλυμένο χρήμα, που ο Φρουζής πλήρωσε στον Νίκο Μανιαδάκη (υπ. Υγείας) καθ’ όλο το 2009 για να αυξήσουν τα ποσοστά επιστροφής για τα φάρμακα της Novartis και να κερδίσουν αθέμιτο πλεονέκτημα σε κανονιστικά ζητήματα». Στην μετάφραση το όνομα του Μανιαδάκη έχει εξαφανιστεί, όπως και το όνομα του Φρουζή, καθώς η κρίσιμη αναφορά έχει μεταφραστεί ως εξής: «[…] τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να πληρωθούν δωροδοκίες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009».

Σχετικά με τον Γιώργο Πατούλη, σύμφωνα με το έγγραφο του FBI, «περίπου τον Φεβρουάριο του 2014, η NVG (Novartis Ελλάδας) ξέπλυνε τουλάχιστον 51.411,72 ευρώ μέσα από τις Voulkidis Media, Healthday και Mavrikos Media με σκοπό τη δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Γιώργου Πατούλη, που χρησιμοποίησε την επιρροή του για να υποστηρίξει τη συνέχιση της κυριαρχίας της Novartis στις κυβερνητικές συνταγές». Ωστόσο στη μετάφραση λείπει τελείως οποιαδήποτε ονομαστική αναφορά στον Γιώργο Πατούλη και τη χρήση της επιρροής του.

Ads

Ο Ευστράτιος Χατζηχαραλάμπους εμφανίζεται στο έγγραφο στην παρακάτω αναφορά, όπως παρουσιάζει η «Αυγή»: «Για παράδειγμα, το 2013 και 2014, η NVG πλήρωσε τουλάχιστον 45.000 ευρώ στην Ελληνική Εταιρεία Αμφιβληστροειδούς. Ο Ευστράτιος Χατζηχαραλάμπους, ένας ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αμφιβληστροειδούς, ήταν ο πραγματικός ευεργετούμενος αυτών των πληρωμών και χρησιμοποίησε την επιρροή του για να διασφαλίσει πως το Lucentis, ένα φάρμακο που παρασκευάζεται από τη Novartis, έλαβε υπερβολική φαρμακευτική τιμολόγηση στην Ελλάδα».

Αντίθετα, στο ελληνικό κείμενο (δεν έχει μεταφραστεί το «Retina») αναφέρεται απλά ότι «μέσω δωροδοκιών, επιτεύχθηκε επιρροή για να διασφαλιστεί ότι το Lucentis, ένα φάρμακο που κατασκευάζεται από τη Novartis, θα ελάμβανε πριμ τιμολόγησης φαρμάκων στην Ελλάδα».

Επιπλέον, όσον αφορά τη Παρασκευή Σακκά, το έγγραφο του FBI, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, αναφέρει: «Το 2014 η NVG πλήρωσε 53.000 ευρώ στην Παρασκευή Σακκά για να αυξηθεί η τιμή του φαρμάκου για το Exelon, ένα φάρμακο που παρασκευάζεται από τη Novartis για την αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer, από επιστροφή 90 σε 100%» ανέφερε το έγγραφο του FBI. Στο ελληνικό κείμενο όμως έχουν αφαιρεθεί τρεις βασικές λέξεις: «στην Παρασκευή Σακκά».

Η Παρασκευή Σακκά περιγράφεται ως «πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer» και «πρόεδρος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer για το υπουργείο Υγείας».